Πανελλήνιος Τελικός Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FIRST LEGO League Challenge & FIRST Tech Challenge!

Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη ο Πανελλήνιος Τελικός του Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας FIRST LEGO League (ηλικίες 9 - 16) και FIRST Tech Challenge (ηλικίες 12 - 18). Αποτελεί μια διοργάνωση της Eduact σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και Μεγάλους Αρωγούς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Θα φιλοξενηθεί στην ΔΕΘ - HELEXPO στο Περίπτερο 5 και 6. Η είσοδος είναι από το Περίπτερο 6 τις ώρες: Σάββατο 9:00-18:00 και Κυριακή 10:00 - 15:00 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 

Οι 56 κορυφαίες ομάδες που προκρίθηκαν με επιτυχία στην κατηγορία FIRST LEGO League Challenge από τους Περιφερειακούς σε Αθήνα, Ρόδο, Γιάννενα, Κρήτη, Σπάρτη, Βόλο, Ξάνθη και Θεσσαλονίκη διαγωνίζονται λίγο πριν μας εκπροσωπήσουν στις Παγκόσμιες Διοργανώσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι: 17 – 20 Απριλίου 2024 στο Houston, USA FIRST Championship, 14 -17 Μαΐου 2024 στο Bodø, Norway FLL Open European Championship Bodø και τον Ιούλιο 2024 στο Sydney, Australia FLL Open Championship Sydney.

Στο FIRST LEGO League Challenge οι ομάδες εμπλέκονται στην έρευνα, την επίλυση προβλημάτων, τον προγραμματισμό και την ρομποτική. Ο διαγωνισμός εισάγει παιδιά ηλικίας 9-16 ετών στις έννοιες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) μέσω μιας διασκεδαστικής, και πρακτικής μάθησης. Οι συμμετέχοντες αποκτούν πραγματική εμπειρία επίλυσης προβλημάτων μέσω ενός καθοδηγούμενου, παγκόσμιου προγράμματος ρομποτικής, το οποίο υποστηρίζει τους σημερινούς μαθητές και εκπαιδευτικούς να χτίσουν μαζί ένα καλύτερο μέλλον. 

Κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν MASTERPIECE 2023/2024 εστιάζουμε στον ρόλο που παίζει το STEM στις τέχνες και δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους να σχεδιάσουν και να χτίσουν έναν κόσμο ατελείωτων δυνατοτήτων. 

Για πρώτη φορά φέτος θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με το FIRST LEGO League Challenge το FIRST Tech Challenge (FTC) το μεγαλύτερο πρόγραμμα STEM παγκοσμίως, εμπλέκοντας μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 12-18 ετών στον κόσμο της βιομηχανικής ρομποτικής και καλλιεργώντας πρώιμες επαγγελματικές δεξιότητες. Στον Διαγωνισμό θα συμμετάσχουν 16 ομάδες από Ελλάδα και εξωτερικό. 

Οι FTC ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν, να προγραμματίσουν και να χειριστούν ρομπότ για να διαγωνιστούν σε ένα αθλητικού τύπου πρωτάθλημα, δημιουργώντας συμμαχίες με άλλες ομάδες και αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όμοιες με αυτές στη βιομηχανία. Οι συμμετέχοντες και οι απόφοιτοι έχουν πρόσβαση σε αποκλειστικές ευκαιρίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας, άμεση σύνδεση με υποτροφίες σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και την αγορά εργασίας. 

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για τα προγράμματα της FIRST διεξάγεται με την Έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Φ15/ 133790/Δ2), και πραγματοποιείται φέτος για 11η συνεχόμενη χρονιά εμπλέκοντας στο STEM πάνω από 6.000 παιδιά πανελλαδικά. Αρμόδιος Φορέας και Εθνικός Διοργανωτής για την Ελλάδα είναι ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Eduact. 

Στον Πανελλήνιο Τελικό Διαγωνισμό θα συμμετάσχουν σύνολο πάνω από 1.000 παιδιά, προπονητές και εθελοντές και η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς το κοινό

Η Τελετή Λήξης και η ανακοίνωση των προκρίσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 13:30 για όλες τις ομάδες σε κλίμα γιορτής. 

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 17:00 εορταστική εκδήλωση βράβευσης για την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FIRST Global ΔΕΗ Team Greece, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα στη Σιγκαπούρη για τη σχολική χρονιά 2023 - 24.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του: https://firstlegoleague.gr/, https://firsttechchallenge.gr/.

Loading