Πως οι οθόνες επηρεάζουν τον ύπνο μας [Video]

Ο Edward Vega από το Vox εξηγεί πώς οι οθόνες των συσκευών μπορούν να διαταράξουν την παραγωγή μελατονίνης και να διαταράξουν τον κιρκάδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα να μας στερούν τα οφέλη ενός καλού νυχτερινού ύπνου. Αυτό μάλιστα συμβαίνει ακόμη και όταν ενεργοποιούμε τα περίφημα night modes που «ζεσταίνουν» τα χρώματα και αποκόπτουν την μπλε ακτινοβολία για μια πιο ήπια εμπειρία θέασης.

Ένας από τους πιο συχνά αναφερόμενους λόγους είναι ότι η μπλε ακτινοβολία του τηλεφώνου μας διαταράσσει την ικανότητά μας να κοιμηθούμε. Και η μία μελέτη μετά την άλλη έχουν δείξει ότι η απλή αλλαγή του χρώματος του φωτός ή η ενεργοποίηση της νυχτερινής λειτουργίας δεν είναι αρκετή για να εξουδετερώσει τις επιδράσεις των οθονών μας.

Ο Vega μίλησε με τον Rohan Nagare, έναν ερευνητή που έχει μελετήσει πώς οι οθόνες των συσκευών επηρεάζουν τον ύπνο, ο οποίος εξήγησε πώς η μελατονίνη και το φως συνεργάζονται για να προάγουν την καλή νυχτερινή ξεκούραση.

Η μελατονίνη δεν είναι απλά οποιαδήποτε άλλη ορμόνη, αλλά ένα είδος εσωτερικού χρονομέτρου. Καθώς ο 'Ηλιος ανατέλλει και εκτίθεστε στο έντονο φως του, το σώμα σας καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, βοηθώντας σας να αισθάνεστε ξύπνιοι και σε εγρήγορση. ...Η θερμοκρασία χρώματος του φωτός αλλάζει επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το φως της ημέρας έχει θερμοκρασίες περίπου 5600 Κέλβιν, οι οποίες κλίνουν αρκετά προς το μπλε. Το ηλιοβασίλεμα κλίνει πολύ πιο ζεστά στην περιοχή των 3000 Κέλβιν. Αυτή η φυσική αλλαγή χρώματος, σε συνδυασμό με τη μείωση της φωτεινότητας, λέει στο σώμα μας να ξεκινήσει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία μας κάνει να νιώθουμε υπνηλία.

Loading