Πόσα βήματα πρέπει να κάνεις την ημέρα για να μειώσεις τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 47%;

Η πολυδιαφημισμένη προτροπή για 10.000 βήματα την ημέρα φαίνεται πως αμφισβητείται από μια νέα μεγάλη διεθνή μελέτη, σύμφωνα με την οποία μόλις 7.000 βήματα καθημερινά αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σχεδόν στο μισό. Η μελέτη αυτή, με επικεφαλής ερευνητές του University of Sydney, έρχεται να ανατρέψει τις έως τώρα αντιλήψεις για το τι σημαίνει αρκετή σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Public Health και ανέλυσε δεδομένα από 57 μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 2014 και 2025 σε περισσότερες από δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη ανασκόπηση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τα ημερήσια βήματα και τα οφέλη τους στην υγεία.

Η επικεφαλής της μελέτης, Melody Ding, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του University of Sydney, τονίζει ότι οι 7.000 βήματα είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για τους περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερα για όσους δυσκολεύονται να φτάσουν τα 10.000. «Η μελέτη μας δείχνει ότι το κατώφλι των 7.000 βημάτων φέρνει σημαντικά οφέλη σε μια σειρά δεικτών υγείας, που δεν είχαν εξεταστεί επαρκώς στο παρελθόν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης είναι ότι οι συμμετέχοντες που περπατούσαν τουλάχιστον 7.000 βήματα την ημέρα είχαν 47% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που περιορίζονταν στα 2.000. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν ταυτόσημο με αυτό που παρατηρήθηκε για τα 10.000 βήματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το επιπλέον περπάτημα πέραν των 7.000 βημάτων αποφέρει μόνο περιορισμένα επιπρόσθετα οφέλη.

Η μελέτη δεν περιορίστηκε μόνο στο γενικό κίνδυνο θανάτου. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σχέση των βημάτων με παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2, άνοια και κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι 7.000 βήματα την ημέρα συνδέονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας κατά 38%. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 μειώνεται κατά 22% στα 10.000 βήματα και φτάνει στο 27% στα 12.000. Η πιο έντονη βελτίωση στην υγεία καταγράφηκε σε άτομα που αύξησαν τα βήματά τους από 2.000 σε 5.000 ή 7.000 καθημερινά.

Οι συμμετέχοντες στις μελέτες φορούσαν συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας, όπως βηματομετρητές, επιταχυνσιόμετρα και έξυπνα ρολόγια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να καταγράψουν με ακρίβεια τη μέση καθημερινή τους κινητικότητα. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων ανά 1.000 βήματα ανέδειξε σαφή πτώση του κινδύνου πρόωρης θνησιμότητας και των βασικών παθήσεων ως τα 7.000 βήματα, με τα οφέλη να μειώνονται σημαντικά πέρα από αυτό το σημείο.

Σύμφωνα με τη Dr Katherine Owen, συν-συγγραφέα της μελέτης, για όσους είναι ήδη σωματικά δραστήριοι, ο στόχος των 10.000 βημάτων παραμένει θετικός. Ωστόσο, η μεγάλη σημασία της παρούσας έρευνας είναι ότι επαναπροσδιορίζει την έννοια της «αρκετής άσκησης», ιδίως για άτομα με περιορισμένο χρόνο, μειωμένη κινητικότητα ή άλλες προκλήσεις.

Η ομάδα του University of Sydney συνεργάζεται ήδη με την αυστραλιανή κυβέρνηση για την ενσωμάτωση των νέων αυτών δεδομένων στις επικαιροποιημένες εθνικές οδηγίες φυσικής δραστηριότητας. Όπως σημειώνει η Melody Ding, «η έρευνά μας μετατοπίζει το ενδιαφέρον από την τελειότητα προς την πρόοδο. Ακόμα και μικρές αυξήσεις στην καθημερινή κίνηση μπορούν να επιφέρουν ουσιαστικές βελτιώσεις στην υγεία».

Οι ειδικοί καλούν τώρα για περαιτέρω έρευνα με μεγαλύτερη γεωγραφική και κοινωνικοδημογραφική ποικιλομορφία. Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί πώς μπορεί να προσαρμόζεται ο καθημερινός στόχος βημάτων ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση υγείας και το περιβάλλον διαβίωσης. Η καθηγήτρια Ding υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της προσέγγισης για τη δημιουργία εξατομικευμένων συμβουλών υγείας.

Με φόντο τα παραπάνω, η μελέτη έρχεται να δώσει ελπίδα και απενοχοποίηση σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως: δεν χρειάζεται να φτάνουν καθημερινά το συμβολικό 10.000 για να έχουν οφέλη. Αρκούν και 7.000 βήματα ή ακόμα και λιγότερα για να ξεκινήσει η αλλαγή.

[via]

Loading