Πόση είναι τελικά η ηλικία του σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια;

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έρχεται να αλλάξει όσα πιστεύαμε για την μέτρηση της ηλικίας των σκύλων. Σύμφωνα με τα ευρήματα τους, η πεποίθηση ότι ένας χρόνος στη ζωή του σκύλου ισοδυναμεί με 7 χρόνια για τον άνθρωπο είναι μάλλον αυθαίρετη, αν και όχι απόλυτα λανθασμένη.

Οι ερευνητές βασίζουν την έρευνα τους στη μεθυλίωση του DNA*, η οποία συμβαίνει με πιο σταθερό ρυθμό στον ανθρώπινο οργανισμό σε σύγκριση με τους σκύλους. Μελετώντας δείγματα DNA από 100 labrador retriever και συγκρίνωντας τα με αυτά από 300+ ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι γερνούν με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με τον άνθρωπο.

dog-aging.jpg

Για την ακρίβεια, η διαδικασία γήρανσης τρέχει με ρυθμό 20-προς-1 αμέσως μετά τη γέννηση τους (δηλαδή ένας σκύλος 2 ετών διαθέτει DNA παρόμοιο με αυτό ενός ανθρώπου 40 ετών), αλλά από εκεί και πέρα παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση σε αυτόν τον ρυθμό. Τελικά, παρατήρησαν ότι το DNA των σκύλων ηλικίας 10 ετών αντιστοιχεί σε αυτό ενός ανθρώπου 70 ετών και γι’ αυτό επικράτησε αυτός ο κανόνας.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως η μελέτη τους επικεντρώθηκε σε μία ράτσα σκύλων, επομένως, τα αποτελέσματα ίσως και να είναι πολύ πιο διαφορετικά σε άλλες ράτσες με διαφορετικό προσδόκιμο ζωής, με τα μεγαλύτερα σκυλιά θεωρητικά να ζουν λιγότερο από τα μικρότερα.

*Η μεθυλίωση μεταβάλλει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του DNA, επηρεάζει την αλληλεπίδραση του DNA με τις πρωτεΐνες, την καταστολή των γονιδίων στα ζώα, φυτά και τους μύκητες και είναι βασικός παράγοντας για την φυσιολογική ανάπτυξη σε ζώα και θηλαστικά (via Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

[via]

Loading