R3V: Το επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό σκάφος που θέλει να αλλάξει τα δεδομένα

Μια νέα εποχή φαίνεται να ανατέλλει για την αεροδιαστημική εταιρεία Radian, η οποία ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός καινοτόμου επαναχρησιμοποιούμενου διαστημικού οχήματος επανεισόδου, του Radian Reusable Reentry Vehicle (R3V). Η εν λόγω πρωτοβουλία λειτουργεί ως τεχνολογικός προπομπός του μελλοντικού διαστημικού σκάφους Radian One, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια δοκιμαστική πλατφόρμα υπερηχητικής τεχνολογίας για πελάτες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή της Radian, Livingston Holder, η εταιρεία επιδιώκει να επαληθεύσει σε πραγματικές συνθήκες το εξελιγμένο θερμικό προστατευτικό σύστημα Dur-E-Therm, που προορίζεται για το Radian One. Παρά τη θετική αξιολόγηση του συστήματος σε εργαστηριακές δοκιμές στο NASA Glenn Research Center, κρίθηκε απαραίτητη η δοκιμή του σε πτήση με επανείσοδο στην ατμόσφαιρα. Έτσι γεννήθηκε το project R3V.

Το R3V, ύψους μικρότερου των δύο μέτρων, θα εκτοξεύεται με φορέα μεσαίας-μικρής κατηγορίας και θα ακολουθεί υποτροχιακή τροχιά, ιδανική για δοκιμές σε συνθήκες επανεισόδου. Η βασική του πρωτοπορία είναι η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης, μειώνοντας έτσι το κόστος και καθιστώντας το οικονομικά προσιτό εργαλείο για ευρύτερη χρήση στην κοινότητα της υπερηχητικής τεχνολογίας.

Ο Holder τόνισε πως το R3V εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς: προσφέρει στη Radian πολύτιμα δεδομένα για την ανάπτυξη του Radian One, ενώ παράλληλα δημιουργεί νέες εμπορικές ευκαιρίες, προσελκύοντας κυβερνητικούς και ιδιωτικούς πελάτες που ενδιαφέρονται για υπερηχητικά πειράματα.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το R3V διαθέτει και προωθητικό σύστημα που του επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε τροχιακές αποστολές. Όπως εξήγησε ο Holder, αυτό δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής πειραμάτων σε συνθήκες μικροβαρύτητας για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, με τα δεδομένα να επιστρέφουν στη Γη γρήγορα και αποδοτικά.

Η ανάπτυξη του R3V προχωρά παράλληλα με εκείνη του κύριου διαστημικού σκάφους Radian One. Η εταιρεία ήδη από το φθινόπωρο ξεκίνησε δοκιμές με το πρωτότυπο PFV01, πραγματοποιώντας πτήσεις ακόμη και στο Αμπού Ντάμπι για να αξιολογήσει την ευελιξία κατά την απογείωση και προσγείωση. Σύμφωνα με τον Holder, βρίσκεται στα σκαριά και δεύτερο πρωτότυπο, στο οποίο θα ενσωματωθούν τα διδάγματα από τις αρχικές δοκιμές.

«Το να βλέπεις κάτι να πετάει δημιουργεί ενθουσιασμό στην ομάδα και επιταχύνει τη διαδικασία μάθησης», δήλωσε ο Holder, προσθέτοντας πως η παράλληλη πρόοδος των δύο project επιτρέπει στη Radian να ενσωματώνει άμεσα την εμπειρία σε μεγαλύτερης κλίμακας συστήματα, μειώνοντας έτσι τους τεχνολογικούς και ενσωματωτικούς κινδύνους.

[via]

Loading