Reolink TrackMix Review: Μια εξαιρετική κάμερα ασφαλείας για κάθε εξωτερικό χώρο

Είχαμε αρκετό καιρό να πιάσουμε στα χέρια μας κάποια νέα κάμερα ασφαλείας από τη Reolink, η οποία πριν από μερικά χρόνια ήταν απλά μια ανερχόμενη εταιρεία που ξεχώρισε, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή για τις ποιοτικές και πολύ value-for-money προτάσεις για κάθε χρήστη. Στην πάροδο αυτών των χρόνων, η Reolink όχι μόνο κατάφερε να εξελίξει σημαντικά τα προϊόντα της, αλλά πλέον θεωρείται δικαίως μία από τις κορυφαίες κατασκευάστριες στην συγκεκριμένη κατηγορία!

reolink-trackmix-techgear-review-8.jpg

Εδώ και μερικές εβδομάδες έχουμε στην διάθεση μας την Reolink TrackMix, μια PTZ (Pan, Tilt & Zoom) κάμερα ασφαλείας για εξωτερικούς χώρους που προσφέρει στον χρήστη τη δυνατότητα να παρακολουθεί την ιδιοκτησία του καλύπτοντας 355° από το κάδρο και μάλιστα μέσω δύο διαφορετικών φακών πολύ υψηλής ανάλυσης για πεντακάθαρη εικόνα.

reolink-trackmix-techgear-review-7.jpg

Συνήθως οι κάμερες ασφαλείας που διαθέτουν δύο φακούς εκμεταλλεύονται τις λήψεις τους για να τις συνενώσουν σε μία ενιαία εικόνα που προσφέρει μεγαλύτερη γωνία θέασης. Παρόλα αυτά, στην Reolink TrackMix ο ένας σούπερ υπερευρυγώνιος φακός καλύπτει όλη την περιοχή θέασης, ενώ ο δεύτερος λειτουργεί ως τηλεφακός για το zoomάρισμα στα αντικείμενα που παρακολουθεί. Παράλληλα, όταν εντοπίσει κίνηση ακολουθεί το αντικείμενο (π.χ. κάποιον άνθρωπο ή ζώο που συλλαμβάνει) χωρίς να χάνει την εστίαση από πάνω του. Σημαντικό, επίσης, ότι ο χρήστης βλέπει στην οθόνη του smartphone, του tablet ή του υπολογιστή του ταυτόχρονα την εικόνα που στέλνουν και οι δύο φακοί της κάμερας και μάλιστα σε πολύ υψηλή ανάλυση 4K μέρα και νύχτα. Εκτός από τους δύο φακούς, η TrackMix διαθέτει και δύο LED φωτεινότητας 450 lumens που φωτίζουν έντονα τον χώρο όταν συλλάβει κίνηση και ταυτόχρονα συνεισφέρουν στον «καθαρισμό» και τον επιχρωματισμό της εικόνας αν έχει νυχτώσει.

reolink-trackmix-techgear-review-6.jpg

Ξεκινώντας από τα βασικά, η Reolink TrackMix είναι μια σχετικά ογκώδης κάμερα που ζυγίζει 1.2kg και έχει διαστάσεις 22.8 x 14.7 x 11cm, είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP66 για προστασία από το νερό και τη σκόνη, ενώ λειτουργεί απρόσκοπτα σε θερμοκρασίες από -10°C έως 55°C. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άνεση σε σχεδόν οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο στην Ελλάδα χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες. Η κάμερα διαθέτει επαναφορτιζόμενη μπαταρία που θεωρητικά προσφέρει μεγάλη αυτονομία, αλλά στο διάστημα που την χρησιμοποιούμε δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το πόσο πραγματικά μεγάλη είναι αυτή. Επίσης, να σημειώσουμε ότι η μπαταρία δεν μπορεί να αντικατασταθεί, αλλά ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει και το μίνι ηλιακό panel της εταιρείας (πωλείται ξεχωριστά) για να παρέχει μόνιμη πηγή τροφοδοσίας στην κάμερα του.

reolink-trackmix-techgear-review-4.jpg


Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση, στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται οι βίδες, τα ούπα και η βάση για στήριξη σε οποιονδήποτε τοίχο, επομένως, το μόνο που απαιτείται από τον χρήστη είναι να ανοίξει δύο τρύπες και είναι έτοιμος μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά.

reolink-trackmix-techgear-review-3.jpg

Η επικοινωνία της Reolink TrackMix με το router γίνεται μέσω WiFi (2.4GHz & 5GHz) και η πρόσβαση στην εικόνα μέσω της εφαρμογής της εταιρείας για φορητές συσκευές ή υπολογιστές. Η τελευταία είναι εξαιρετικά εύχρηστη, εύκολη στην κατανόηση ακόμα και από τον πιο αδαή χρήστη, με το μενού διαθέσιμο και στα Ελληνικά. Όπως καταλαβαίνετε, ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των καμερών της Reolink είναι η πανεύκολη εγκατάσταση, σύνδεση στο δίκτυο και σύζευξη με την εφαρμογή ούτως ώστε να τις χρησιμοποιείς άμεσα χωρίς να σκέφτεσαι πως χρειάζεται να ξοδέψεις χρόνο για να τις τοποθετήσεις και να καταλάβεις πως λειτουργούν.

reolink-trackmix-techgear-review-11.jpg

Στο τεχνικό επίπεδο, οι κάμερες παρέχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο σε ανάλυση έως 3840 x 2160 στα 25fps, τόσο μέσω δικτύου WiFi όσο και μέσω 5G. Η έγχρωμη νυχτερινή εικόνα ενεργοποιείται αυτόματα όταν συλλάβει κίνηση και ανοίξουν τα LED spotlights, αλλά ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει τα τελευταία από μόνος του ανά πάσα στιγμή μέσω της εφαρμογής για να δει τον χώρο του. Υπάρχει και νυχτερινή εικόνα στο φάσμα του υπέρυθρου με εμβέλεια έως 30m, ενώ ο τηλεφακός μπορεί να φτάσει σε έως 6x υβριδικό zoom. Κρατήστε, επίσης, ότι διαθέτει υποδοχή για κάρτες microSD χωρητικότητας έως 128GB που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διαρκή καταγραφή εικόνας (24/7) και μόλις γεμίσει η κάρτα διαγράφονται αυτόματα οι πιο παλιές καταγραφές για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η διαδικασία. Όσοι επιθυμούν μπορούν να γίνουν συνδρομητές και στο Reolink Cloud για να αναρτώνται εκεί αυτόματα τα συμβάντα που καταγράφει η κάμερα. Τέλος, η Reolink TrackMix διαθέτει μικρόφωνο και ηχείο με υποστήριξη λειτουργίας two-way audio, ούτως ώστε να μπορείς να συνομιλείς απευθείας από την εφαρμογή με κάποιον άνθρωπο (ελπίζουμε όχι διαρρήκτη), καθώς και σειρήνα που ακούγεται αρκετά δυνατά για να αντιλαμβάνονται οι γείτονες πως κάτι συμβαίνει.

reolink-trackmix-techgear-review-10.jpg

Όλα όσα έχουμε αναφέρει προηγουμένως συνδέονται και ρυθμίζονται με εξαιρετική λεπτομέρεια από την εφαρμογή της Reolink. Αν θεωρήσουμε ότι η κάμερα είναι το μέσο - εργαλείο, τότε η εφαρμογή είναι το όργανο για την πλήρη διαχείριση κάθε λειτουργίας και των αντίστοιχων ειδοποιήσεων που λαμβάνει ο χρήστης. 

reolink-trackmix-techgear-review-12.jpg

 

Περνάμε, λοιπόν, στο λειτουργικό κομμάτι που ενδιαφέρει και περισσότερο τον μέσο χρήστη. Αφότου πραγματοποιηθεί η σύζευξη της κάμερας με την εφαρμογή, την βλέπεις σαν ξεχωριστή ενότητα διότι μπορεί να έχεις και άλλες κάμερες της εταιρείας συνδεδεμένες στο ίδιο app. Πατώντας στο γρανάζι επάνω δεξιά εισέρχεσαι στο μενού των ρυθμίσεων και στις διάφορες κατηγορίες. Μέσα από το Display μπορείς να ρυθμίσεις την ημερομηνία και την ώρα ή και να αποκρύψεις αυτές τις πληροφορίες από την εικόνα, να μαρκάρεις συγκεκριμένες περιοχές ως private για να μην καταγράφεται η εικόνα (ουσιαστικά προστίθεται μια μάσκα), αλλά και να ενεργοποιήσεις την λειτουργία Timelapse που σου δημιουργεί εντυπωσιακά videos αυτού του τύπου (π.χ. αν χτίζεται κάποιο σπίτι απέναντι σου).

reolink-trackmix-techgear-review-9.jpg

Στην ενότητα Alarm ρυθμίζεις την ευαισθησία των καμερών ανάλογα με τον τύπο του αντικειμένου. Για παράδειγμα, μπορείς να τις καθιστάς πιο ευαίσθητες αν πρόκειται για ανθρώπους και λιγότερο αν πρόκειται για οχήματα ή ζώα, αλλά και να ορίζεις περιοχές όπου δεν θα καταγράφεται η κίνηση (π.χ. αν βλέπει τον δρόμο η κάμερα) για να μην λαμβάνεις διαρκώς ειδοποιήσεις χωρίς λόγο. Εδώ χρειάζεται προσοχή, καθότι υπάρχουν τρεις επιλογές: Digital, Digital Tracking First και Pan/Tilt Tracking First. Η πρώτη ξεκινά την παρακολούθηση του αντικειμένου μόνο στο οπτικό πεδίο που βλέπει την δεδομένη στιγμή η κάμερα, άρα δεν μπαίνει στην εξίσωση το Pan/Tilt. Στις άλλες δύο επιλογές δίνεις την ανάλογη προτεραιότητα με βάση τις ανάγκες σου. Ακόμη, μπορείς να ορίσεις το μέγεθος του αντικειμένου που θα παρακολουθείται ανάλογα με το μέγεθος του, αν δεν θέλεις για παράδειγμα να χτυπά η σειρήνα και να έρχονται ειδοποιήσεις όταν περάσει από μπροστά π.χ. μια πεταλούδα (σ.σ. την πάτησα αρκετές φορές λαμβάνοντας ειδοποιήσεις για ένα ζουζούνι). Από την ενότητα Audio and Light ρυθμίζεις τα LED, τον αισθητήρα υπερύθρων και τον ήχο.

reolink-trackmix-techgear-review-14.jpg

Στα screenshots που παραθέτουμε μπορείτε να διαπιστώσετε και από μόνοι σας πόσο υψηλή είναι η ποιότητα της εικόνας και από τις δύο κάμερες της Reolink TrackMix, ακόμα και στο 6x υβριδικό zoom. Ειδικά τη νύχτα όταν μπαίνει στην εξίσωση και ο LED φωτισμός, μπορείς να διακρίνεις μέχρι και πινακίδα αυτοκινήτου με άνεση. Να αναφέρουμε, επίσης, ότι μόλις η κάμερα συλλάβει κάποιο αντικείμενο ξεκινά να το ακολουθεί σε όλο το εύρος πεδίου (355°) και στη συνέχεια επιστρέφει στην αρχική της θέση όταν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα αφότου φύγει από την εικόνα. Γενικά το motion tracking λειτουργεί ταχύτατα και αξιόπιστα ακόμα και για αντικείμενα που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση. Το ίδιο ισχύει και για τις ειδοποιήσεις που φτάνουν στο smartphone ακαριαία μόλις εντοπιστεί κάτι.

reolink-trackmix-techgear-review-13.jpg


Συνοψίζοντας, η Reolink TrackMix είναι αναμφίβολα μία από τις κορυφαίες motion tracking κάμερες ασφαλείας στην αγορά στην παρούσα φάση και πραγματικά δεν βρίσκουμε κάποιον σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα για όποιον επιθυμεί μια τέτοια λύση για να παρακολουθεί εξωτερικούς χώρους. Υψηλή ποιότητα κατασκευής, εύκολη εγκατάσταση και ρύθμιση, αξιόπιστη παρακολούθηση, άμεσες ενημερώσεις και καταγραφές συμβάντων, αλλά και μια εξαιρετική εφαρμογή για την διαχείριση κάθε παραμέτρου.

Θα την βρείτε στο επίσημο κατάστημα της Reolink.

Loading