Ο "εξυπνότερος" αυτόματος πωλητής κατασκευάστηκε για να πουλά...χόρτο

Η αποποινικοποίηση της κάνναβης σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ ήταν αναμενόμενο ότι θα έφερνε μαζί της νέα συστήματα ελέγχου για το ποιος αγοράσει και σε τι ποσότητα. Γι' αυτόν τον λόγο θα στηθούν ειδικοί αυτόματοι πωλητές κάνναβης από την American Green, η οποία τους χαρακτηρίζει ως τους πιο τεχνολογικά εξελιγμένους αυτόματους πωλητές στον κόσμο.

Η εταιρεία παρουσίασε τους νέους αυτόματους πωλητές της στο NAMAOneShow και ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας τους. Για να γίνει η αγορά, ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να έχει μαζί του το smartphone του με εγκατεστημένη την ειδική εφαρμογή (διαθέσιμη για Android και iOS), να εισέλθει στο προφίλ του και να πιστοποιήσει την ταυτότητα του μέσω του βιομετρικού αισθητήρα που διαθέτει το smartphone του (π.χ. αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος ή αισθητήρας αναγνώρισης ίριδας). Αφότου γίνει η ταυτοποίηση θα του εμφανιστεί ένα QR code στην οθόνη, το οποίο θα μπορεί να σκανάρει στον αυτόματο πωλητή για να λάβει τη δόση του.

Σύμφωνα με την American Green, αυτή η μέθοδος ταυτοποίησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου και για την πώληση άλλων ελεγχόμενων αγαθών (π.χ. αλκοόλ) σε αντίστοιχους αυτόματους πωλητές, αρκεί οι υποψήφιοι αγοραστές να έχουν μπει στο 21ο έτος της ηλικίας τους. Αυτό που δεν ανέφερε, όμως, είναι με ποιον τρόπο θα ελέγχεται η ταυτότητα των χρηστών όταν δημιουργούν το προφίλ τους.

Όπως και να 'χει, οι "έξυπνοι" αυτόματοι πωλητές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια λύση για να μην έχει πρόσβαση ο καθένας σε αλκοόλ και κάνναβη, αλλά από την άλλη μεριά συλλέγονται πολύ προσωπικές πληροφορίες για τις συνήθειες του αγοραστή που πιθανότατα δεν θα ήθελε να βγουν στην φόρα είτε από κάποιο χακάρισμα, είτε από κάποια συνεργασία της εταιρείας με τις αρμόδιες Αρχές...

[via]

Loading