SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2022: Οι φετινοί νικητές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τους φετινούς νικητές του υψηλού κύρους φωτογραφικού διαγωνισμού, Sony World Photography Awards 2022. Ο διακεκριμένος φωτογράφος Adam Ferguson (Αυστραλία), κέρδισε τον τίτλο του Φωτογράφου της Χρονιάς, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 25.000 $ (USD) και φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony. Ανακοινώθηκαν επίσης και οι φετινοί νικητές των επιμέρους 10 κατηγοριών, όπως και οι φιναλίστ που κατέλαβαν την 2η και την 3η θέση του Διαγωνισμού «Επαγγελματιών», καθώς και οι νικητές των διαγωνισμών «Student» και «Νέων» και του «Ανοιχτού Διαγωνισμού».

Οι νικητές αποκαλύφθηκαν μέσα από μία εορταστική ανακοίνωση σε μορφή video με συνεντεύξεις και ευχάριστες αντιδράσεις από τους νικητές φωτογράφους. Το βίντεο είναι διαθέσιμο στο worldphoto.org/ceremony-2022

Η έκθεση Sony World Photography Awards 2022 φιλοξενείται στο Somerset House στο Λονδίνου από τις 13 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2022, με περισσότερες από 300 φωτογραφίες και εκατοντάδες επιπλέον εικόνες σε ψηφιακές οθόνες από νικητές και επιλεγμένους φωτογράφους. Παρουσιάζονται επίσης έργα του φετινού νικητή του βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία, του διάσημου Καναδού φωτογράφου Edward Burtynsky.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Το Migrantes είναι μια σειρά από ασπρόμαυρες αυτοπροσωπογραφίες μεταναστών από το Μεξικό, που τραβήχτηκαν καθώς περίμεναν να περάσουν τα σύνορα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η φωτογράφιση έγινε σε συνεργασία με τους πρωταγωνιστές, με τον Ferguson να στήνει τη σκηνή για κάθε εικόνα, τοποθετώντας μια κάμερα μεσαίου φορμάτ σε ένα τρίποδο με cable release και στη συνέχεια έκανε πίσω, επιτρέποντας στα άτομα να επιλέξουν τη στιγμή λήψης και να συμμετάσχουν στη διαδικασία αποτύπωσης της ζωής τους.

Τον Φεβρουάριο του 2021, μετά από την αλλαγή της προεδρικής διοίκησης στις ΗΠΑ, μετανάστες από την Κεντρική και Νότια Αμερική προσέγγισαν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Στα μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με μετανάστες που κουβαλούσαν τα υπάρχοντά τους, προσκολλημένοι στα αγαπημένα τους πρόσωπα, όπως απαθανατίστηκαν στα φλας των φωτογράφων. Ενώ ο Ferguson σημείωσε τη σημασία αυτού του φωτορεπορτάζ, παρατήρησε μια σαφή έλλειψη φωτογραφίας από τη μεξικανική πλευρά των συνόρων, ειδικά εικόνες που θα έδιναν νόημα στις κινήσεις των μεταναστών.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο Ferguson παρουσίασε το έργο στον εκδότη των New York Times και εξασφάλισε τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο Juarez και στη Reynosa για 11 ημέρες τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2021. Η προσέγγισή του στο έργο ήταν εμπνευσμένη από το Ghetto, των Adam Broomberg και Oliver Chanarin, ένα οπτικό ταξίδι σε 12 σύγχρονα γκέτο, συμπεριλαμβανομένου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Rene Vallejo στην Κούβα, στο οποίο το πρώην ντουέτο καλλιτεχνών έδωσε στους ασθενείς τον έλεγχο του κλείστρου.

Συνοδευόμενος από τους Μεξικανούς δημοσιογράφους Ernesto Rodríguez, Silvia Cruz, Noe Gea Medina και Laura Monica Cruz Flores, ο Ferguson πλησίασε τους μετανάστες που έμεναν σε καταφύγια κοντά στα σύνορα, καταγράφοντας τις συχνά οδυνηρές ιστορίες τους και συνεργάστηκε μαζί τους ώστε να σκηνοθετήσουν και να απαθανατίσουν την εικόνα σε έναν πιο ήρεμο χώρο, όπου θα ένιωθαν λιγότερο άβολα. Επέλεξε το ασπρόμαυρο φιλμ ως έναν τρόπο να ακυρώσει τη χαοτική ανάμειξη των χρωμάτων του φόντου και να «απογυμνώσει» τη συναισθηματική αξία της εικόνας. Η σειρά φωτογραφιών που προκύπτει παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό πορτρέτο ανθρώπων που αιωρούνται στο χρόνο, ενώ αναζητούν μια ζωή με μεγαλύτερη ευημερία.

Σχολιάζοντας το έργο του Ferguson που διακρίθηκε, ο Mike Trow, Πρόεδρος του Διαγωνισμού Επαγγελματιών 2021 είπε: 

Αυτό που έκανε ο Adam Ferguson στα σύνορα ΗΠΑ/Μεξικού με οικογένειες και άτομα μεταναστών είναι βαθιά συμπονετικό και συγκινητικό. Αυτή η συλλογή πορτρέτων λέει πολλά για το πώς η ηθική πρόθεση και ο σεβασμός μπορούν να βοηθήσουν να αποφευχθεί κάποια από την αίσθηση χειραγώγησης και εισβολής στην ιδιωτικότητα για την οποία κατηγορείται συχνά η φωτογραφία. Δίνοντας στους ανθρώπους που φωτογραφήθηκαν την διαχείριση της απελευθέρωσης του κλείστρου, ο Adam τους δίνει μια ορισμένη δύναμ, ώστε να πάρουν αυτήν την απόφαση για το πώς θα γίνουν αντιληπτοί από τους υπόλοιπους. Αυτές οι φωτογραφίες είναι όμορφες, με νόημα και «ευγενικές». Υπήρχαν και άλλες ιστορίες που ως κριτική επιτροπή θαυμάσαμε βαθιά, αλλά η σειρά του Adam ξεχώρισε γιατί μιλάει τόσο εύγλωττα και ζεστά για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά που κρατούν την ευπρέπεια και την αγάπη τους ανεξάρτητα από τόπο και πλούτο.

Σχολιάζοντας τη διάκρισή του, ο Ferguson αναφέρει: 

Μέσω της συνεργασίας με μετανάστες, αυτή η σειρά φωτογραφιών ήταν μια προσπάθεια δημιουργίας εικόνων που ενέπνεαν ενσυναίσθηση και όχι συμπάθεια. Παραδίδοντας τον έλεγχο της σύλληψης και δίνοντας σε κάθε μετανάστη τη δυνατότητα εκπροσώπησης, ήλπιζα να ανατρέψω το αφήγημα της περιθωριοποίησης και να δημιουργήσω μια πιο ανθρώπινη ιστορία, οικεία και ειλικρινής. Είμαι ευγνώμων στα γενναία και ανθεκτικά άτομα που συμφώνησαν να συνεργαστούν μαζί μου και λαμβάνω αυτό το βραβείο και για λογαριασμό τους. Η κατάκτηση του βραβείου Φωτογράφος της Χρονιάς δίνει σε αυτή την ιστορία μια άλλη ζωή. Επιτρέπει σε ένα νέο κοινό να συνδεθεί με τις σημαντικές ιστορίες των ατόμων που μοιράστηκαν την ιστορία τους μαζί μου.

ΝΙΚΗΤΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Οι νικητές φωτογράφοι στον Διαγωνισμό Επαγγελματιών επιλέχθηκαν από μια ομάδα εξειδικευμένων κριτών για την υποβολή του εξαιρετικού έργου τους που αποτελούνταν από πέντε έως δέκα εικόνες, που κυμαίνονται από ιστορίες πολιτικών και κλιματικών κρίσεων, προσωπικούς διαλογισμούς για την οικογένεια και την απώλεια και δημιουργικές προσεγγίσεις σε φωτογραφίες ζωής και φύσης.

Οι νικητές κάθε κατηγορίας λαμβάνουν σετ φωτογραφικού εξοπλισμού της Sony. Οι φετινοί νικητές είναι:

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Domagoj Burilović (Κορατία) για τη σειρά του Dorf

Φιναλίστ: 2η θέση Javier Arcenillas (Ισπανία); 3η θέση Yun Chi Chen (Ταϊβάν)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Alnis Stakle (Λετονία) για τη σειρά του Mellow Apocalypse

Φιναλίστ: 2η θέση Raphael Neal (Ηνωμένο Βασίλειο); 3η θέση Sarah Grethe (Γερμανία)

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Jan Grarup (Δανία) για τη σειρά του The Children of the Financial Collapse in Venezuela

Φιναλίστ: 2η θέση Fabian Ritter (Γερμανία); 3η θέση Win McNamee (ΗΠΑ)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Shunta Kimura (Ιαπωνία) για τη σειρά του Living in the Transition

Φιναλίστ: 2η θέση Gideon Mendel (Νότια Αφρική); 3η θέση Giacomo d’Orlando (Ιταλία)

ΤΟΠΙΟ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Lorenzo Poli (Ιταλία) για τη σειρά του Life on Earth

Φιναλίστ: 2η θέση Andrius Repšys (Λιθουανία); 3η θέση Gareth Iwan Jones (Ηνωμένο Βασίλειο)

PORTFOLIO

ΝΙΚΗΤΗΣ: Hugh Fox (Ηνωμένο Βασίλειο) για τη σειρά του Portfolio

Φιναλίστ: 2η θέση Julian Anderson (Ηνωμένο Βασίλειο); 3η θέση Anna Neubauer (Αυστρία)

ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Adam Ferguson (Αυστραλία) για τη σειρά του Migrantes

Φιναλίστ: 2η θέση George Tatakis (Ελλάδα); 3η θέση Brent Stirton (Νότια Αφρική)

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Ricardo Teles (Βραζιλία) για τη σειρά του Kuarup

Φιναλίστ: 2η θέση Adam Petty (Αυστραλία); 3η θέση Roman Vondrouš (Τσεχία)

ΝΕΚΡΗ ΦΥΣΗ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Haruna Ogata (Ιαπωνία) & Jean-Etienne Portail (Γαλλία) για τη σειρά τους Constellation

Φιναλίστ: 2η θέση Cletus Nelson Nwadike (Σουηδία); 3η θέση Alessandro Gandolfi (Ιταλία)

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

ΝΙΚΗΤΗΣ: Milan Radisics (Ουγγαρία) για τη σειρά του The Fox’s Tale

Φιναλίστ: 2η θέση Federico Borella (Ιταλία); 3η θέση Oana Baković (Ρουμανία)

Για να μάθετε περισσότερα για τα έργα των φετινών νικητών και φιναλίστ, επισκεφτείτε τις διαδικτυακές γκαλερί των νικητών ή κάντε λήψη του βιβλίου Sony World Photography Awards 2022.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο Ανοικτός Διαγωνισμός τιμάει τη δύναμη των μεμονωμένων εικόνων. Οι νικήτριες φωτογραφίες επιλέγονται για την ικανότητά τους να επικοινωνούν μια αξιοσημείωτη οπτική αφήγηση σε συνδυασμό με την τεχνική τους υπεροχή. Επιλεγμένος από τις δέκα κατηγορίες του ανοικτού διαγωνισμού, ο Scott Wilson (Ηνωμένο Βασίλειο) είναι ο Φωτογράφος της Χρονιάς 2022 για τον Ανοιχτό Διαγωνισμό και ο αποδέκτης του χρηματικού έπαθλού των $5.000 (USD), του φωτογραφικού εξοπλισμού της Sony και της παγκόσμιας προβολής.

Ο Wilson κέρδισε με τη δυνατή φωτογραφία του Anger Management που εισήχθη στην κατηγορία Φυσικός Κόσμος και Άγρια Ζωή. Η ασπρόμαυρη εικόνα απεικονίζει ένα «χωματοβαμμένο» άγριο mustang να δημιουργεί μια καταιγίδα σκόνης στο βορειοδυτικό Κολοράντο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο αφότου ο θηρευτής βυθίστηκε σε μια πισίνα με λάσπη - προστασία από τα ζωύφια του καλοκαιριού - και ενώ χτυπούσε το έδαφος για να δείξει στα ανταγωνιστικά αρσενικά ότι ήταν έτοιμο να παλέψει για τη θέση του, σε μία κοντινή πηγή νερού.

Μιλώντας για τη νίκη του, ο Wilson είπε: 

Είναι απόλυτη τιμή για εμένα να βλέπω το Anger Management να κερδίζει το βραβείο Φωτογράφος της Χρονιάς 2022 του Ανοιχτού Διαγωνισμού των Sony World Photography Awards. Η θέαση της συμπεριφοράς του mustang στη φύση είναι μια ωμή και δυναμική εμπειρία από την άγρια ζωή. Η ένταση της εικόνας είναι συμβολική των προκλήσεων διατήρησης που αντιμετωπίζουν τα άγρια ​​άλογα στην Αμερικανική Δύση, όπου αυτά τα πολύτιμα ζώα συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς και απομακρύνονται από τις δημόσιες εκτάσεις. Μέχρι το τέλος του 2022, θα υπάρχουν περισσότερα άγρια ​​άλογα σε αιχμαλωσία από όσα τρέχουν ελεύθερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ STUDENT

Ο Ezra Bohm (Ολλανδία) του Nederlandse Acedemie voor Beeldcreatie βραβεύτηκε ως Φωτογράφος της Χρονιάς 2022 για την κατηγορία Student, κερδίζοντας φωτογραφικό εξοπλισμό Sony αξίας €30.000 για το ίδρυμά του. Ο Bohm επιλέχθηκε για τη σειρά του The Identity of Holland, που δημιουργήθηκε ως απάντηση στο brief Connections που προκαλούσε τους μαθητές να παρουσιάσουν μια ιστορία που υπογραμμίζει πώς αυτοί ή κάποιος που έχουν ακολουθήσει, αλληλεπιδρούν με τον κόσμο. Για τη νικήτρια σειρά του, ο Bohm φωτογράφισε τους κατοίκους μικρών κοινοτήτων στην Ολλανδία που διατηρούν έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής, αναδεικνύοντας το εξαιρετικά λεπτομερές καθημερινό ντύσιμό τους και τη σύνδεσή τους με την ολλανδική πολιτιστική ιστορία.

Σχολιάζοντας τη νίκη του ο Bohm είπε: 

Η κατάκτηση αυτού του βραβείου μου επιβεβαιώνει τη σημασία της φωτογραφίας του απροσδόκητου, για να παρουσιάσω ιστορίες που πηγάζουν από την καρδιά και την ψυχή μου. Ακολουθώντας τη φιλοδοξία σας, ό,τι κάνετε γίνεται πιο ουσιαστικό και πιθανώς και πιο επιτυχημένο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ

Επιλεγμένος από τους νικητές έξι κατηγοριών, ο Tri Nguyen (Βιετνάμ, 18 ετών) κέρδισε το βραβείο Φωτογράφος της Χρονιάς 2022 στον Διαγωνισμό Νέων για την εικόνα του Under The Moonlight. Η φωτογραφία απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα να φωτίζεται από το ετερόφωτο φεγγάρι καθώς στέκεται σε ένα ερειπωμένο φόντο. Το φως του φεγγαριού συμβολίζει έναν προβολέα που φωτίζει τον νεαρό άνδρα και τη λαχτάρα του να δεχτεί τα ελαττώματά του. Η φωτογραφία είναι μέρος μιας σειράς που διερευνά τον αυτοστοχασμό και την ανάγκη να σπάσει το καλούπι και να γιορτάσει κάποιος τις ατέλειές του.

Για τη νίκη του, ο Nguyen λαμβάνει φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony και παγκόσμια αναγνώριση. Σχολιάζοντας τη νίκη του ο Nguyen είπε: 

Ως ένας εκκολαπτόμενος καλλιτέχνης με κίνητρο, είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένος και περήφανος που επιλέχθηκα ως Φωτογράφος της Χρονιάς 2022 στο Διαγωνισμό Νέων. Δέχομαι με ταπεινότητα αυτό το Βραβείο και θα χρησιμοποιήσω αυτή την ώθηση για να εξελίξω τη φωτογραφία μου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Το φετινό βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία απονεμήθηκε στον διάσημο Καναδό φωτογράφο Edward Burtynsky. Καθώς θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους φωτογράφους στον κόσμο, ο Burtynsky είναι περισσότερο γνωστός για τις καθηλωτικές του εικόνες από βιομηχανικά τοπία και την ευρύτερη περιβαλλοντική κρίση. Σε εντυπωσιακές απεικονίσεις τεράστιων τοπίων αλλαγμένων από τον άνθρωπο, ο Burtynsky αποκαλύπτει την τρομερή κλίμακα της υποδομής και της καταστροφής. παρουσιάζοντας όψη σημαδεμένων οροσειρών, αποξηραμένων υδάτινων τόπων και εκτεταμένης αστικοποίησης, «διυλίζοντας» αφαιρετικά τα χρώματα και τις φόρμες.

Πάνω από δώδεκα φωτογραφίες μεγάλης κλίμακας παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης Sony World Photography Awards 2022. Η επιλογή που έγινε από τον καλλιτέχνη, αναδεικνύει βασικά έργα της 40χρονης καριέρας του. Αυτά περιλαμβάνουν το Anthropocene (2018), το Salt Pans (2016), το Water (2013), το Oil (2009) και το Railcuts (1985). Επιπλέον, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο εικόνες από την επερχόμενη σειρά του Burtynsky Africa (2022), μια ματιά στο αφρικανικό τοπίο και τις περιοχές που μεταμορφώνονται από την εξόρυξη πόρων.

ΕΚΘΕΣΗ SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2022

Η έκθεση Sony World Photography Awards 2022 λαμβάνει χώρο στο Somerset House στο Λονδίνο, από τις 13 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 2022. Εκτός από το συνολικό έργο του νικητή και των νικητών των επιμέρους κατηγοριών, η έκθεση περιλαμβάνει μεμονωμένα έργα και από τον Φωτογράφο της Χρονιάς 2020 Pablo Albarenga (Ουρουγουάη), αλλά και τον Φωτογράφο της Χρονιάς 2021 Craig Easton (Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο Albarenga παρουσιάζει μια επιλογή φωτογραφιών από τη νικήτρια σειρά του Seeds of Resistance, ένα σύνολο έργων που συνδυάζει φωτογραφίες τοπίων και περιοχών που κινδυνεύουν από τα ορυχεία και τις αγροτικές επιχειρήσεις με πορτρέτα των ακτιβιστών που αγωνίζονται για τη διατήρησή τους. Ο Easton εκθέτει μια ντουζίνα ασπρόμαυρα πορτρέτα από τη σειρά του Bank Top, που απεικονίζουν κατοίκους της μικρής γειτονιάς του Bank Top στο Blackburn. Το έργο εξετάζει την αναπαράσταση και την υπο-εκπροσώπηση κοινοτήτων στη βόρεια Αγγλία, εξερευνώντας τις ιστορίες και τις εμπειρίες των κατοίκων της περιοχής μέσα από εικόνες και συνοδευτικά κείμενα του συνεργάτη του έργου, συγγραφέα και ακαδημαϊκού, Abdul Aziz Hafiz.

Η ψηφιακή έκθεση Sony World Photography Awards 2022 είναι διαθέσιμη για προβολή μέσω:www.worldphoto.org/virtualexhibition2022

Loading