Starlink: Η δορυφορική υπηρεσία Internet στοχεύει σε αεροπλάνα, πλοία και αυτοκίνητα

Το δορυφορικό δίκτυο Starlink στήνεται από τη SpaceX εδώ και αρκετούς μήνες με σκοπό να δώσει πρόσβαση στο Internet σε όλο τον κόσμο και μάλιστα με πολύ υψηλές ταχύτητες. Ο στόχος της εταιρείας είναι να θέσει σε τροχιά χιλιάδες δορυφόρους που θα υποστηρίζουν την υπηρεσία (έχει ξεπεράσει τους 1000), ενώ υπόσχεται πως θα οι ταχύτητες θα γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες σε βάθος χρόνου.

Γνωρίζουμε εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι έχουν ανοίξει οι προπαραγγελίες και για την Ελλάδα, με τον εξοπλισμό να κοστίζει €499 και τη μηνιαία συνδρομή €99, για ταχύτητες download/upload στα 100/20 Mbps και καθυστέρηση μικρότερη των 31ms. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι το Starlink δεν απευθύνεται στους χρήστες αστικών κέντρων που έχουν ήδη γρήγορη πρόσβαση στο Internet, ούτε επιθυμεί να ανταγωνιστεί τους παραδοσιακούς παρόχους τηλεπικοινωνιών (τουλάχιστον όχι για την ώρα). Το στοίχημα είναι να καλύψει κατοίκους σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν υποδομές, ενώ εσχάτως μαθαίνουμε πως θέλει να δώσει τη λύση σε κινούμενα οχήματα, σκάφη και αεροπλάνα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ars Technica, η SpaceX κατέθεσε αίτηση στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) προκειμένου να πάρει άδεια για την τοποθέτηση των τερματικών της σε “επίγειους σταθμούς που βρίσκονται εν κινήσει”. Αυτό σημαίνει ότι ένα κινούμενο όχημα θα μπορεί να έχει εγκατεστημένο τον εξοπλισμό της Starlink για να έχεις πρόσβαση στο Internet από οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι. Είναι απόλυτα λογική μια τέτοια εξέλιξη και σίγουρα θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τους μελλοντικούς στόλους αυτοοδηγούμενων οχημάτων και φορτηγών, πέραν της προφανούς χρήσης για να έχεις π.χ. σύνδεση όταν βρίσκεσαι σε κάποιο σκάφος, αεροπλάνο, αυτοκίνητο, λεωφορείο κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι o Elon Musk άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τοποθέτησης τερματικού της Starlink στα αυτοκίνητα της Tesla μέσα στα επόμενα χρόνια.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[via]

Loading