Stephen Wilhite: Απεβίωσε ο δημιουργός των GIFs

Ο άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε ένα μεγάλο μέρος της online διασκέδασης μας έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 74 ετών. Ο λόγος για τον Stephen Wilhite, ο πατέρας του Graphics Interchange Format ή εν συντομία GIF που το δημιούργησε τη δεκαετία του ’80 όταν εργαζόταν για την CompuServe και προφανώς δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πόσο άρρηκτα θα συνδεόταν με το Internet.

Ο Stephen Wilhite και η CompuServe είχαν παρουσιάσει το GIF στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ως ένα format που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποδώσει υψηλής ποιότητας και υψηλής ανάλυσης έγχρωμα γραφικά για τα δεδομένα της εποχής. Η σύζυγος του, Kathleen, αναφέρει ότι δημιούργησε το GIF εντελώς μόνος του όταν έφερνε δουλειά από το γραφείο στο σπίτι για να σκεφτεί με την ησυχία του την εξέλιξη του και στη συνέχεια μετέβαινε στον υπολογιστή του για να υλοποιήσει τις σκέψεις του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Wilhite είχε πάρει μέρος στην «αιώνια» διαμάχη για την προφορά του GIF αναφέροντας ότι το πρώτο γράμμα προφέρεται απαλά σαν “j”, άρα η επίσημη ονομασία είναι «τζιφ» και όχι «γκιφ». Ένα από τα αγαπημένα του GIF είναι το πασίγνωστο μωρό που χορεύει, από μια εποχή όπου οι λέξεις “viral” και “meme” ήταν άγνωστες…

[via]

Loading