Stranger Scams: Οι hackers αδειάζουν τα πορτοφόλια των θαυμαστών της δημοφιλούς σειράς

Στις αρχές Ιουλίου κυκλοφόρησε η τέταρτη σεζόν μιας από τις πιο πολυαναμενόμενες σειρές, του Stranger Things. Παρά το διάλειμμα τριών ετών λόγω καθυστερήσεων που σχετίζονται με την πανδημία, oι fans περίμεναν τη σειρά με αγωνία και την ανέβασαν για ακόμα μια φορά στην κορυφή των streaming charts. Δυστυχώς, η επιθυμία των ένθερμων θαυμαστών να δουν νέα επεισόδια το συντομότερο δυνατό έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από απατεώνες. Οι ερευνητές της Kaspersky βρήκαν πολυάριθμα παραδείγματα spam emails και σελίδων phishing που είχαν σχεδιαστεί για να κλέψουν χρήματα και προσωπικές πληροφορίες των fans.

Παρόλο που έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα νέα επεισόδια, οι fans εξακολουθούν να μην είναι ασφαλείς, επειδή δεν επιλέγουν όλοι να παρακολουθήσουν τη σειρά στον επίσημο ιστότοπο. Όταν οι χρήστες αρνούνται να πληρώσουν για συνδρομή σε μια streaming υπηρεσία και επιλέγουν να παρακολουθήσουν μια ταινία ή μια εκπομπή σε κάποια παράνομη σελίδα, καταλήγουν να πληρώσουν βαρύτερο τίμημα από αυτό που εξοικονομούν – χάνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία και τα δεδομένα της κάρτας τους.

Εκμεταλλευόμενοι το ενδιαφέρον γύρω από αυτήν τη δημοφιλή σειρά, ορισμένοι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα «να παρακολουθούν τα νέα επεισόδια μόνο με 1 δολάριο». Για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν την προσφορά, τους ζητήθηκε να δημιουργήσουν νέο λογαριασμό και να εισαγάγουν τη διεύθυνση και τα τραπεζικά τους στοιχεία. Αφού εισήγαγαν τα στοιχεία τους, οι απατεώνες άδειαζαν τα πορτοφόλια των θυμάτων, χωρίς τα θύματα να έχουν πρόσβαση στη νέα σεζόν της αγαπημένης τους σειράς.

Οι ειδικοί της Kaspersky έχουν εντοπίσει spam emails που επίσης κάνουν κατάχρηση της δημοτικότητας του Stranger Things. Τέτοια emails χρησιμοποιούνται για την πώληση προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και διαδίδονται μέσω emails χωρίς τη συγκατάθεση του παραλήπτη. Για παράδειγμα, σε ένα από τα spam emails δόθηκε στους χρήστες η ευκαιρία να αγοράσουν graphic t-shirts limited-edition που σχετίζονται με τη νέα σεζόν του Stranger Things. Ο ιστότοπος υποστήριζε όλες τις γλώσσες και όλα τα νομίσματα για πληρωμή. Μπορεί να μην είναι απαραίτητα μια σελίδα phishing, αλλά το γεγονός ότι οι διαφημίσεις για αυτά τα προϊόντα προωθήθηκαν μέσω spam και το ίδιο το domain δημιουργήθηκε μόλις πρόσφατα, εγείρουν υποψίες για την ασφάλεια της αγοράς από αυτήν τη σελίδα.

Όπως σχολιάζει η Olga Svistunova, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky,

Το φινάλε της τέταρτης σεζόν ήταν αμφιλεγόμενο για πολλούς θεατές, συμπεριλαμβανομένου κι εμένα του ίδιου ως fan της σειράς. Ωστόσο, το «δύσκολο» φινάλε έχει ανοίξει την όρεξη των θαυμαστών για περισσότερα, με τον ενθουσιασμό να επικρατεί ήδη για την πέμπτη σεζόν του Stranger Things. Και όπως ξέρουμε, όπου υπάρχει ζήτηση κοινού, οι απατεώνες θα προσπαθούν πάντα να εισπράττουν χρήματα. Επομένως, μπορούμε να περιμένουμε ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου σύντομα θα αρχίσουν να εκμεταλλεύονται ενεργά τη δημοτικότητα αυτής της τελευταίας σεζόν. Ο κίνδυνος για τους χρήστες παραμένει πιο επείγων από ποτέ. Οι fans πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων σε μια συνδρομή σε υπηρεσία streaming μπορεί να τους οδηγήσει να χάσουν πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσαν ποτέ να εξοικονομήσουν.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύματα απάτης, η Kaspersky συνιστά:

  • Αποφύγετε συνδέσμους που υπόσχονται πρώιμες προβολές ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα του περιεχομένου, επικοινωνήστε με τον πάροχο ψυχαγωγίας σας.
  • Ελέγξτε την αυθεντικότητα του ιστότοπου πριν εισαγάγετε προσωπικά δεδομένα και χρησιμοποιήστε μόνο επίσημες, αξιόπιστες ιστοσελίδες για να παρακολουθήσετε ή να κατεβάσετε ταινίες. Ελέγξτε ξανά τις μορφές URL και την ορθογραφία των ονομάτων της εταιρείας.
  • Δώστε προσοχή στις επεκτάσεις των αρχείων που κατεβάζετε. Ένα αρχείο βίντεο δεν θα έχει ποτέ επέκταση .exe ή .msi.
  • Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας, όπως το Kaspersky Security Cloud, που εντοπίζει κακόβουλα συνημμένα και αποκλείει ιστότοπους phishing.
Loading