Suunto 7 Review: Η στροφή στο Wear OS έχει τα θέματα της...

Τα τελευταία χρόνια η αγορά των smartwatches έχει γνωρίσει τεράστια άνθιση, κυρίως λόγω των σχετικά προσιτών επιλογών από τους κατασκευαστές smartphones (βλ. Xiaomi, Honor, Huawei, Samsung κλπ.), παρόλα αυτά, όσοι επιθυμούν περισσότερες λειτουργίες και μεγαλύτερο “επαγγελματισμό”, τουλάχιστον στον τομεά του fitness, στρέφονται στις παραδοσιακές δυνάμεις.

Μία από αυτές είναι και η Suunto, η Φινλανδική εταιρεία που έχει φτιάξει το πολύ καλό όνομα της χάριν στις εξειδίκευση της και την πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής των sport watches της, ενώ τώρα πραγματοποιεί ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς την κατηγορία των smartwatches επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει και αυτή το λειτουργικό σύστημα Wear OS της Google στο Suunto 7 που δοκιμάσαμε εκτενώς φέτος το καλοκαίρι.

Η αλήθεια είναι ότι υποδεχτήκαμε με σκεπτικισμό την απόφαση της εταιρείας για το Wear OS, διότι μέχρι τώρα η Suunto φημίζεται για την μεγάλη αυτονομία των συσκευών της ακόμη και όταν έχουν ενεργοποιημένο το GPS, ενώ το Wear OS θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα από τα χειρότερα προϊόντα της Google που θυσιάζει κατά πολύ την αυτονομία για την προσθήκη περισσότερων λειτουργιών. Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο δίλημμα για να επιλέξει κανείς ή όχι το Suunto 7, μιας και πρόκειται για μια αρκετά ακριβή συσκευή (κόστος μεταξύ €400-500).

Σχεδιασμός - Κατασκευή - Οθόνη

Ας το παραδεχτούμε, η Suunto (όπως και οι άλλοι παραδοσιακοί κατασκευαστές sport watches) ήταν απαραίτητο να προσαρμοστούν σχεδιαστικά στο στυλ των νέων παικτών και γι’ αυτό βλέπουμε περισσότερες χρωματικές επιλογές, πιο όμορφα bands και πιο εκλεπτυσμένη κατασκευή που γίνεται ελκυστική στο μάτι του χρήστη. Σε αυτόν τον τομέα, το Suunto 7 σε κερδίζει με την πρώτη ματιά, αφού διαθέτει μεγάλη στρόγγυλη οθόνη με μεταλλικά bezels που προσδίδουν πολυτέλεια, χωρίς να φορτώνεται με βάρος (ζυγίζει 70gr) και με δυνατότητα να αλλάξεις τα bands (λουράκι) με ευκολία.

Στη δεξιά πλευρά του καντράν υπάρχουν τρία κουμπιά που σου δίνουν πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες, ενώ στην αριστερή πλευρά έχουμε μόνο ένα κουμπί που σε βάζει στο app drawer και ενεργοποιεί τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant. Η οθόνη αφής AMOLED είναι μεγάλη και φωτεινή για να την παρακολουθείς με άνεση μέρα και νύχτα, αλλά θα θέλαμε λίγο καλύτερη απόκριση στην αφή, αφού πολλές φορές νιώθαμε ότι κολλάει ή δεν αναγνώριζε την κίνηση του δακτύλου.

Συνολικά, πάντως, το Suunto 7 είναι ένα πανέμορφο ρολόι που μπορείς να φοράς ακόμα και σε μια βραδυνή έξοδο χωρίς να φαίνεται ένα sport watch στο χέρι σου. Επίσης, είναι πολύ ανθεκτικό και αδιάβροχο σε βάθος έως 50m.

Λογισμικό - Απόδοση

Το σημαντικότερο κομμάτι για να κρίνουμε ένα smartwatch. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η Suunto πήρε τη μεγάλη απόφαση να εμπιστευτεί το Wear OS με αποτέλεσμα να έχεις πρόσβαση στο κατάστημα εφαρμογών Google Play για να κατεβάζεις τις κατάλληλες εφαρμογές που προορίζονται για αυτό, στην υπηρεσία Google Fit για συγκεντρωτική παρακολούθηση της σωματικής δραστηριότητας, στον ψηφιακό βοηθό Google Assistant κλπ. Δεν χώρα αμφιβολία ότι τουλάχιστον από πλευράς λειτουργικότητας, το Wear OS σου δίνει πληθώρα εργαλειών που στερούνται τα smartwatches των άλλων κατασκευαστών. Υπάρχει, φυσικά, και η εφαρμογή της εταιρείας (Suunto App) που σου προσφέρει ακόμη περισσότερες επιλογές και πληροφορίες σχετικά με το fitness και τη συστήνουμε σε όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Suunto 7 καθαρά για αυτόν τον σκοπό αντί του Google Fit.

Η εφαρμογή Suunto ανοίγει πατώντας το επάνω δεξιά κουμπί και από εκεί μπορείς να επιλέξεις το πρόγραμμα εκγύμνασης, να δεις τον χάρτη, να δεις περίληψη της ημερήσιας δραστηριότητάς σου μέχρι και να αλλάξεις το watch face από τη γκαλερί της εταιρείας. Από πλευράς αθλημάτων - δραστηριοτήτων (τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, βάρη κλπ.), υπάρχει πολύ μεγάλη πληθώρα προγραμμάτων και μάλιστα με υποενότητες για εσωτερικό-εξωτερικό χώρο και διαφορετικά επίπεδα ετοιμότητας, επομένως, με ό,τι και αν καταπιάνεται κανείς θα το βρει στο Suunto 7. Το περιβάλλον της εφαρμογής είναι εύκολο και κατανοητό, παρακολουθείς σε πραγματικό χρόνο τη δράση σου, βλέπεις όμορφα διαγράμματα (π.χ. για τον ρυθμό ή τον καρδιακό παλμό) και η καταγραφή της δραστηριότητας είναι σε γενικές γραμμές αρκετά καλή (σίγουρα καλύτερα από τα fitness smartwatches πιο εμπορικών κατασκευαστών). Εδώ να σημειώσουμε ότι η “αρκετά καλή” καταγραφή δεν σημαίνει τέλεια. Παρά την ταχύτατη επικοινωνία του GPS, σε αρκετές περιπτώσεις είδαμε να διαφορές στα μέτρα που διανύσαμε τρέχοντας ή κολυμπώντας.

Σε περίπτωση που θέλεις να δεις γενικές περιλήψεις της σωματικής δραστηριότητας θα πρέπει να εγκαταστήσεις τη συνοδευτική εφαρμογή της Suunto στο smartphone. Για το fitness, λοιπόν, εάν επιλέξετε το Suunto 7 καλό θα ήταν να βασιστείτε καθαρά στην εφαρμογή της εταιρείας και όχι στο Google Fit.

Στα “στραβά”, τώρα, τονίζουμε τη μη - υποστήριξη λειτουργίας παρακολούθησης του ύπνου, το ενοχλητικό σύστημα ειδοποιήσεων διότι εμφανίζονται επάνω από οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμοποιείς εκείνη τη στιγμή στη συσκευή, αλλά και το γεγονός ότι δεν υποστηρίζει τη δυνατότητα επικοινωνίας με chest strap για όσους θέλουν μεγαλύτερη ακρίβεια στην καταμέτρηση των καρδιακών παλμών. Ειλικρινά, αυτό δεν το περιμέναμε από ένα smartwatch αυτής της κατηγορίας, δεδομένου ότι όσο καλός και αν είναι ο αισθητήρας του ρολογιού, πάντοτε υπάρχουν αποκλίσεις στους παλμούς ειδικά στο νερό ή όταν υπάρχει μεγάλη εφίδρωση. Το έχουμε πει και σε άλλο review, τα υψηλής έντασης προγράμματα εκγύμνασης (π.χ. cross training) σε ωθούν στα όρια σου και δεν είναι δυνατόν το smartwatch να σου δείχνει 100-110 παλμούς.

Θα κλείσουμε αυτήν την ενότητα της απόδοσης με το πιο δυνατό σημείο της Suunto, την πλοήγηση και τη χαρτογράφηση. Η μεγάλη έγχρωμη οθόνη βοηθά σημαντικά στην παρακολούθηση της πορείας σου και μάλιστα μπορείς να βλέπεις τα ίχνη σου σε πραγματικό χρόνο, αλλά και να κατεβάζεις χάρτες για offline χρήση τους. Το download επιτρέπεται για χάρτη μεγέθους περίπου 50km (για όσους τρέχουν μεγάλες αποστάσεις) και η διαδικασία πραγματοποιείται όταν τοποθετήσεις το Suunto 7 στο νέο φορτιστή του. Επιπλέον, η εταιρεία έχει μεταφέρει τα heat maps (για να βλέπεις που κινείσαι πιο συχνά) από τη web εφαρμογή στο ρολόι της και υποστηρίζονται 15 sports modes. Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του.

Αυτονομία

Φτάσαμε και στην αυτονομία που κάποτε αποτελούσε το βαρύ χαρτί της Suunto, αλλά η επιλογή του Wear OS έχει φέρει πολύ σημαντικούς περιορισμούς. Ξεκινώντας από το μέγιστο, αν χρησιμοποιείς το Suunto 7 απλά σαν ρολόι χωρίς να ασχολείσαι με προπονήσεις, χάρτες και μουσική, τότε μπορεί να σου βγάλει πάνω από μήνα με μία φόρτιση. Είναι αυτός, όμως, ο λόγος να επιλέξει κανείς το Suunto 7; Σε καμία περίπτωση. Όταν έχεις ένα smartwatch στο χέρι σκοπός είναι να εκμεταλλεύσαι τα όσα σου προσφέρει πέρα από τις λειτουργίες ενός απλού ρολογιού.

Τι παρατηρήσαμε εμείς; Με 100% φορτισμένη μπαταρία, μόνιμα ενεργοποιημένο τον αισθητήρα μέτρησης καρδιακού παλμού και με εκτέλεση προπόνησης διάρκειας περίπου 2 ωρών σε εσωτερικό χώρο, το Suunto 7 έπεσε στο 60%! Ειλικρινά κοιτούσαμε την οθόνη και δεν πιστεύαμε ότι καταναλώθηκε τόσο γρήγορα η μπαταρία. Η εταιρεία αναφέρει ότι προσφέρει έως 4 ώρες για προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους με χρήση του GPS, νούμερο που δεν μας ικανοποιεί σε καμία περίπτωση και ουσιαστικά είναι σαν να παραδέχεται πως μετά από κάθε προπόνηση θα πρέπει να το βγάζεις για να το φορτίσεις. Αν βάλουμε στην εξίσωση μόνο την αναπαραγωγή μουσικής απευθείας από το Suunto 7, είναι ζήτημα αν βγάζει ένα 8ωρο.

Αντιλαμβάνεστε ότι η αυτονομία του Suunto 7 είναι πολύ μεγάλο αγκάθι, εκτός αν απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους fitness τύπους που το θέλουν για καταγραφή της δραστηριότητάς τους με μεγαλύτερη ακρίβεια και δεν έχουν πρόβλημα να το φορτίζουν κάθε μέρα. Κρατήστε, επίσης, ότι η πλήρης φόρτιση ολοκληρώνεται σε περίπου 100 λεπτά.

Συμπέρασμα

Αν κρίνουμε το Suunto 7 ως ένα sport watch, τότε σίγουρα έχει πάει ένα βήμα μπροστά χάριν στην πιο όμορφη κατασκευή του, το εξαιρετικό mapping και τη σπουδαία λειτουργία της εφαρμογής Suunto. Το πρόβλημα με την περίπτωση του είναι ότι λανσάρεται ως smartwatch και με αυτήν την αυτονομία δύσκολα θα μπορέσει να κερδίσει τον casual χρήστη που μπορεί να ασκείται, αλλά δεν έχει και την τόσο μεγάλη τρέλα με το κοινό των sport watches.

Loading