Η πρώτη ανάλυση των δειγμάτων του αστεροειδούς Bennu που έφερε η NASA στη Γη νωρίτερα μέσα στη χρονιά αποκάλυψε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Προσδιορίστηκε ήδη ότι ο Bennu έχει αφθονία άνθρακα και νερού, αλλά μια νέα ανάλυση των δειγμάτων έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους ερευνητές.
Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές που εργάζονται πάνω στα νέα δείγματα από τον αστεροειδή Bennu έχουν μείνει ιδιαίτερα έκπληκτοι από την ποσότητα μαγνησίου, νατρίου και φωσφορικών αλάτων που βρέθηκαν στο εξωτερικό περίβλημα των κομματιών που πάρθηκαν από τον Bennu. Πρόκειται για μια σύνθεση που σπάνια παρατηρείται σε μετεωρίτες και έχει μπερδέψει λίγο τους επιστήμονες.
Αν και οι ερευνητές δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουν με αυτά τα δείγματα του Bennu, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει όσον αφορά την πλήρη ανάλυσή τους. Καταρχάς, δεν έχουμε ακόμη πρόσβαση στην καρδιά του υλικού, η οποία βρίσκεται μέσα στο δοχείο επιστροφής δειγμάτων του OSIRIS-REx
Η NASA κατασκευάζει αυτή την περίοδο ένα ειδικό κατσαβίδι που θα επιτρέψει στους επιστήμονες να αφαιρέσουν τις τελευταίες βίδες που κρατούν κλειστό αυτό το τμήμα του δοχείου, δίνοντας πρόσβαση σε όλο το εύρος των δειγμάτων του Bennu που συλλέχθηκαν πριν από μερικά χρόνια. Προς το παρόν, όμως, υπάρχουν πολλά κομμάτια που πιάστηκαν έξω από το δοχείο, συμπεριλαμβανομένου ενός πετρώματος μήκους 3,5 εκατοστών, του μεγαλύτερου που έχει συλλεχθεί στο Bennu μέχρι στιγμής.
Το συγκεκριμένο πέτρωμα μπλόκαρε τον μηχανισμό συλλογής του διαστημικού σκάφους όταν αναρροφήθηκε. Έχει σκούρο χρώμα, σχεδόν σε σημείο που να μοιάζει με μαύρο, αναφέρει το Nature, και έχει μια γαλαζωπή λάμψη. Μοιάζει πολύ με τους ογκόλιθους που βρέθηκαν στην επιφάνεια του αστεροειδούς, λένε οι ερευνητές.
Τα άλλα κομμάτια που συλλέχθηκαν από το διαστημικό σκάφος είναι πιο ανοιχτόχρωμα, αλλά εξακολουθούν να προκαλούν εξίσου απορίες στους επιστήμονες που εργάζονται για την ανάλυσή τους. Μέχρι στιγμής, οι αστρονόμοι και οι επιμελητές έχουν καταγράψει περισσότερα από 1.000 δείγματα του Bennu, αναφέρει η έκθεση.
[Nature]