Το James Webb Space Telescope εντόπισε για πρώτη φορά εξωπλανήτη, σχετικά κοντά μας

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb μας έχει δώσει πολύ εντυπωσιακές εικόνες και ανακαλύψεις μέσα σε αυτούς τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του, και η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο δυνατή όταν ξεκλειδωθούν πλήρως οι δυνατότητες του από τους ερευνητές. Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, το JWST χρησιμοποιήθηκε για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη εξωπλανήτη για πρώτη φορά.

Πρόκειται για τον LHS 475 b, ένας βραχώδης πλανήτης με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 41 έτη φωτός μακριά. Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη του δόθηκαν από το TESS της NASA που παρατήρησε πτώσεις της φωτεινότητας του αστέρα του σε τακτικά διαστήματα, γεγονός που οφείλεται στην περιφορά του LHS 475 b γύρω από αυτόν. Το TESS δεν έχει τις δυνατότητες να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται όντως για εξωπλανήτη, αλλά το JWST χρειάστηκε μόλις δύο περιφορές.

jwst-lhs-475b.jpg

Ο LHS 475 b βρίσκεται στον αστερισμό Οκτάνια, ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά μέσα σε μόλις δύο ημέρες, έχει διάμετρο στο 99% της Γης και θεωρείται πως βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον αστέρα του, διότι ο τελευταίος είναι ένας χαμηλής φωτεινότητας, ψυχρός κόκκινος νάνος. Οι ερευνητές σημειώνουν, όμως, ότι ο LHS 475 b είναι αρκετά πιο θερμός από τη Γη και δεν έχουν επιβεβαιώσει αν διαθέτει ατμόσφαιρα και την σύσταση της. Οι απαντήσεις αυτές θα δοθούν αργότερα μέσα στη χρονιά, καθώς το James Webb συνεχίζει να παρατηρεί τον εξωπλανήτη.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 5000 εξωπλανήτες, αλλά ο αριθμός αναμένεται ότι θα εκτοξευθεί μέσα στα επόμενα χρόνια χάριν στο JWST.

[NASA]

Loading