Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανάπτυξη ενός καθολικού αντιδότου για δαγκώματα φιδιών
Τα φονικότερα δηλητήρια φιδιών στον κόσμο θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπιστούν με ένα και μόνο αντίδοτο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα μόνο τεχνητό ανθρώπινο αντίσωμα εξουδετερώνει τις τοξίνες που βρίσκονται στο δηλητήριο των φιδιών, προσφέροντας μια πιθανή βάση για ένα "γενικής εμβέλειας" αντίδοτο στα δαγκώματα των φιδιών.
Τα σημερινά αντιβιοτικά επιτρέπουν στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να αντιμετωπίζουν τα δαγκώματα ορισμένων φιδιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της υποοικογένειας των οχιών, αρκετά αποτελεσματικά υπό ορισμένες συνθήκες. Παρόλο που τα σύγχρονα αντίδοτα σταματούν τις αρνητικές επιπτώσεις του δηλητηρίου του φιδιού όταν χορηγούνται σωστά, συνήθως δεν μπορούν να αντιστρέψουν τα επώδυνα ή παραλυτικά συμπτώματα που έχουν ήδη εκδηλωθεί.
Την τελευταία δεκαετία, αυτό έχει δημιουργήσει μια δύσκολη κατάσταση. Οι γιατροί συχνά διστάζουν να εξαντλήσουν τα περιορισμένα αποθέματα αντίδοτου ή να υποβάλουν τους ασθενείς σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, εκτός αν είναι απαραίτητο, οπότε περιμένουν να δουν αν ένα θύμα από δάγκωμα θα εμφανίσει τρομερά συμπτώματα. Φυσικά, αυτό θέτει το θύμα σε κίνδυνο παράλυσης, οργανικής ανεπάρκειας ή θανάτου.
Τα σύγχρονα αντιβιοτικά είναι συχνά ειδικά για κάθε συγκεκριμένο είδος φίδιου. Εάν ένα άτομο βρεθεί αντιμέτωπο με ένα φίδι που δεν ανήκει στην υποοικογένεια των οχιών, τα αντίδοτα όπως το CroFab, δεν θα είναι αποτελεσματικά. Αν και οι επιστήμονες έχουν αφιερώσει τον τελευταίο αιώνα στην ανάπτυξη αντιδότων που δεν είναι τόσο επιλεκτικά, οι διάφορες οικογένειες φιδιών τείνουν να χρησιμοποιούν διαφορετικές τοξίνες για την άμυνα τους. Αυτές οι προκλήσεις επιδεινώνονται από τις επώδυνες λύσεις τους: Για να δημιουργήσουν τα αντισώματα που χρησιμοποιούνται στα αντιβιοτικά, οι ερευνητές πρέπει συχνά να κάνουν ενέσεις τοξινών σε άλογα, τα οποία παράγουν ζωτικά αντισώματα με φυσικό τρόπο.
Εν ολίγοις, μας λείπει ένα αντίδοτο που να λειτουργεί σε ένα ευρύ φάσμα δαγκωμάτων φιδιών και να μην αντισταθμίζει το ένα αρνητικό αποτέλεσμα με το άλλο. Το 95Mat5 θα μπορούσε όμως να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός τέτοιου φαρμάκου. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine, ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο γράφουν ότι το 95Mat5, ένα αντίσωμα που παράγεται από ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, θα μπορούσε να αποτελέσει ζωτικό συστατικό του "ιερού δισκοπότηρου" της έρευνας για το δάγκωμα φιδιού: ένα καθολικό αντίδοτο. Η ομάδα χρησιμοποίησε μια τεράστια βιβλιοθήκη συνθετικών αντισωμάτων για να "βρει και να βελτιστοποιήσει" ένα αντίσωμα που εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις τοξίνες των ελαπιδών, μιας τεράστιας οικογένειας φιδιών που περιλαμβάνει τη μονόκερη κόμπρα, τη βασιλική κόμπρα, τη μαύρη μάμπα, το φίδι τίγρη και άλλα θανατηφόρα είδη.
Μέσα σε 100 δισεκατομμύρια αντισώματα, ένα συγκεκριμένο, το 95Mat5, βρέθηκε να εξουδετερώνει αυτές τις τοξίνες. Σε προσομοιώσεις στον υπολογιστή και σε ποντίκια, το 95Mat5 απέτρεψε την παράλυση και τον θάνατο με ποσοστό επιτυχίας 100%. Λειτούργησε ακόμη και όταν υπήρχε μια πιο ρεαλιστική καθυστέρηση 20 λεπτών μεταξύ του δαγκώματος του φιδιού και της χορήγησης του αντιδότου. Αν και το 95Mat5 φαίνεται αποτελεσματικό έναντι όλων των δηλητηρίων των ελαπιδών, δεν εξουδετερώνει τις τοξίνες που βρίσκονται στο δηλητήριο της οχιάς, που βρίσκεται στη δεύτερη πιο θανατηφόρα οικογένεια φιδιών. Αλλά η ομάδα δεν αποθαρρύνεται. Όπως δήλωσαν στο Scripps Research Institute, μια μη κερδοσκοπική μονάδα βιοϊατρικής έρευνας με έδρα την Καλιφόρνια, στην οποία ανήκει μέρος της ομάδας, ελπίζουν τώρα να βρουν ένα αντίσωμα ικανό να καταπολεμήσει το δηλητήριο της οχιάς.
Αν και περίπου 500.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σκοτώνονται ή μένουν σοβαρά ανάπηροι από δαγκώματα φιδιών κάθε χρόνο, οι τραγωδίες αυτές συμβαίνουν δυσανάλογα στη Νότια Ασία και την Αφρική, όπου ζουν η βασιλική κόμπρα και η μαύρη μάμπα, αντίστοιχα. Ένα καθολικό αντίδοτο θα είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο σε αυτές τις περιοχές, ιδίως αν μπορούσε να αναπτυχθεί σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα που δεν διαθέτουν προηγμένες ιατρικές εγκαταστάσεις.
[via]