Woven City: Αυτή είναι η φουτουριστική πόλη του μέλλοντος της Toyota [CES 2020]

Αν το διαστημόπλοιο - κεντρικά γραφεία της Apple σας έχει εντυπωσιάσει, τότε το σχέδιο της Toyota για την κατασκευή μιας δικής της πόλης είναι σίγουρο ότι θα σας συναρπάσει. Η Ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε στο CES 2020 το μεγαλεπήβολο σχέδιο της για την κατασκευή της “Woven City” στους πρόποδες του όρους Fuji, σε μια έκταση 0.7 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ήταν παλαιότερα εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων.

Στόχος της Toyota είναι να σχεδιάσει με τη βοήθεια του φημισμένου αρχιτεκτονικού Δανέζικου γραφείου Bjarke Ingels την “πόλη του μέλλοντος”, όπου θα φιλοξενεί περίπου 2000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της και των οικογενειών τους. Στη Woven City θα πραγματοποιούνται δοκιμές των αυτοοδηγούμενων οχημάτων της (π.χ. το e-Palette), των καινοτόμων σημάνσεων στους δρόμους, των νέων τεχνολογιών για το έξυπνο σπίτι και γενικότερα η Έρευνα και Ανάπτυξη σε διάφορους τομείς της Τεχνολογίας (π.χ Ρομποτική). Εξίσου ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ενεργειακές ανάγκες της πόλης θα εξυπηρετούνται από τη δική της τεχνολογία καύσιμου υδρογόνου.

toyota-woven-city-4.jpg

Σύμφωνα με τον CEO της Toyota, κ. Akio Toyoda, το project θα προχωρήσει και θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2021, ενώ αποτελεί προσωπικό όραμα του. Η εταιρεία επίλεξε την ονομασία “Woven City” για να τονίσει τον συνδυασμό (“ύφανση”) τριών διαφορετικών τύπων δρόμων και πεζοδρομίων. Θα υπάρχουν δρόμοι αποκλειστικά για την κίνηση γρήγορων οχημάτων, ξεχωριστοί δρόμοι για πεζούς και πιο αργά μέσα μεταφοράς (όπως ποδήλατα, scooters), ενώ η τρίτη “ραφή” θα αφορά αποκλειστικά τους πεζούς (πάρκα, πεζοδρόμια). Αυτοί οι τρεις τύπου δρόμων θα συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσουν ένα οργανικό πλέγμα που θα επιταχύνει σημαντικά τις δοκιμές και τις διαδικασίες για την πλήρη αυτονομία της πόλης.

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια αυτοκινητοβιομηχανία να σκοπεύει να επενδύσει στην κατασκευή μιας ολόκληρης, πλήρως λειτουργικής και αυτόνομης πόλης με σκοπό να ερευνήσει, να αναπτύξει και να δοκιμάσει τις τεχνολογίες της, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της και τη μεταπήδηση σε διαφορετικά πεδία απ’ ό,τι μας έχει συνηθίσει. Για παράδειγμα, στη Woven City θα μπορούσαν να δοκιμαστούν διάφορα καινοτόμα μοντέλα αστικής ζωής, από την ενοικίαση κατοικιών και τις μαζικές μεταφορές μέχρι την μετεξέλιξη του παραδοσιακού εμπορίου.

toyota-woven-city-7.jpg

Κεντρικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα θα κατέχει η τεχνολογία για το έξυπνο σπίτι του μέλλοντος, καθώς όλες οι κατοικίες θα διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες και βοηθητικά ρομπότ που θα συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινότητα των πολιτών, από την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών μέχρι την παρακολούθηση της υγείας τους. Η Toyota, πάντως, δεν έκανε καμία αναφορά σε θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας, δεδομένων, συμφωνητικών με τους υπαλλήλους - πολίτες.

Μια φουτουριστική ουτοπία; Καλά να είμαστε για να δούμε πως θα εξελιχθεί (αν προχωρήσει φυσικά) και αυτό το project…

[via]

Photo Gallery

Loading