Καταιγιστικές εξελίξεις έρχονται να ταράξουν τον κόσμο των social media, καθώς η πλατφόρμα X (πρώην Twitter) βρίσκεται στο στόχαστρο της γαλλικής δικαιοσύνης. Οι εισαγγελικές αρχές της Γαλλίας έχουν ξεκινήσει επίσημη ποινική έρευνα σε βάρος της εταιρείας, με την υποστήριξη πλέον και της αστυνομίας, κατηγορώντας την για σειρά σοβαρών αδικημάτων που σχετίζονται με παράνομες παρεμβάσεις και αθέμιτη επεξεργασία δεδομένων.
Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται δύο βασικά σημεία: πρώτον, η «οργανωμένη παρεμπόδιση της λειτουργίας αυτοματοποιημένου συστήματος επεξεργασίας δεδομένων» και, δεύτερον, η «οργανωμένη και δόλια εξαγωγή δεδομένων» από τέτοιο σύστημα. Οι γαλλικές αρχές, σύμφωνα με τα πρώτα πορίσματα, ζήτησαν την έρευνα της X τόσο ως νομική οντότητα όσο και μέσω των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στη λειτουργία της.
Ανάμεσα στις υποθέσεις που εξετάζονται είναι και οι ενδείξεις πως ο Elon Musk, ιδιοκτήτης της X, φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του για την ενίσχυση ακροδεξιών ομάδων στη Γαλλία — ένα ενδεχόμενο που εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τη νομική του θέση. Αν και τέτοιου είδους υποψίες βρίσκονται ακόμη στο επίπεδο της προκαταρκτικής διερεύνησης, έχουν ήδη προκαλέσει έντονη κινητοποίηση σε νομικό και πολιτικό επίπεδο.
Ο Musk αγόρασε το Twitter και το μετονόμασε σε X το 2023, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να επανακαθορίσει το μέλλον της ψηφιακής δημόσιας σφαίρας. Ωστόσο, η επανεκκίνηση αυτή συνοδεύτηκε από έντονη κριτική και αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη διάδοση ακραίων πολιτικών φωνών μέσα από την πλατφόρμα.
Η εμπλοκή της αστυνομίας στη διαδικασία έρευνας δίνει πλέον στις εισαγγελικές αρχές ευρύτερες δυνατότητες επιβολής κυρώσεων, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο έκδοσης διεθνών ενταλμάτων σύλληψης εναντίον του Musk ή στελεχών της X, εφόσον αρνηθούν να εμφανιστούν ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης.
Το σκηνικό αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο για τη Γαλλία, η οποία πριν λίγο καιρό είχε κινηθεί επίσης νομικά κατά του ιδρυτή της εφαρμογής Telegram, Pavel Durov. Ο Durov είχε συλληφθεί με την κατηγορία ότι η πλατφόρμα του διευκόλυνε το οργανωμένο έγκλημα, κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται. Μάλιστα, ο Elon Musk είχε σπεύσει τότε να καταδικάσει δημοσίως τη σύλληψη, θεωρώντας την επίθεση στην ελευθερία του λόγου.
Το παράδοξο είναι πως, παρά τις διώξεις, η Telegram σημείωσε ραγδαία αύξηση χρήσης αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, καθώς πολλοί χρήστες εξέφρασαν έμπρακτα την υποστήριξή τους στην ελευθερία της έκφρασης. Ανάλογες τάσεις αναμένεται να καταγραφούν και με την X, καθώς η υπόθεση αποκτά πολιτικές και ιδεολογικές διαστάσεις πέρα από το νομικό της σκέλος.
Η υπόθεση έχει ήδη πυροδοτήσει διπλωματικές εντάσεις, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επισημαίνει — έστω και εμμέσως — πως ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ασκούν υπερβολική πίεση σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως απόπειρες περιορισμού της ελευθερίας του λόγου, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης στο ευρύτερο ζήτημα της ψηφιακής εποπτείας.
Ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτή η ποινική έρευνα αναμένεται να έχει σημαντικές συνέπειες όχι μόνο για την X και τον ίδιο τον Elon Musk, αλλά και για το μέλλον των διεθνών σχέσεων στον τομέα της τεχνολογίας και της ρυθμιστικής πολιτικής.
[via]