Υπόθεση WannaCry: Η πραγματική ιστορία πίσω από τον πιο επιδημικό ιό των τελευταίων χρόνων

Το Tomorrow Unlocked, ένα διαδικτυακό περιοδικό για τον ψηφιακό κόσμο που δημιουργήθηκε από την Kaspersky, παρουσίασε το WANNACRY: THE MARCUS HUTCHINS STORY, ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το πρωτοφανές ξέσπασμα του ransomware προγράμματος Wannacry που προκάλεσε παγκόσμια επιδημία τον Μάιο του 2017, επηρεάζοντας από απλούς οικιακούς χρήστες μέχρι τεράστιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Τότε, η Kaspersky καταμέτρησε περισσότερες από 45.000 επιθέσεις την ημέρα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο YouTube την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου. Συντονιστείτε στο https://www.youtube.com/c/Tomorrowunlocked.

Η ταινία επικεντρώνεται στην επίδραση που προκάλεσε η εξάπλωση του διαδικτυακού ιού, πώς σταμάτησε ξαφνικά χάρη σε ένα killswitch που βρέθηκε τυχαία από έναν ανεξάρτητο ερευνητή, τον Marcus Hutchins, και τα επακόλουθά του. Ο Hutchins έδωσε στην ομάδα μια εκτενή, αποκλειστική συνέντευξη που αποτελεί το κεντρικό αφήγημα της ιστορίας.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, το WannaCry φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Όπως υποδεικνύουν τα δεδομένα της Kaspersky, η αρχική τροποποίηση του αυθεντικού WannaCry έχει επιτεθεί σε περισσότερους από 430.000 χρήστες την περίοδο μεταξύ Μαΐου 2017 και Σεπτεμβρίου 2019. Επιπλέον, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2019, η τροποποίηση αντιπροσώπευε πάνω από το ένα πέμπτο (22,42%) των ransomware επιθέσεων συνολικά.

Όπως επισημαίνει ο Fedor Sinitsyn, ειδικός ασφάλειας της Kaspersky,

Ακόμη και σήμερα, δύο χρόνια μετά την εξάπλωσή του, ο αριθμός των προσπαθειών μόλυνσης του WannaCry είναι στην κορυφή μεταξύ όλων των Trojans, και δεν διαφαίνεται κάποιο τέλος. Αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Υπάρχουν ακόμα πολλοί υπολογιστές εκεί έξω που εκτίθενται στην ευπάθεια που χρησιμοποίησε το WannaCry για να τους μολύνει

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το WannaCry και την εξέλιξή του στο Securlist.com. Δείτε τη σειρά ντοκιμαντέρ hacker:HUNTER στο TomorrowUnlocked.com.

Loading