up_icon
Misc Technology

Κρυπτονομίσματα: Τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά μόνο 1 στους 10 καταλαβαίνει πως λειτουργούν

26 Ιουνίου 2019 Yannis Elpidis

Κρυπτονομίσματα: Τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά μόνο 1 στους 10 καταλαβαίνει πως λειτουργούν

Νέα έρευνα της Kaspersky ανακάλυψε πως η έλλειψη κατανόησης και εμπιστοσύνης καθιστά τους καταναλωτές επιφυλακτικούς σχετικά με τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Η έκθεση της Kaspersky, “Αχαρτογράφητο έδαφος: γιατί οι καταναλωτές είναι ακόμη επιφυλακτικοί με την «υιοθέτηση» κρυπτονομισμάτων”, αποκαλύπτει πως ενώ το 29% των ανθρώπων έχει κάποια γνώση των κρυπτονομισμάτων και υπάρχει ζήτηση για τη χρήση της τεχνολογίας, μόνο ένας στους δέκα (10%) κατανοεί πλήρως τον τρόπο που λειτουργούν.

Ο ρυθμός με τον οποίο «υιοθετούνται» τα κρυπτονομίσματα από τους καταναλωτές παγκοσμίως επιβραδύνεται, παρά το γεγονός πως δημοσιότητες όπως ο Johnny Depp και ΥouTube influencers όπως ο PewDiePie «αγκαλιάζουν» την τεχνολογία. Ακόμη, πολλοί καταναλωτές στερούνται μίας σωστής κατανόησης για τον τρόπο που λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα και αυτό συνεχίζει να εμποδίζει την «υιοθέτησή» τους από μαζικότερο πληθυσμό. Μέχρι στιγμής, τέσσερις στους πέντε (81%) δεν έχουν αγοράσει ποτέ κρυπτονόμισμα, γεγονός που υπογραμμίζει το πόσο μακριά βρισκόμαστε από το να γίνει αποδεκτό ως μία συνηθισμένη μορφή πληρωμής ή επένδυσης.

Η έρευνα της Kaspersky βρήκε πως υπάρχει η επιθυμία μεταξύ πολλών καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν κρυπτονόμισμα, αλλά ένα γνωσιακό κενό μπαίνει στη μέση ώστε να προβούν στο επόμενο βήμα. Επιπρόσθετα, πολλοί που νόμιζαν πως ήξεραν με τι έχουν να κάνουν, αργότερα αποφάσισαν ενάντια στη χρήση κρυπτονομίσματος. Σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) σταμάτησε γιατί έγινε υπερβολικά περίπλοκο τεχνικά.

Αυτή η έλλειψη κατανόησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσπιστία απέναντι στην ικανότητα των κρυπτονομισμάτων να κρατήσουν ασφαλή τα χρήματα των καταναλωτών. Για παράδειγμα, σχεδόν το ένα τρίτο (31%) των ερωτηθέντων δήλωσαν πως πιστεύουν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι αρκετά ρευστά και πρέπει να σταθεροποιηθούν πριν προετοιμαστούν για τη χρήση τους. Υπάρχει επίσης η συνήθης αντίληψη μεταξύ των καταναλωτών πως τα κρυπτονομίσματα δεν θα βρίσκονται στις ζωές μας για πάντα. Το ένα τρίτο (35%) πιστεύει πως τα κρυπτονομίσματα είναι μία μόδα με την οποία δεν αξίζει να ασχοληθούμε.

Ενώ το εκτεταμένο ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσατα μπορεί να έχει κορυφωθεί, υπάρχει ακόμη ζήτηση για τη χρήση της τεχνολογίας. Το ένα πέμπτο (20%) αυτών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι ενώ δεν χρησιμοποιούν κρυπτονόμισμα τη δεδομένη περίοδο, θα ήθελαν να το κάνουν στο μέλλον. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη η αμφιβολία ανάμεσα στους καταναλωτές – συχνά υποκινούμενη από τον φόβο πως υπάρχει ένα αληθινό ρίσκο για τα οικονομικά τους. Oι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κρυπτονομίσματα προς όφελός τους, με περίπου έναν στους πέντε (19%) από αυτούς που ερωτήθηκαν να σχολιάζουνπως έχουν βιώσει επιθέσεις από hackers κατά τη διάρκεια συναλλαγών. Οι εγκληματίες δημιουργούν επίσης ψεύτικα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για να προσελκύσουν κόσμο ώστε να επενδύσει απερίσκεπτα τα χρήματά του και το 15% των καταναλωτών έχει υπάρξει θύμα απατών από κρυπτονόμισμα.

Η πρόσφατη κίνηση του Facebook θα ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τα νομίσματα αυτά, αλλά αυτό που δεν είναι σαφές είναι οι συνέπειες, καλές ή κακές, που θα έχει αυτό στην ασφάλεια και την αξιοπιστία των κρυπτονομισμάτων, τα οποία βεβαίως δεν ελέγχονται ή ασφαλίζονται από τα έθνη-κράτη. Ποιος θα ρυθμίσει τον τρόπο που το Facebook χρησιμοποιεί αυτά τα νομίσματα και την πληροφορία που λαμβάνει ως συμβαλλόμενο μέρος σε αυτή τη χρήση; Η ασφάλεια τέτοιων νομισμάτων όπως και των δεδομένων των χρηστών τους είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν εξ’ αρχής. To Facebook έχει δεχθεί πολλή πίεση τελευταία, και δικαιολογημένα, για το πως χρησιμοποιεί εμπιστευτικά δεδομένα. Οπότε είναι κατανοητό και ίσως συμβαίνει για καλό οι άνθρωποι να είναι καχύποπτοι με το Libra, μέχρι τοFacebook να θέσει σε ισχύ τις απαραίτητες διασφαλίσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που όλοι οι πάροχοι κρυπτονομισμάτων μπορούν να κάνουν για να αυξήσουν την εμπιστοσύνη – διασφαλίζοντας τις διαδικτυακές τους υπηρεσίες και συναλλαγές. Ομοίως, οι καταναλωτές πρέπει να καταλάβουν τα μέτρα που πρέπει να πάρουν έτσι ώστε να εμποδίζουν τους ψηφιακούς εγκληματίες από το να τους κλέψουν τα ψηφιακά τους περιουσιακά στοιχεία.

Οι συστάσεις της Kaspersky για την ασφαλή χρήση κρυπτονομισμάτων:

  • Επιβεβαιώνετε πάντα τη διεύθυνση ενός ηλεκτρονικού πορτοφολιού και μην ακολουθείτε τα links σε μία διαδικτυακή τράπεζα ή σε ένα διαδικτυακό πορτοφόλι.
  • Χρησιμοποιείτε hardware πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων.
  • Διπλοελέγχετε τις διευθύνσεις παραληπτών, την ποσότητα που στέλνετε και το ύψος της συσχετιζόμενης χρέωσης πριν στείλετε μία συναλλαγή.
  • Σημειώστε έναν μνημονικό κανόνα που θα σας επιτρέψει να ανακτήσετε ένα κρύπτο-πορτοφόλι σε περίπτωση που το χάσετε ή ξεχάσετε τον κωδικό σας.

Τέλος, έπειτα από αρκετά χρόνια έρευνας ψηφιακής ασφάλειας σε start-ups που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα, η Kaspersky συνιστά στις κρύπτο-επιχειρήσεις να υιοθετούν τις καλύτερες πρακτικές ασφάλειας για έξυπνα συμβόλαια, να χρησιμοποιούν αποδεδειγμένα πλαίσια για έξυπνα συμβόλαια (όπως το https://openzeppelin.org/) και να πραγματοποιούν αξιολόγηση του έξυπνου συμβολαίου από τρίτους προμηθευτές ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα τους διαφύγουν πιθανές αδυναμίες.

Ο Vitaly Mzokov, Head of Commercialization στην Kaspersky, σχολιάζει:

Είναι ξεκάθαρο πως η μαζική υιοθέτηση και ανάπτυξη κρυπτονομισμάτων περιορίζεται λόγω της ευάλωτης φύσης της τεχνολογίας. Ενώ υπάρχει μεγάλη όρεξη για τη χρήση του, η επένδυση των δύσκολα κερδισμένων χρημάτων σου σε κάτι που δεν κατανοείς ή δεν εμπιστεύεσαι πλήρως, είναι δύσκολη. Με την ασφάλεια των επενδύσεων να είναι ένα θέμα ύψιστης σημασίας για τους καταναλωτές, είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνουν οι ίδιοι μέτρα για να τη διαφυλάξουν. Όπως ισχύει για οποιαδήποτε ψηφιακή απειλή, δεν υπάρχει υποκατάστατο για την εγρήγορση – αν κάτι φαίνεται υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, τότε πιθανώς είναι. Αν θέλετε να ανταλλάξετε κρύπτο-περιουσίες σε οποιαδήποτε συναλλαγή, προσέξτε την ασφάλεια των στοιχείων σύνδεσης του λογαριασμού σας. Αν ο στόχος σας είναι η μακροπρόθεσμη επένδυση ή η χρήση κρυπτονομισμάτων για πληρωμές, αποθηκεύστε τα σε ασφαλή περιβάλλοντα και χρησιμοποιείστε πολλαπλά πορτοφόλια, ή διανείμετέ τα τόσο στο λογισμικό, όσο και στο hardware. Επίσης, ενθαρρύνουμε τις κρυπτό-επιχειρήσεις να οργανώνονται αποτελεσματικά έτσι ώστε να δείξουν πως είναι ικανές να προστατεύσουν τις επενδύσεις των καταναλωτών του

Για να συμβάλλουν στη βελτίωση της σταθερότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα κρυπτονομίσματα, οι συνεργάτες της Kaspersky όπως η Merkeleon έχουν αναπτύξει νόμιμες πλατφόρμες εμπορίου, διαδικτυακές πλατφόρμες πλειστηριασμών, συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και συστήματα κρυπτοπληρωμών.

Όπως εξηγεί ο Alexey Sidorowich, Διευθυντής Πωλήσεων και Επιχειρησιακής Ανάπτυξης στη Merkeleon.

Τα κρυπτονομίσματα έχουν βεβαίως τα πλεονεκτήματά τους, αλλά όπως μπορούμε να δούμε, πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ακόμη ποια είναι λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας και άγνοιας για τον τρόπο που λειτουργεί η τεχνολογία. Είναι μία συναρπαστική βιομηχανία για να είσαι μέρος της, με την εμπιστοσύνη να αποτελεί θεμέλιό της. Είναι, επομένως, επιτακτικό για τις επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων να κάνουν ότι μπορούν για να προστατεύσουν τα δίκτυα τους και να διασφαλίσουν πως τα οικονομικά των πελατών τους είναι σώα και ασφαλή

Yannis Elpidis

Είμαι ένας λάτρης της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Γνώρισα τον πρώτο μου υπολογιστή στα μέσα της δεκαετίας του '80 και ήταν "love at first sight" που λένε και στο χωριό μου. Θα με βρείτε καθημερινά στη "Darkpony Digital".

Αγαπημένο μότο:
 "There are 10 kinds of people, those who understand binary and those who don't."

ΣΧΟΛΙΑ
read more

myTEKA: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις εισφορές και την επικουρική σύνταξη

22 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης: 102.000 νέοι εργαζόμενοι βρήκαν δουλειά τους τελευταίους 8 μήνες Κ. Πιερρακάκης: Κάνουμε ένα σημαντικό...

Revolut: Θύμα hacking, αλλά με μικρές επιπτω΄σεις

20 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Σειρά της δημοφιλέστατης Revolut να πέσει θύμα hacking, αν και στην προκειμένη περίπτωση είναι μάλλον αρκετά σκληρός ο χαρακτηρισμός από τη στιγμή που οι επιτιθέμενοι δεν κατάφεραν να επηρεάσουν σοβαρά τα ...

Έκθεση HXOS EIKONA SHOW 2022: Δυναμικό «παρών» στην τεχνολογία των αισθήσεων

19 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Η ενεργή αγορά του ήχου και της εικόνας θα δώσει δυναμικά το παρόν στην μεγάλη Έκθεση HXOS EIKONA SHOW 2022 που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου και 23 Οκτωβρίου. Στο ξενοδοχείο Civitel Olympic θα ...

Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: Ξεκινούν οι δηλώσεις συμμετοχής για 30 υποτροφίες των 15.000€ - 25.000€

19 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις online αιτήσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 για πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων, που αντιμετωπίζουν οικονομικές και ...

Google: Αντιμέτωπη με πρόστιμο έως €25 δισ. για μονοπώλιο στις διαφημίσεις

16 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Τα προβλήματα της Google με τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ δεν τελειώνουν με το πρόστιμο ύψους €4.1 δισ. που επικυρώθηκε πριν από μερικές ημέρες μετά την απόρριψη της έφεσης της. Το συγκεκριμένο πρόστιμο αφορά ...

Adobe: Συμφωνία για εξαγορά της Figma έναντι $20 δισ.!

15 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Οι τεράστιες εξαγορές στον κόσμο της Τεχνολογίας συνεχίζονται με την σημερινή ανακοίνωση της Adobe, η οποία ήρθε σε συμφωνία με τη Figma για να περάσει στα χέρια της με ένα ποσό κοντά στα $20 δισεκατομμύρια (θα...

Google: Έχασε την έφεση με την ΕΕ για τις μονοπωλιακές πρακτικές στο Android OS, θα πληρώσει €4.1 δισ.

14 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Όσοι παρακολουθείτε τις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με τις πρακτικές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, ίσως θα θυμάστε πως είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους €4.3 δισ. στη Google το 2018 λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού και ...

Αναφορά: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα μέτρα των κινέζικων εταιρειών

13 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε ότι η κυβέρνηση Biden πέρασε το νομοσχέδιο CHIPS για την επένδυση $280 δισ. με σκοπό την ενίσχυση της βιομηχανίας ημιαγωγών (επεξεργαστές κλπ.) στις ΗΠΑ, θέτοντας ως κανόνα την ...

Η κυβέρνηση Biden θέτει κανόνες για να «περιορίσει» την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας

09 Σεπτεμβρίου 2022 Christos Elpidis

Μόλις τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση Biden ενέκρινε το πρόγραμμα CHIPS για την ενίσχυση της βιομηχανίας ημιαγωγών στις ΗΠΑ, με μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα $280 δισεκατομμύρια για έρευνες και ανάπτυξη ...

Skroutz: Διαθέσιμη η υπηρεσία αποστολής προϊόντων στην Κύπρο

07 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Τις παραδόσεις προϊόντων και στην Κύπρο προσφέρει πλέον το Skroutz, το μεγαλύτερο marketplace στην Ελλάδα, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των Κύπριων καταναλωτών. Με τη διάθεση της υπηρεσίας αποστολής στην ...

Loader
techgear_icon