Η Κίνα ετοιμάζεται να κάνει ένα μεγάλο άλμα στην εξερεύνηση και την κατοίκηση της Σελήνης, με σχέδιο να χρησιμοποιήσει σεληνιακό έδαφος για την τρισδιάστατη εκτύπωση τούβλων. Η καινοτόμος αυτή τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την οικοδόμηση μόνιμης παρουσίας του ανθρώπου στο φεγγάρι.
Η αποστολή Chang’e 8, η οποία αναμένεται να εκτοξευθεί γύρω στο 2028, αποτελεί βασικό βήμα για την υλοποίηση του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού (ILRS) που σχεδιάζει η Κίνα. Αν πετύχει, θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού όσον αφορά την εξερεύνηση και μελλοντική εγκατάσταση ανθρώπων στη Σελήνη.
Εκτύπωση με... σεληνιακή σκόνη
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την κατασκευή στη Σελήνη είναι το υψηλό κόστος μεταφοράς υλικών από τη Γη. Η λύση έρχεται μέσα από την αξιοποίηση τοπικών πόρων, γνωστή ως in-situ resource utilization (ISRU), δηλαδή χρήση των υλικών που υπάρχουν ήδη στη Σελήνη.
Εδώ ακριβώς θα εστιάσει η αποστολή Chang’e 8. Όπως εξήγησε ο Wu Weiren, επικεφαλής σχεδιαστής του κινεζικού Σεληνιακού Εξερευνητικού Προγράμματος, η Κίνα έχει ήδη αναπτύξει την πρώτη συσκευή στον κόσμο που παράγει τούβλα από σεληνιακό έδαφος.
Το σύστημα μας χρησιμοποιεί το ηλιακό φως, συλλέγει ενέργεια και τη μεταδίδει στη Σελήνη μέσω οπτικών ινών. Συγκεντρώνοντας το φως, φτάνουμε θερμοκρασίες 1.400 έως 1.500 βαθμών Κελσίου – αρκετές για να λιώσουν το σεληνιακό έδαφος.
Αυτό το λιωμένο υλικό μορφοποιείται σε τούβλα διαφόρων μεγεθών μέσω τεχνολογίας 3D εκτύπωσης, χωρίς να απαιτείται η μεταφορά νερού ή άλλων δομικών υλικών από τη Γη. Αν η τεχνολογία αυτή δοκιμαστεί με επιτυχία, ανοίγει ο δρόμος για ευρύτερη οικοδομική δραστηριότητα στη Σελήνη.
Πειραματικά τούβλα ήδη στο διάστημα
Η προσπάθεια αυτή δεν ξεκινά από το μηδέν. Η Κίνα έχει ήδη στείλει δείγματα «σεληνιακών» τούβλων, φτιαγμένων από σεληνιακό προσομοιωτή (ένα υλικό που μιμείται το πραγματικό σεληνιακό έδαφος), στον διαστημικό σταθμό Tiangong.
Τα τούβλα θα παραμείνουν στο εξωτερικό του σταθμού για τρεις χρόνια, ώστε να μελετηθεί η ανθεκτικότητά τους στις ακραίες συνθήκες του Διαστήματος: ακτινοβολία, απόλυτο κενό και θερμικές διακυμάνσεις. Τα αποτελέσματα θα κρίνουν την καταλληλότητά τους για κατασκευή κατοικιών στο φεγγάρι.
Εξερεύνηση για νερό στη Σελήνη με την αποστολή Chang’e 7
Πριν το Chang’e 8, η Κίνα θα εκτοξεύσει την αποστολή Chang’e 7 το 2026, με αποστολή την εξερεύνηση του νότιου πόλου της Σελήνης, μιας περιοχής που θεωρείται ιδιαίτερα υποσχόμενη για μελλοντική βάση.
Ειδικότερα, στόχος είναι η ανακάλυψη νερού σε μορφή πάγου μέσα σε μονίμως σκιερούς κρατήρες. Εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία του, τότε οι πιθανότητες να υπάρχει πηγή πόσιμου νερού, οξυγόνου ή και καυσίμου για πυραύλους στη Σελήνη αυξάνονται σημαντικά.
Αναζητούμε νερό. Αν βρούμε νερό στους κρατήρες, θα πρόκειται για μια τεράστια ανακάλυψη και επίτευγμα.
Η αποστολή Chang’e 7 θα περιλαμβάνει έναν ρομποτικό εξερευνητή που θα μπορεί να πραγματοποιεί άλματα και να εξερευνά δύσβατα σημεία, όπου επικρατεί αιώνιο σκοτάδι.
Η στρατηγική πίσω από το φιλόδοξο πρόγραμμα
Οι αποστολές αυτές αποτελούν συνέχεια μιας σειράς επιτυχιών του κινεζικού διαστημικού προγράμματος τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με πιο πρόσφατη την Chang’e 6, που το 2024 επέστρεψε δείγματα από τη μακρινή πλευρά της Σελήνης σε μια παγκόσμια πρωτιά.
Η Κίνα έχει δηλώσει πως μέχρι το 2030, σκοπεύει να στείλει και αστροναύτες στη Σελήνη, προσθέτοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην κατεύθυνση μιας μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στο φεγγάρι.
Το μέλλον της σεληνιακής εξερεύνησης
Με δεδομένες τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις φιλοδοξίες που προβάλλει η Κίνα, είναι σαφές ότι η σεληνιακή εξερεύνηση εισέρχεται σε νέα εποχή. Η αξιοποίηση του εδάφους της Σελήνης μέσω 3D εκτύπωσης, σε συνδυασμό με την ανίχνευση υδάτινων πόρων, αλλάζει τα δεδομένα για τη βιωσιμότητα ανθρώπινων βάσεων στο φεγγάρι.
Αν το πείραμα επιτύχει, θα ανοίξει τον δρόμο για κατασκευές όπως κατοικίες, εργαστήρια ή ακόμα και διαστημικά λιμάνια, κατασκευασμένα επιτόπου — και όχι μεταφερόμενα από τη Γη με τεράστιο κόστος. Η Σελήνη μπορεί σύντομα να γίνει ο πρώτος σταθμός του ανθρώπου στο βαθύ διάστημα.
[via]