AI της OpenAI «κατακτά» χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

Σε μια ιστορική εξέλιξη για την τεχνητή νοημοσύνη, η OpenAI ανακοίνωσε πως ένα πειραματικό μοντέλο της κατάφερε να επιτύχει επίδοση αντίστοιχη με αυτήν ενός χρυσού μεταλλιού στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (IMO), τον κορυφαίο παγκόσμιο θεσμό για μαθηματικά προβλήματα υψηλής δυσκολίας. Το επίτευγμα αυτό έρχεται να προστεθεί στις ήδη εντυπωσιακές προόδους της OpenAI στον τομέα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και της λογικής σκέψης, αποδεικνύοντας ότι οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης διευρύνονται ταχύτατα.

Ο Alexander Wei, ερευνητής στην OpenAI με ειδίκευση στα LLMs και τη συλλογιστική ικανότητα των μοντέλων, γνωστοποίησε τη διάκριση μέσα από ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο προς το παρόν δεν έχει δημοσιοποιηθεί, πέτυχε να λύσει πέντε από τα έξι προβλήματα της διοργάνωσης, συγκεντρώνοντας συνολικά 35 από τους 42 διαθέσιμους βαθμούς, αποτέλεσμα που το τοποθετεί στο επίπεδο χρυσού μεταλλίου.

Η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα θεωρείται μία από τις πιο απαιτητικές ακαδημαϊκές διοργανώσεις στον κόσμο. Συμμετέχουν μαθητές από δεκάδες χώρες, με κάθε ομάδα να αποτελείται από έως έξι διαγωνιζόμενους. Τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν σχετίζονται κυρίως με την άλγεβρα και την προ-ανάλυση και απαιτούν όχι μόνο άριστη γνώση μαθηματικών, αλλά και δημιουργικότητα, ευρηματικότητα και ικανότητα στη διατύπωση σύνθετων λογικών συλλογισμών.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 630 μαθητές από όλο τον κόσμο. Από αυτούς, μόλις 67 κατάφεραν να αποσπάσουν χρυσό μετάλλιο — ποσοστό μικρότερο του 11%. Η επιτυχία του μοντέλου της OpenAI να εισέλθει σε αυτήν την «ελίτ» ομάδα επιβεβαιώνει πως τα νεότερα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ανταγωνιστούν σε επίπεδο συλλογιστικής ακόμα και τους κορυφαίους νεαρούς μαθηματικούς του πλανήτη.

Μέχρι σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη είχε κυρίως εφαρμογές που σχετίζονταν με την επεξεργασία μεγάλων συνόλων δεδομένων ή την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών. Η επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων, που απαιτεί ανθρώπινη κρίση, αφαιρετική σκέψη και δομημένη επιχειρηματολογία, παρέμενε ένα από τα πιο δύσκολα «κάστρα» για τα μοντέλα μηχανικής μάθησης. Όπως εξηγεί ο Wei, με το νέο μοντέλο, η OpenAI κατάφερε να ξεπεράσει αυτό το φράγμα.

«Πλέον έχουμε στα χέρια μας ένα μοντέλο που είναι σε θέση να δημιουργεί λεπτομερή, αδιάσειστα επιχειρήματα, ισάξια με εκείνα ενός ανθρώπου μαθηματικού», σημειώνει στην ανάρτησή του. Αυτό υποδηλώνει ότι τα μοντέλα δεν αρκούνται πια στην απλή αναπαραγωγή γνώσης, αλλά μπορούν να αναπτύξουν πρωτότυπη σκέψη και αυστηρή λογική συνοχή στις απαντήσεις τους.

Παρά τη σημαντική αυτή πρόοδο, τόσο ο Wei όσο και ο Sam Altman, CEO της OpenAI, ξεκαθαρίζουν ότι το εν λόγω μοντέλο δεν πρόκειται να διατεθεί στο κοινό στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, η διάθεση ενός τέτοιου επιπέδου συλλογιστικής θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και η επόμενη έκδοση του GPT, το αναμενόμενο GPT-5, ενδέχεται να φέρει βελτιώσεις σε πολλούς τομείς, αλλά δεν θα διαθέτει την εξαιρετική μαθηματική ικανότητα που επιδείχθηκε στην Ολυμπιάδα.

Loading