Αιματολογική εξέταση και υπέρηχος ίσως αντικαταστήσουν τις βιοψίες στον εγκέφαλο

Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του εγκεφάλου επιθετικός και δύσκολος στη διάγνωση χωρίς την πραγματοποίηση μιας επικίνδυνης βιοψίας. Μία νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, δοκιμασμένη σε ποντίκια και χοίρους και δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Theranostics, έρχεται υποσχόμενη να βοηθήσει τη διάγνωση της ασθένειας απλά με τη χρήση παλμών υπερήχου και μίας βασικής εξέτασης αίματος.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι ένας κυτταρικός φραγμός απαραίτητος για την υγεία των τοιχωμάτων των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων στις πολύ ευαίσθητες περιοχές του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος, ο οποίος κρατάει τα παθογόνα μικρόβια μακριά. Δυστυχώς ο φραγμός αυτός έχει και μια σημαντική αρνητική επίπτωση, αφού εμποδίζει τη διάγνωση και θεραπεία πολύ δύσκολων ασθενειών του εγκεφάλου, όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις (πχ η νόσος Αλτσχάιμερ).

Σύμφωνα με προηγούμενες δημοσιευμένες εργασίες, οι παλμοί υπερήχων μπορούν προσωρινά να ανοίξουν αυτό το φράγμα έτσι ώστε τα φάρμακα να μπορούν να εισέλθουν στον εγκέφαλο. Στη συγκεκριμένη μελέτη, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και άλλοι, με επικεφαλή τον Hong Chen, χρησιμοποίησαν τους υπερήχους προκειμένου να αφήσουν τους βιοδείκτες του γλοιοβλαστώματος να βγούνε από την περιοχή του εγκεφάλου και να διαφύγουν στο αίμα. Αυτό το κατάφεραν χάρη στην έκχυση μικροφυσαλίδων στην κυκλοφορία του αίματος. Χτυπημένες από τα κύματα των υπερήχων, οι μικροφυσαλίδες που πλέον κατευθύνονταν προς τον εγκέφαλο άρχισαν να πάλλονται, κρατώντας τον αιματολογικό φραγμό προσωρινά ανοιχτό.

Μετά από επαναλαμβανόμενες δοκιμές σε ποντίκια και χοίρους και μέσω μια απλής αιματολογική εξέτασης (ονομαζόμενης και ως “υγρής βιοψίας”), οι βιοδείκτες για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου εντοπίστηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκριτικά με τα αποτελέσματα μιας απλής υγρής βιοψίας σε ποντίκια κι όσον αφορά τα γονίδια EGFRvIII και TERT C228T, η συγκέντρωση DNA στο πλάσμα του αίματος βρέθηκε 920 φορές υψηλότερη και 10 φορές υψηλότερη αντίστοιχα, ενώ η ευαισθησία ανίχνευσης προς το γονίδιο υπερπολλαπλασιάστηκε, φτάνοντας τις τιμές των 64,71% από 7,14% και 45,83% από 14,29% αντίστοιχα. Όσον αφορά τους χοίρους, τα επίπεδα των EGFRvIII και TERT C228T στο αίμα αυξήθηκαν κατά 270 φορές και 9 φορές αντίστοιχα, και η διαγνωστική ευαισθησία από το 28,57% στο 100% και από το 42,86% στο 71,43% αντίστοιχα. Σε καμία περίπτωση δεν ανιχνεύθηκε σημαντική βλάβη στους ιστούς, κάτι που είναι καθησυχαστικό όσον αφορά την ασφάλεια της διαδικασίας.

Η συγκεκριμένη κατευθυνόμενη από υπέρηχο βιοψία είναι πολύ λιγότερο επεμβατική από μια παραδοσιακή βιοψία. Ο συνδυασμός εκπομπών των συγκεκριμένων υπερήχων με ακόμα πιο προηγμένες αναλύσεις αίματος υπόσχεται να παρέχει μία πολύ καλά ελεγχόμενη και υψηλής ευαισθησίας διάγνωση διαφόρων μορφών όγκων του εγκεφάλου, καθώς και βελτίωση της παρακολούθησης πορείας της θεραπείας. Αρκεί τα αποτελέσματα των ερευνών να μπορέσουν να αναπαραχθούν και στους ανθρώπους.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed/ στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Loading