Αναπάντεχη ανακάλυψη για τη μεταφορά της θερμότητας σε ακραίες συνθήκες

Μια επαναστατική ανακάλυψη για τη μεταφορά θερμότητας σε ακραίες συνθήκες δημοσιεύτηκε σε πρόσφατη έρευνα από Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι παρατήρησαν για πρώτη φορά ότι σε υπερθερμαινόμενα πλάσματα που φτάνουν τους 100.000 βαθμούς Κελσίου, η θερμότητα δυσκολεύεται να μεταδοθεί μεταξύ διαφορετικών υλικών. Το εύρημα αυτό αποκαλύπτει ένα φαινόμενο που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα και ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση των συνθηκών που επικρατούν σε αστέρια και πυρηνικά κέντρα πλανητών, καθώς και στην προσπάθεια δημιουργίας σύντηξης με λέιζερ.

Η πειραματική μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ρότσεστερ, με τη χρήση του ισχυρού laser Omega-60, και επικεντρώθηκε στην αλληλεπίδραση μεταξύ δύο υλικών (του μετάλλου βολφραμίου και ενός πλαστικού) που εκτέθηκαν σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις δημιουργημένες από ακτίνες-Χ από θερμαινόμενα φύλλα χαλκού. Ο φυσικός Thomas White, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, Ρίνο, δήλωσε ότι το φαινόμενο αυτό είχε απασχολήσει την ομάδα για αρκετό καιρό, καθώς οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η θερμότητα «κολλούσε» στην επιφάνεια σύνδεσης των δύο υλικών και δεν μεταδιδόταν περαιτέρω.

Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι από το γεγονός ότι, παρά τη θέρμανση του βολφραμίου στους 100.000 βαθμούς Κελσίου, το πλαστικό δίπλα του παρέμενε σχετικά «κρύο», περίπου στους 11.000 βαθμούς Κελσίου, κάτι που προκαλεί ερωτήματα για τους μηχανισμούς της θερμικής μεταφοράς σε τέτοιες ακραίες συνθήκες. Η ομάδα εντόπισε την αντίσταση της θερμότητας στην επιφάνεια σύνδεσης των υλικών ως την κύρια αιτία αυτού του φαινομένου. Αν και αυτή η ιδιότητα είναι γνωστή για την παρεμπόδιση της μεταφοράς θερμότητας σε λιγότερο ακραίες συνθήκες, η έρευνα έδειξε ότι διατηρείται και σε περιβάλλοντα με εξαιρετικά υψηλή πυκνότητα ενέργειας, όπως τα πλάσματα υψηλής θερμοκρασίας.

Η ανακάλυψη αυτή έχει βαθιές συνέπειες πέρα από την αναζήτηση για την ενέργεια σύντηξης μέσω της αδρανούς σύλληψης. Η κατανόηση της μεταφοράς θερμότητας σε πλάσματα υψηλής πυκνότητας ενέργειας είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη άλλων τεχνολογιών, όπως η διαδικασία χαράξεων ημιαγωγών και ο σχεδιασμός οχημάτων ικανών για υπερηχητική πτήση.

Ο Jeremy Williams, διευθυντής του προγράμματος Φυσικής Πλάσματος στην Εθνική Υπηρεσία Επιστημών των ΗΠΑ (NSF), τόνισε τη σημασία της ανακάλυψης, λέγοντας πως η κατανόηση του τρόπου που η ενέργεια ρέει σε τέτοιες συνθήκες είναι θεμελιώδης και αυτή η έρευνα προσφέρει νέες πολύτιμες γνώσεις για το πώς συμβαίνει αυτή η διαδικασία σε περιβάλλοντα με εξαιρετικά πυκνή ενέργεια, όπως στους πυρήνες των αστέρων.

Η παρατήρηση αυτή συμβάλλει στην πιο ακριβή κατανόηση των ακραίων περιβαλλόντων που προσομοιώνονται σε εργαστήρια με lasers υψηλής ενέργειας και μπορεί να έχει εφαρμογές σε πολλές σημαντικές τεχνολογίες, από ιατρικές διαγνώσεις μέχρι στρατηγικές εθνικής ασφάλειας.

[via]

Loading