Αποστολή DART: Δείτε σε ζωντανή μετάδοση την πρόσκρουση στον αστεροειδή Δίμορφο

Από πέρυσι το Νοέμβριο έχει ξεκινήσει το ταξίδι της αποστολής DART (Double Asteroid Redirection Test) με σκοπό να επιχειρηθεί για πρώτη φορά από τη NASA η δοκιμή αλλαγής της τροχιάς αστεροειδούς, κάτι που ίσως φανεί χρήσιμο για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη μελλοντική απειλή κατά της Γης.

Πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την πρόσκρουση του DART probe στο σύστημα των αστεροειδών Δίδυμος (διάμετρος 780m) και Δίμορφος (δορυφόρος του Δίδυμου και γνωστός ανεπίσημα ως Δίδυμος Β’ με διάμετρο 160m) που προφανώς δεν είναι απειλητικό για την Γη, αλλά κρίθηκε ιδανικό για την συγκεκριμένη δοκιμή. Το DART probe θα πέσει επάνω στον Δίμορφο με ταχύτητα σχεδόν 24,000km/h και στόχος του είναι να αλλάξει ελάχιστα την τροχιά του φέρνοντας τον λίγο πιο κοντά στον Δίδυμο.

Όλο το εγχείρημα θα παρατηρηθεί από κοντά μέσω του LICIACube, το οποίο θα αποστέλει εικόνα σε απευθείας μετάδοση πίσω στη Γη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρόσκρουση θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου 2022 και συγκεκριμένα στη 01:00 ώρα Ελλάδας. Όσοι ενδιαφέρεστε, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το γεγονός από τα παρακάτω video.

Loading