Apple, Google και Meta στο στόχαστρο της ΕΕ για τον τρόπο συμμόρφωσης με το DMA
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει πέντε έρευνες μη συμμόρφωσης για τον τρόπο με τον οποίο η Apple, η Google και η Meta συμμορφώνονται με τους νέους αντιμονοπωλιακούς κανόνες του Digital Markets Act, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρυθμιστική αρχή. "Υποψιαζόμαστε ότι οι προτεινόμενες λύσεις που υπέβαλαν οι τρεις εταιρείες δεν συμμορφώνονται πλήρως με τον DMA", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ, Margrethe Vestager. "Θα διερευνήσουμε τώρα τη συμμόρφωση των εταιρειών με το DMA, προκειμένου να διασφαλίσουμε ανοικτές και ανταγωνιστικές ψηφιακές αγορές στην Ευρώπη".
Ειδικότερα, η Επιτροπή σχεδιάζει να διερευνήσει τους κανόνες κατά της καθοδήγησης της Google και της Apple στα καταστήματα εφαρμογών τους και κατά πόσον η Google είναι ένοχη για την αυτοαναφορά των δικών της υπηρεσιών εντός της μηχανής αναζήτησης Google Search. Η οθόνη επιλογής του browser της Apple για το iOS διερευνάται επίσης, καθώς και το "μοντέλο πληρωμής ή συναίνεσης" της Meta για τη στόχευση διαφημίσεων. Σε συνέντευξη Τύπου, η Επιτροπή δήλωσε ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις έρευνες εντός των επόμενων 12 μηνών.
Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ εξετάζει επίσης τη διάρθρωση των τελών που ανακοίνωσε η Apple για τη διανομή εφαρμογών εκτός του App Store, καθώς και το κατά πόσον η Amazon προβαίνει σε αυτοαναφορές των δικών της προϊόντων στο κατάστημά της. Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι η Meta έλαβε επιπλέον έξι μήνες προθεσμία για να καταστήσει το Messenger διαλειτουργικό με άλλες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων.
"Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι οι λύσεις της Alphabet, της Apple και της Meta σέβονται τις υποχρεώσεις τους για έναν δικαιότερο και πιο ανοικτό ψηφιακό χώρο για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις", ανέφερε σε δήλωσή του ο Επίτροπος της ΕΕ, Thierry Breton. "Σε περίπτωση που η έρευνά μας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με την DMA, οι gatekeepers θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα".
Μετά την έρευνα, η Επιτροπή θα γνωστοποιήσει σε κάθε gatekeeper τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες, καθώς και ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η ρυθμιστική αρχή. Εάν διαπιστωθεί ότι δεν συμμορφώνονται, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε κάθε εταιρεία έως και 10% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων τους βάσει του DMA, ή ακόμη και 20% σε περιπτώσεις "επανειλημμένης παράβασης".