Apple και TSMC συνεργάζονται ήδη για την κατασκευή επεξεργαστών στα 2nm

Η Apple ήταν η πρώτη που τοποθέτησε chipset κλίμακας 5nm σε smartphone, με τον A14 Bionic να χωρά 134 εκατομμύρια τρανζίστορ ανά mm² και συνολικά 11.8 δισ. τρανζίστορ στο σύνολο του. Η εταιρεία λέγεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις συνομιλίες με την TSMC προκειμένου να κατασκευάσουν τους πρώτους επεξεργαστές σε κλίμακα 2nm με στόχο να είναι έτοιμοι για χρήση το 2024.

Προτού φτάσουν εκεί, όμως, προέχει η παραγωγή chipset σε κλίμακα 3nm, η οποία ακούγεται ότι θα προχωρήσει φέτος από την TSMC διότι φημολογείται πως ανέλαβε τεράστια εργολαβία από την Intel για τους νέους high-end επεξεργαστές της τελευταίας. Σύμφωνα με αναφορά του Digitimes, η Intel θα πάρει φέτος τη θέση της Huawei ως ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της TSMC μετά την Apple.

Προφανώς θα δούμε και επεξεργαστή της Apple στα 3nm, ο οποίος λογικά θα κάνει ντεμπούτο το 2022 στη σειρά iPhone 14 και αναμένεται να προσφέρει 10-15% μεγαλύτερη απόδοση με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 25-30%. Από την άλλη, οι επεξεργαστές σε κλίμακα 2nm αναμένονται στην καλύτερη περίπτωση το 2024 στη σειρά iPhone 16.

Η παραγωγή της TSMC θα εξαρτηθεί κατά πολύ από το επίπεδο των βροχοπτώσεων τα επόμενα χρόνια στην Ταϊβάν, διότι η χώρα ήρθε φέτος αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη περίοδο ξηρασίας τα τελευταία 56 χρόνια. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε παραγγελίες νερού για να υποστηρίξει τις μονάδες της, παρόλα αυτά, εάν οι βροχοπτώσεις δεν επανέλθουν στα φυσιολογικά για τη χώρα επίπεδα, τότε θα υπάρξουν σημαντικοί περιορισμοί και καθυστερήσεις.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[via]

Loading