Η Apple ανακοίνωσε πως θα καθυστερήσει την κυκλοφορία ορισμένων νέων λειτουργιών στους χρήστες της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των αυστηρών κανονιστικών πλαισίων που, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο την εφαρμογή καινοτομιών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η απόφαση αυτή σχετίζεται άμεσα με τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τη συμμόρφωση με το Digital Markets Act (DMA) της ΕΕ.
Σε εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων και προγραμματιστών, ο Kyle Andeer, αντιπρόεδρος της νομικής υπηρεσίας της Apple, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ήδη αναγκαστήκαμε να λάβουμε την απόφαση να καθυστερήσουμε την κυκλοφορία προϊόντων και λειτουργιών που ανακοινώσαμε αυτόν τον μήνα για τους πελάτες μας στην ΕΕ». Επεσήμανε, επίσης, πως η ασφάλεια των χρηστών θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο αν η Apple υποχρεωθεί να ανοίξει το οικοσύστημά της σε τρίτους.
Μία από τις λειτουργίες που δεν θα είναι διαθέσιμες στους Ευρωπαίους χρήστες είναι το εργαλείο "visited places" στην εφαρμογή Apple Maps. Η λειτουργία αυτή θα απουσιάζει από την έκδοση iOS 26, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα εντός του έτους. Η Apple ξεκαθάρισε πως ακόμη βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης σχετικά με το ποιες άλλες δυνατότητες ίσως χρειαστεί να εξαιρεθούν από την ευρωπαϊκή αγορά, και πως καταβάλλει προσπάθειες για να προσφέρει τις νέες υπηρεσίες όσο το δυνατόν πιο άμεσα.
Η αιτία για αυτή τη διαφοροποιημένη στάση της Apple έναντι των ευρωπαϊκών χρηστών είναι η εφαρμογή του DMA, ενός θεσμικού πλαισίου που αποσκοπεί στον περιορισμό της ισχύος των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, γνωστών και ως "gatekeepers", και στην προώθηση μεγαλύτερου ανταγωνισμού στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Η Apple, ωστόσο, εκφράζει εντονότατες αντιρρήσεις απέναντι στην εφαρμογή του DMA. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο κανονισμός υποβαθμίζει την ποιότητα των προϊόντων της, αυξάνει τους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών, και περιπλέκει σημαντικά τη διαδικασία κυκλοφορίας ενημερώσεων ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε δηλώσεις του, ο Andeer υπογράμμισε ότι οι τροποποιήσεις που απαιτούνται προκειμένου η Apple να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, ενδέχεται να προκαλέσουν «πραγματικούς κινδύνους σε θέματα απορρήτου, ασφάλειας και προστασίας των χρηστών μας».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση σχολίασε πως η Επιτροπή και η Apple διαφωνούν τόσο ως προς το εύρος εφαρμογής του DMA όσο και σε σχέση με τους πιθανούς κινδύνους ασφαλείας που επικαλείται η εταιρεία. Αυτό υποδηλώνει μια συνεχιζόμενη διαφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και την Apple, όχι μόνο σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο θεμελιώδους αντίληψης για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα τεχνολογικά οικοσυστήματα.
Η ένταση μεταξύ της Apple και της ΕΕ αναδεικνύει το βαθύτερο ερώτημα του πώς μπορούν να συνυπάρξουν οι στόχοι της καινοτομίας με την ανάγκη για θεσμική ρύθμιση και προστασία του ανταγωνισμού. Από τη μία πλευρά, η Apple υπερασπίζεται ένα μοντέλο ελέγχου που, όπως ισχυρίζεται, διασφαλίζει καλύτερη εμπειρία χρήσης και προστασία των δεδομένων. Από την άλλη, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιδιώκουν να ανοίξουν τις πλατφόρμες ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η επιλογή για τον τελικό χρήστη.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι χρήστες θα χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο για να έχουν πρόσβαση σε κάποιες από τις πιο πρόσφατες λειτουργίες που παρουσιάζει η Apple, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά, ή τουλάχιστον να διαφοροποιήσει την εμπειρία χρήσης σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου.
[via]