Apple: Λάνσαρε αθόρυβα το δικό της μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM)

Η Apple παρουσίασε πρόσφατα το Ferret 7B, ένα εξελιγμένο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ίδια στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το Ferret 7B έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνεται ομαλά τόσο στο iOS όσο και στο macOS, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες των επεξεργαστών της Apple, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι χρήστες απολαμβάνουν μια ομαλή εμπειρία.

Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Ferret 7B είναι οι πολυτροπικές (multimodal) του δυνατότητες, οι οποίες του επιτρέπουν να ερμηνεύει και να δημιουργεί περιεχόμενο που συνδυάζει εικόνες και κείμενο. Οι δυνατότητες του Ferret 7B αναδεικνύονται σε συστήματα όπως το μοντέλο κωδικοποίησης Google 5.2 και το MixL 8X 7B, τα οποία είναι κατασκευασμένα στην πλατφόρμα MLX της Apple και χρησιμοποιούν τα μοναδικά εργαλεία της.

Ακούγεται πολύ έντονα ότι το επερχόμενο iOS 18, το οποίο αναμένεται να ενσωματώσει την Τεχνητή Νοημοσύνη πιο ολοκληρωμένα, ενδέχεται να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τις συσκευές της Apple. Η σύμπραξη μεταξύ της AI και των επεξεργαστών της Apple είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα πιο συνεκτικό και ισχυρό οικοσύστημα τόσο για τους χρήστες του iOS όσο και για τους χρήστες του macOS.

Για όσους ενδιαφέρονται για τις τεχνικές επιδόσεις του Ferret 7B, η Apple έχει αναπτύξει το Ferret Bench, ένα εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης ειδικά για αυτό το μοντέλο. Αυτό το εργαλείο βοηθά τους προγραμματιστές και τους ερευνητές να αξιολογήσουν την αποδοτικότητα και την ευελιξία του μοντέλου σε διάφορες καταστάσεις.

Η προσέγγιση της Apple στην Τεχνητή Νοημοσύνη επικεντρώνεται στη δημιουργία πρακτικών εφαρμογών που προσφέρουν απτά οφέλη στους χρήστες των συσκευών της. Η αφοσίωση της εταιρείας σε αυτή τη στρατηγική είναι σαφής από την απόφασή της να καταστήσει ανοιχτό το Ferret 7B, προσφέροντας τον κώδικα και τα σημεία ελέγχου για ερευνητικούς σκοπούς. Η κίνηση αυτή ενθαρρύνει την περαιτέρω καινοτομία και συνεργασία εντός της κοινότητας της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η εκπαίδευση πολύπλοκων μοντέλων όπως το Ferret 7B απαιτεί σημαντικούς πόρους και η Apple έχει επενδύσει σε αυτό χρησιμοποιώντας επεξεργαστές γραφικών NVIDIA A100 GPUs. Είναι σημαντικό να σημειωθούν οι διαφορές μεταξύ της έκδοσης 7B και της μεγαλύτερης έκδοσης 13B του μοντέλου. Το 7B είναι πιθανότατα προσαρμοσμένο για συσκευές iOS, εξισορροπώντας προσεκτικά τις επιδόσεις με τους περιορισμούς του mobile hardware. 

[via]

Loading