Αυτός ο τεχνητός μυς σηκώνει 12600 φορές το βάρος του και φέρνει πιο κοντά το Westworld...[Video]

Το δυστοπικό σενάριο της τηλεοπτικής σειράς Westworld αφορά ρομπότ που δεν ξεχωρίζουν, εμφανισιακά, από τον άνθρωπο, αλλά οι δυνατότητές και οι δυνάμεις τους είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Μπορεί να βρισκόμαστε αρκετά μακριά από την δημιουργία τόσο άρτιων και ισχυρών ανθρωποειδών ρομπότ, ωστόσο, γίνονται άλματα στις τεχνολογίες που απαιτούνται για την κατασκευή τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νέος τεχνητός μυς που δημιούργησαν ερευνητές - μηχανικοί του University of Illinois, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει τη δυνατότητα να σηκώσει 12.600 φορές το βάρος του!

Όπως δήλωσε η Caterina Lamuta, μία εκ των ερευνητών, στην ιστοσελίδα Digital Trends,

"Τη σημερινή εποχή χρησιμοποιούμε ηλεκτρικούς κινητήρες σε καθημερινή βάση. Είναι μια καλά ανεπτυγμένη τεχνολογία, αλλά δυστυχώς έχουν όγκο και βάρος. Εμείς κατασκευάσαμε τεχνητούς μύες που περιλαμβάνουν ηλεκτρικούς ενεργοποιητές, οι οποίοι μοιάζουν με μυϊκές ίνες. Είναι απλοί, μονολιθικοί, δεν διαθέτουν κινούμενα μέρη και δεν παράγουν θόρυβο. Για το συγκεκριμένο project δημιουργήσαμε έναν νέο τύπο τεχνητού μυ από ανθρακονήματα ενσωματωμένα μέσα σε πλέγμα από καουτσούκ και πυρίτιο (σιλικόνη)"

Η απόδοση αυτού του τεχνητού μυ από ανθρακόνημα είναι εντυπωσιακή, καθώς εκτός από το γεγονός ότι σηκώνει 12600 φορές το βάρος του, μπορεί να υποστεί μηχανική πίεση 60MPa (megapascal) ή 600 ατμόσφαιρες και να συρρικνωθεί κατά 25% από το αρχικό μήκος του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια τέτοια μυϊκή ίνα με διάμετρο μόλις 0.4mm μπορεί να σηκώσει σχεδόν 2 λίτρα νερό με εφαρμοζόμενη ηλεκτρική τάση μόλις 0.172 V/cm.

Ο καθηγητής Sameh Tawfic σημειώνει ότι,

"Αυτοί οι πανίσχυροι και πολύ ελαφριοί μύες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές εφαρμογές, από τη Ρομποτική μέχρι τα πρόσθετα μέλη για ανθρώπους. Το κλειδί βρίσκεται στο γεγονός ότι κατασκευάζονται από ελαφριά και κοινά διαθέσιμα υλικά, ενώ ενεργοποιούνται με εφαρμογή πολύ μικρής τάσης"

[via]

Loading