Ασφαλές WiFi: Προστατέψτε το οικιακό σας δίκτυο με devolo

H online σύνδεση έχει γίνει για όλους μία αυτονόητη διαδικασία της καθημερινότητας. Πλέον οι περισσότερες συσκευές που διαθέτουμε στο σπίτι μας, από την τηλεόραση μέχρι και την ηλεκτρική σκούπα, απαιτούν σύνδεση WiFi για πολλές από τις λειτουργίες τους. Όσο ο αριθμός των συσκευών που απαιτούν σύνδεση στο Internet αυξάνονται, το WiFi θα πρέπει να γίνεται ακόμη πιο ασφαλές και σταθερό. Η devolo προτείνει κάποια tips για μεγαλύτερη ασφάλεια του οικιακού σας δικτύου.

Ασφαλίστε την ψηφιακή “πόρτα” του σπιτιού σας

Το οικιακό WiFi δεν είναι μόνο ένα μέσο που σας προσφέρει ποικίλες δυνατότητες αλλά ακόμη αποτελεί και ένα μέσο πρόσβασης για ανεπιθύμητους επισκέπτες στα προσωπικά σας δεδομένα. Η πρόσβαση που μπορεί να αποκτήσει κανείς μπορεί να εκθέσει ένα εύρος δεδομένων από τα αρχεία που κατεβάζετε, μέχρι και την ανεπιθύμητη πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα ή λειτουργείες όπως την κάμερα του laptop σας. Μην ανησυχείτε όμως για όλα αυτά, με καλό encryption των στοιχείων του WiFi, οι εγκληματίες του Internet θα μείνουν μακριά. Παρακάτω θα μάθετε τα πιο σημαντικά tips για την προστασία του WiFi σας.

Διατηρείστε το λογισμικό σας ενημερωμένο

Μία από τις πιο χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια του WiFi είναι το να κάνετε όλα τα security updates. Σε όλες τις συσκευές που συνδέονται με το WiFi είναι απαραίτητο να γίνονται όλες οι αναβαθμίσεις που προκύπτουν ανεξάρτητα από το αν οι συσκευές αυτές συνδέονται με end devices, routers ή repeaters. Πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν δωρεάν ενημερώσεις τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε. Αυτές οι ενημερώσεις μπορούν είτε να διορθώσουν κάποια μικρά σφάλματα, είτε να εισάγουν νέες λειτουργίες, είτε και να καλύψουν κάποια κενά ασφαλείας τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εισβολείς. Στις μέρες μας, οι περισσότερες συσκευές κάνουν αυτόματα τις ενημερώσεις, κάτι το οποίο προσφέρει μέγιστη προστασία στο WiFi.

Επιλέξτε ένα ασφαλές password

Ο κωδικός του WiFi του σπιτιού σας θα πρέπει να είναι μακροσκελής και περίπλοκος, με περίπου 20 χαρακτήρες, ώστε να είναι ασφαλής. Σε περίπτωση βέβαια που φοβάστε μήπως τον ξεχάσετε, μπορείτε να τον σημειώσετε κάπου. Μία σωστή κίνηση θα ήταν να αλλάξετε τον κωδικό ασφαλείας που σας προσφέρει η συσκευή και να μετατρέψετε το username και το password σε κάτι που θεωρείτε ασφαλές. Ένας συνδυασμός που καλό θα ήταν να αποφύγετε είναι το username: “admin” και το password: “1234”.

Απενεργοποιείστε τις λειτουργίες που δεν χρησιμοποιείτε

Είναι γνωστό πως τα σύγχρονα routers είναι πολυχρηστικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως media servers ακόμη και σε περιπτώσεις που βρίσκεστε εν κινήσει. Κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται βολικό και χρηστικό αλλά κρύβει πολλούς κινδύνους παραβίασης. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να εξετάζουμε καθημερινά ποιες είναι οι λειτουργίες που χρειαζόμαστε στο router και να απενεργοποιούμε όλες τις άλλες. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με το guest WiFi, το οποίο όταν δεν χρησιμοποιείται θα πρέπει να παραμένει απενεργοποιημένο.

Προσοχή στα security standards

Η αρχή για ένα ασφαλές δίκτυο WiFi γίνεται από την στιγμή που αγοράζετε το network hardware. To διαθέσιμο hardware μπορεί να διαφέρει ως προς τα πρότυπα ασφαλείας και τα encryptions που υποστηρίζει το καθένα. Πλέον οι μέθοδοι κρυπτογράφησης του WEP και WAP θεωρούνται ξεπερασμένες, έχοντας αντικατασταθεί από τα WPA2 και WPA3 encryption standards. Το οικιακό σας δίκτυο προστατεύεται από ισχυρό encryption, κάνοντας ευκολότερη την σύνδεση σε ποικίλες συσκευές και δυσκολεύοντας τους εγκληματίες του δικτύου να δράσουν.

Απενεργοποιείστε το WiFi

Ίσως να ακούγεται κάπως κυνικό αλλά τα δεδομένα προστατεύονται καλύτερα όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχει κανείς εξωτερική πρόσβαση. Μία λύση ασφαλείας είναι για παράδειγμα να απενεργοποιείτε το WiFi τη νύχτα. Μπορείτε είτε να το ρυθμίσετε, ώστε να γίνεται αυτόματα, είτε απλά να απενεργοποιείτε το router. Εκτός από ασφάλεια θα εξοικονομείτε και ενέργεια.

Το portfolio της devolo

Η devolo προσφέρει την πιο προηγμένη σειρά λύσεων με σκοπό την ασφάλεια και απόδοση του δικτύου σας. Κατάλληλο για μικρά διαμερίσματα και για βελτιωμένη απόδοση σε χώρους ενός ορόφου, η devolo σας προτείνει τα devolo WiFi 6 Repeater 3000 και devolo WiFi 6 Repeater 5400. Αυτά τα WiFi repeaters επεκτείνουν την εμβέλεια του υπάρχοντος ασύρματου δικτύου. Με υψηλές ταχύτητες μετάδοσης, προηγμένη λειτουργικότητα mesh και εύκολη ρύθμιση με ένα κουμπί, όχι μόνο κάνουν τις βραδιές ταινιών πιο ευχάριστες, αλλά βελτιώνουν επίσης σημαντικά τη συνδεσιμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για μεγαλύτερες κατοικίες, όπου απαιτείται υψηλή μετάδοση σύνδεσης σε όλο το σπίτι, προτείνεται αδιαμφισβήτητα η σειρά devolo Magic Powerline. Αυτή η σειρά περιλαμβάνει προσαρμογείς που λειτουργούν ενώ είναι συνδεδεμένοι σε διάφορες πρίζες στο σπίτι, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Πλέον το δίκτυο δεν εμποδίζεται ούτε από τοίχους, ούτε από οροφές, χάρη στη μόνιμη τροφοδότηση που προσφέρει η συγκεκριμένη σειρά Powerline.

Loading