up_icon
Kaspersky Security Internet

Ασφαλής σύνδεση: Πώς να προστατευτείτε στον ψηφιακό κόσμο

08 Φεβρουαρίου 2022 Techgear Team

Ασφαλής σύνδεση: Πώς να προστατευτείτε στον ψηφιακό κόσμο

Ο όγκος των πληροφοριών που μοιραζόμαστε στο Διαδίκτυο αυξάνεται, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διαδικτυακές γνωριμίες – ειδικά εφόσον η αναζήτηση της αγάπης προϋποθέτει την αποκάλυψη πιο προσωπικών πληροφοριών στην προσπάθεια δημιουργίας σχέσεων. Ο βαθμός αυτής της ανταλλαγής πληροφοριών έχει φέρει ορισμένους χρήστες αντιμέτωπους με ψηφιακούς κινδύνους, όπως το doxing – δηλαδή τη συλλογή και τη δημόσια έκθεση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Ενόψει της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, η Kaspersky αναφέρει εντατικοποιημένη δραστηριότητα εξαπάτησης και ενθαρρύνει τους χρήστες dating apps και ιστότοπων να προφυλάσσουν τα δεδομένα τους και να διασφαλίζουν το ψηφιακό τους απόρρητο.

Η χρήση εφαρμογών γνωριμιών έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια: το Tinder σημείωσε ρεκόρ τριών δισεκατομμυρίων επισκέψεων μέσα σε μία ημέρα τον Μάρτιο του 2020, ενώ το OkCupid ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί 91 εκατομμύρια matches ετησίως. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη της Kaspersky διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς (55%) των ερωτηθέντων φοβούνται πιθανό stalking από κάποιον που γνώρισαν στο Διαδίκτυο, ενώ ένας στους έξι χρήστες dating apps (16%) έχει βρεθεί αντιμέτωπος με περιστατικά doxing.

Πολλές από αυτές τις εφαρμογές ζητούν πλέον από τους χρήστες να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους μέσα από τον λογαριασμό τους σε άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι συμπληρώνουν αυτόματα ένα προφίλ με φωτογραφίες και προσωπικές πληροφορίες, όπως τον τόπο εργασίας ή σπουδών. Τα συγκεκριμένα δεδομένα διευκολύνουν τους πιθανούς doxers να εντοπίζουν χρήστες στο διαδίκτυο και να ανακαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με αυτούς.

Τα δεδομένα που αποθηκεύονται στα προφίλ εφαρμογών γνωριμιών είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και περιζήτητα από τους κυβερνοεγκληματίες. Αυτό έχει καταστήσει την ανάγκη για προστασία αυτού του είδους προσωπικών πληροφοριών πιο ισχυρή, και έχει ενισχύσει τους όρους ασφαλείας των εφαρμογών γνωριμιών. Σύμφωνα με τη μελέτη της Kaspersky, οι πέντε πιο δημοφιλείς εφαρμογές γνωριμιών έχουν βελτιώσει τα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης και έχουν αρχίσει να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το απόρρητο των χρηστών. Προκειμένου να διατηρούν τα δεδομένα ασφαλή, εφαρμογές αυτής της κατηγορίας έχουν λανσάρει εκδόσεις επί πληρωμή που επιτρέπουν στους χρήστες να προσδιορίζουν με μη αυτόματο τρόπο την τοποθεσία τους ή να θολώνουν τις φωτογραφίες, για παράδειγμα.

Αλλά το ζήτημα δεν σχετίζεται πάντα με τα προσωπικά δεδομένα που είναι δημόσια διαθέσιμα. Χρόνο με τον χρόνο, οι ερευνητές της Kaspersky παρατηρούν εντατικοποιημένες απόπειρες εξαπάτησης όσο πλησιάζει η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Εκτός από την αντιγραφή δημοφιλών εφαρμογών γνωριμιών με στόχο την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων των θυμάτων, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου άρχισαν να διαδίδουν email που ισχυρίζονταν ότι προέρχονταν από γυναίκες που αναζητούσαν συντρόφους. Το σύστημα περιλαμβάνει email στα οποία επισυνάπτεται ένας σύνδεσμος προς μια σελίδα phishing που αποτελεί αναπαράσταση ενός προφίλ ιστότοπου γνωριμιών και ζητά από τους ανθρώπους να συμπληρώσουν μια φόρμα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις, η οποία απευθύνεται σε έναν δυνητικό σύντροφο. Τέλος, ο χρήστης καλείται να προσθέσει τα τραπεζικά του διαπιστευτήρια. Περιττό να πούμε ότι το θύμα καταλήγει με απώλεια δεδομένων και χρημάτων, χωρίς να του δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει νέους ανθρώπους.

Όπως αναφέρει η Anna Larkina, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky,

«Οι εφαρμογές γνωριμιών ανοίγουν έναν ολόκληρο κόσμο δυνατοτήτων σε άτομα που αναζητούν σύντροφο. Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο διαδίκτυο μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο υποκλοπής στα χέρια κυβερνοαπατεώνων και ατόμων που ενδέχεται να τις καταχραστούν. Επιπλέον, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου σπεύδουν να εκμεταλλευτούν αυτό το δίκτυο πληροφοριών για οικονομικό όφελος. Τα καλά νέα είναι ότι οι εφαρμογές γνωριμιών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, επιτρέποντας στους χρήστες να συνδέονται με μεγαλύτερη ασφάλεια. Όσο σπουδαίες κι αν είναι μερικές φορές αυτές οι αλληλεπιδράσεις, η προσοχή είναι απαραίτητη, καθώς ανεξάρτητα από το πόσο εξοικειωμένοι νομίζετε ότι είστε με το διαδίκτυο, υπάρχουν πάντα μέθοδοι να ενισχύσετε την ψηφιακή σας ασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αφήσετε τη συζήτηση να κυλήσει, γνωρίζοντας ότι εσείς και τα προσωπικά σας στοιχεία είστε ασφαλείς

Η ανάγκη για μια πιο ασφαλή προσέγγιση στα διαδικτυακά ραντεβού είναι ακόμη πιο σημαντική όταν πλησιάζει η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όπου ένας αυξημένος όγκος χρηστών στρέφεται σε εφαρμογές και ιστότοπους γνωριμιών, προκειμένου να συναντήσει το πιθανό του ταίρι. Για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, η Kaspersky περιγράφει λεπτομερώς τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι χρήστες για να απολαμβάνουν διαδικτυακές γνωριμίες με ασφάλεια, τόσο στην παρούσα φάση όσο και στο μέλλον:

  • Μην συνδέετε το Instagram (ή άλλους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης) με το προφίλ της εφαρμογής γνωριμιών σας. Αυτό επιτρέπει τη διαρροή πολλών πληροφοριών δυνητικά χρήσιμων γύρω από το άτομό σας. Ακόμα κι αν έχετε ήδη ρυθμίσει το Instagram σε επίπεδο απορρήτου και ασφάλειας, υποβόσκει περισσότερο κίνδυνος παρά κάποια απολαβή από τη σύνδεση των λογαριασμών μεταξύ τους.
  • Μην κοινοποιείτε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου σας ή άλλων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Οι εφαρμογές γνωριμιών συνιστούν ανεπιφύλακτα να παραμείνετε με τις ενσωματωμένες πλατφόρμες μηνυμάτων τους και είναι σοφό να το κάνετε μέχρι να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε το άτομο με το οποίο συνομιλείτε. Επίσης, όταν είστε έτοιμοι να μεταβείτε σε άλλη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, ρυθμίστε την για να διατηρείτε ασφαλείς τις προσωπικές σας πληροφορίες.
  • Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορεί να προσπαθήσουν να υποκλέψουν ορισμένα από τα προσωπικά σας δεδομένα, επομένως να είστε προσεκτικοί εάν το ταίρι σας σας ζητήσει να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας, να επισκεφτείτε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο ή αρχίσει τις ερωτήσεις, ας πούμε, για τον αγαπημένο σας δάσκαλο ή το πρώτο σας κατοικίδιο (συνήθεις ερωτήσεις ασφαλείας ιστότοπου). Τι έχετε να χάσετε; Λοιπόν, η εφαρμογή ενδέχεται να είναι κακόβουλη, ο ιστότοπος μπορεί να είναι μια σελίδα phishing και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να διευκολύνουν την προσπάθεια κάποιου να υποκλέψει τα χρήματα ή την ταυτότητά σας.
  • Να είστε προσεκτικοί με τα bots που μπορεί να σας παρασύρουν να δώσετε τα χρήματά ή τα δεδομένα σας. Είναι πάντα αυτοματοποιημένα, οπότε αν κάνετε κάποιο αστείο εν μέσω κάποιας συζήτησης και οι απαντήσεις του συνομιλητή δεν ταιριάζουν απόλυτα με τις ερωτήσεις σας, είναι ασφαλές να υποθέσετε ότι μιλάτε με ένα ρομπότ.
  • Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας εντός της εφαρμογής, ώστε να αποκαλύπτει το προφίλ σας μόνο σε εκείνα τα άτομα με τα οποία έχετε “ταιριάξει”. Με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούν όλοι να δουν τα δεδομένα σας. Η προβολή τους σε περιορισμένο αριθμό ατόμων μειώνει τις πιθανότητες οι πληροφορίες του προφίλ σας να βρεθούν σε λάθος χέρια.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς οι τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν τα ραντεβού και τις σχέσεις, ακολουθήστε αυτόν τον σύνδεσμο.

Μάθετε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσελκύονται οι χρήστες και ανακαλύψτε πώς να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο κλοπής προσωπικών πληροφοριών παρακολουθώντας το δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Doxing: dangers and prevention”, που αναπτύχθηκε από τους ειδικούς της Kaspersky σε συνεργασία με το Endtab.org.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Techgear Team

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Προσοχή στα συνημμένα HTML αρχεία των emails

20 Μαΐου 2022 Techgear Team

Οι ειδικοί της Kaspersky προειδοποιούν τους χρήστες για τις αυξημένες επιθέσεις μέσω phishing emails που περιέχουν αρχεία HTML. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2022, οι ερευνητές της Kaspersky απέκλεισαν ...

Από το iPod στο streaming: Συμβουλές για ασφαλή χρήση στη νέα εποχή

17 Μαΐου 2022 Techgear Team

Πρόσφατα η Apple ανακοίνωσε ότι σταμάτησε την κατασκευή του iPod. Η εταιρεία θα πουλήσει τα αποθέματα του iPod Touch, σηματοδοτώντας το τέλος εποχής για το iPod και την «προσωπική μουσική». Τα τελευταία χρόνια ...

Fileless κακόβουλο λογισμικό: Κακόβουλος κώδικας στα αρχεία καταγραφής συμβάντων

06 Μαΐου 2022 Techgear Team

Σε μία πρόσφατη έρευνα, οι ειδικοί της Kaspersky αποκάλυψαν μια χαρακτηριστική στοχευμένη εκστρατεία κακόβουλου λογισμικού. Η δραστηριότητα ξεχωρίζει λόγω της καινοτόμου χρήσης των event logs των Windows για ...

Email και κωδικοί πρόσβασης: Τα πιο συνηθισμένα κενά γνώσης στον χώρο της κυβερνοασφάλειας

04 Μαΐου 2022 Techgear Team

Στατιστικά στοιχεία από εκπαιδευόμενους μίας εταιρικής πλατφόρμας ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια δείχνουν ότι οι άνθρωποι κάνουν πιο συχνά λάθη απαντώντας σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τη χρήση email και ...

1 στους 2 Έλληνες ήρθε αντιμέτωπος με κάποια μορφή διαδικτυακής απειλής κατά το 1ο τρίμηνο του 2022

14 Απριλίου 2022 Techgear Team

Σύμφωνα με στοιχεία του KSN* (Kaspersky Security Network), σχεδόν ένας στους δύο (44,4%) Έλληνες χρήστες του διαδικτύου ήρθε αντιμέτωπος με κάποιας μορφής διαδικτυακή απειλή κατά την περίοδο Ιανουάριος - ...

Kaspersky: Μπήκε στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ ως κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια

30 Μαρτίου 2022 Christos Elpidis

Για πρώτη φορά στην ιστορία της FCC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ) εισέρχεται στη «μαύρη λίστα» μια εταιρεία από τη Ρωσία, προφανώς λόγω της εισβολής της τελευταίας στην Ουκρανία. Πρόκειται για...

Disconnected: Το παιχνίδι της Kaspersky για να παίζεις στη δουλειά

15 Φεβρουαρίου 2022 Techgear Team

Η Kaspersky κυκλοφόρησε ένα νέο, πλούσιο σε ιστορίες, video game, σχεδιασμένο για mobile συσκευές, με τίτλο [Dis]connected. Η διαδραστική περιπέτεια αποτελεί στην ουσία μια βουτιά στην καθημερινότητα ενός ...

Wearables: Εντοπίστηκαν 33 ευπάθειες στο πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων

02 Φεβρουαρίου 2022 Techgear Team

Οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν ότι το πλέον συνηθισμένο πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων από wearables που χρησιμοποιούνται για την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών περιείχε 33 ευπάθειες, ...

1 στις 3 σελίδες phishing παύει να είναι ενεργή μετά από μία ημέρα

20 Ιανουαρίου 2022 Techgear Team

Οι ερευνητές της Kaspersky ανέλυσαν τον κύκλο ζωής των σελίδων phishing και ανακάλυψαν ότι μία στις τρεις σελίδες phishing παύει να υπάρχει μέσα σε μία μέρα, καθιστώντας τις πρώτες ώρες ζωής της τις πιο ...

8 στους 10 Έλληνες θα ήθελαν να διαγράψουν για πάντα κάποια δημοσίευσή τους στα social media

18 Ιανουαρίου 2022 Techgear Team

Το 83% των Ελλήνων θα επιθυμούσε να διαγράψει για πάντα κάποια δημοσίευση του από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Kaspersky στην οποία συμμετείχαν 8.500 χρήστες από 11 ...

Loader
techgear_icon