ASTHROS: Η NASA θα στείλει τεράστιο μπαλόνι με τηλεσκόπιο στη στρατόσφαιρα

Η NASA ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη, αλλά ταυτόχρονα τρέχει και ακόμη ένα project που αν όλα πάνε καλά, θα τη βοηθήσει σημαντικά στο μέλλον για τη μελέτη του μακρινού Σύμπαντος.

Συγκεκριμένα, το Jet Propulsion Laboratory (JPL) έχει αναλάβει το project ASTHROS (Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths) για την ανύψωση ενός τεράστιου αερόστατου (μέγεθος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου) στο ύψος της στρατόσφαιρας, το οποίο θα διαθέτει ενσωματωμένο ένα κορυφαίας τεχνολογίας τηλεσκόπιο μήκους 2.6m.

Το τηλεσκόπιο θα βρίσκεται αρκετά πιο χαμηλά από το όριο μεταξύ Γης και Διαστήματος, παρόλα αυτά, θα μπορεί να “δει” την υπέρυθρη ακτινοβολία (και γενικότερα ακτινοβολία πέραν του ορατού φάσματος) που προέρχεται από τον Διαστρικό χώρο και συνήθως μπλοκάρεται από τα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης.

Αυτήν την περίοδο έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του τηλεσκοπίου, των οργάνων μέτρησης, των ηλεκτρονικών συστημάτων και του συστήματος ψύξης, ενώ οι πρώτες δοκιμές θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Αύγουστο. Οι ερευνητές φιλοδοξούν να μετρήσουν τις κινήσεις και την ταχύτητα των αέριων μαζών γύρω από νεαρά άστρα, καθώς και να διερευνήσουν τις συνθήκες που επικρατούν σε περιοχές του Γαλαξία μας όπου εμφανίζονται συστήματα δύο άστρων. Για πρώτη φορά, επίσης, αναμένεται ότι θα καταφέρουν να εντοπίσουν και να χαρτογραφήσουν δύο διαφορετικού τύπου ιόντα αζώτου.

Remote file

Ο απώτερος σκοπός όλων των παραπάνω είναι να καταλάβουν πως οι βίαιες συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένα σημεία του Γαλαξία μπορούν να επιταχύνουν ή να διακόψουν τον σχηματισμό νέων άστρων. Αυτές οι πληροφορίες στη συνέχεια θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν νέες προσομοιώσεις για τον σχηματισμό και την εξέλιξη του Γαλαξία μας, και όχι μόνο.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή ενός τεράστιου αερόστατου-μπαλονιού, η NASA παραδέχεται ότι το ρίσκο σε τέτοιου είδους αποστολές είναι μεγαλύτερο, αλλά το κόστος μειώνεται δραματικά.

[NASA]

Loading