Atelier Ryza: Ever Darkness & The Secret Hideout Review

Με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία του Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy (συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου 2020) βρήκα την ευκαιρία να ασχοληθώ ξανά με ένα από τα πιο ανέλπιστα όμορφα παιχνίδια που κατάφερα να παίξω ειδικά κατά την περίοδο του εγκλεισμού.

atelier-ryza-techgear-review.jpg

Ο λόγος για το Atelier Ryza: Ever Darkness & The Secret Hideout, ένα πολύ ενδιαφέρον JRPG που δημιούργησε η Gust και κυκλοφόρησε πέρυσι κάτω από την ομπρέλλα της Koei Tecmo. Η σειρά Atelier περιλαμβάνει αρκετούς τίτλους, μιας και το έργο ξεκίνησε πίσω στο 1997, παρόλα αυτά, το Atelier Ryza δεν απαιτεί να έχεις παίξει τα προηγούμενα για να μπεις στο κλίμα. Το αντίθετο, μάλιστα, καθώς οι δημιουργοί του έχουν διορθώσει αρκετά το gameplay για να έρθει πιο κοντά σε ό,τι έχουν συνηθίσει οι gamers στις Δυτικές αγορές, ενώ μπορείς να κάτσεις με τις ώρες να χαζεύεις τα πανέμορφα γραφικά του σαν να βρίσκεσαι μέσα σε μια anime ταινία.

atelier-ryza-techgear-review-8.jpg

Η υπόθεση του Atelier Ryza αφορά την νεαρή πρωταγωνίστρια Ryza και δύο φίλους της, οι οποίοι έχουν βαρεθεί τη ζωή τους στο νησί και ψάχνονται να ζήσουν μια περιπέτεια. Ως εκ τούτου, το σκάνε από τους γονείς τους και με όχημα μια εγκατελλειμένη βάρκα μεταφέρονται σε ένα κοντινό νησί όπου έρχονται αντιμέτωποι με περίεργα όντα και γνωρίζουν δύο αλχημιστές. Αυτή η γνωριμία ιντριγκάρει τη Ryza που αποφασίζει να βάλει τα δυνατά της για να μάθει και αυτή την τέχνη τους. Χωρίς να θέλω να κάνω spoil την εξέλιξη της ιστορίας, αυτό που καταγράφω είναι ότι το βάρος πέφτει περισσότερο στους χαρακτήρες παρά σε κάτι πραγματικά πολύ σοβαρό. Παρόλα αυτά, κρατά το ενδιαφέρον χωρίς να τσιτώνει ιδιαίτερα.

atelier-ryza-techgear-review-12.jpg

Σε ό,τι αφορά το gameplay, η δημιουργός Gust άφησε στην άκρη το παραδοσιακό στυλ των turn-based μονομαχιών και παρουσιάζει ένα σύστημα που θυμίζει αρκετά αυτό των παιχνιδιών Final Fantasy. Επομένως, αντί να παίρνεις τον χρόνο σου για να επιλέξεις το skill που θα χρησιμοποιήσεις, κάθε χαρακτήρας της ομάδας σου περιμένει τη σειρά του και πρέπει να αποφασίσεις γρήγορα πως θα επιτεθείς, διότι ο χρόνος δεν σταματά. Αυτό μεταφράζεται σε πολύ πιο γρήγορες μάχες για να νιώθεις και μια κάποια ένταση.

Κάθε χαρακτήρας έχει τις δικές του μονάδες που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να εκτελέσει κάποια ενέργεια και μπορείς να αλλάζεις τον παίκτη που χειρίζεσαι, με τους υπόλοιπους να λειτουργούν αυτόματα, ενώ επιλέγεις και σε ποιον αντίπαλο θα επιτεθείς. Το καλό είναι πως μπορείς να ρυθμίσεις το AI που χειρίζεται τους συμπαίκτες σου έτσι ώστε να είναι περισσότερο επιθετικό στις ενέργειες που επιλέγει ή να μπει στο λεγόμενο “negative mode” για μια πιο συντηρητική προσέγγιση. Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές έπαιξα full επίθεση. Χρειάζεται, ωστόσο, λίγος χρόνος για να συνηθίσεις το σύστημα και γι’ αυτό καλό θα είναι να δώσετε προσοχή στις πρώτες ψιλοεκπαιδευτικές αναμετρήσεις.

atelier-ryza-techgear-review-16.jpg

Αλλαγές, συγκριτικά με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς Atelier, έχουμε και στο σύστημα της Αλχημείας, στο οποίο υπάρχει πλέον ένα σφαιρικό διάγραμμα όπου προσθέτεις τα υλικά και πολλές επιλογές για να φτιάξεις ή να αναβαθμίσεις συγκεκριμένα αντικείμενα ή/και ικανότητες. Μοιάζει περίπλοκο στην πρώτη επαφή που είχα μαζί του, αλλά στην πορεία δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβεις τι γίνεται. Όσο προχωράς το παιχνίδι, εξελίσσεται και το σύστημα Αλχημείας, έτσι για να μην βαριέσαι με τα ίδια και τα ίδια.

Στο κομμάτι των γραφικών και της γενικότερης αισθητικής, όπως ανέφερα και προηγουμένως το Atelier Ryza μοιάζει με μια όμορφη anime ταινία. Η κίνηση είναι ελεύθερη στον ανοικτό κόσμο του παιχνιδιού για να απολαύσεις μαγικά τοπία, οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι και με τρομερή λεπτομέρεια στα αξεσουάρ και τον ρουχισμό τους, ωστόσο, δεν λείπουν μικρά bugs που σε τελική ανάλυση δεν επηρεάζουν καθόλου την εμπειρία της κίνησης.

atelier-ryza-techgear-review-17.jpg

Τέλος, η μουσική είναι πολύ ευχάριστη, δένει αρμονικά με την αισθητικά και δεν σε κουράζει αν παίζεις αρκετή ώρα συνεχόμενα. Σε όσους δεν αρέσει η Ιαπωνική γλώσσα καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει επιλογή για voice-over στα Αγγλικά, αλλά υπάρχουν υπότιτλοι παντού με κάποιες εξαιρέσεις στις μάχες. Προσωπικά δεν θα μπορούσα να παίξω κάποιο JRPG ή να δω anime χωρίς το voice acting να είναι στα Ιαπωνικά, αλλά περί ορέξεως…

Συνοψίζοντας, το Atelier Ryza: Ever Darkness & The Secret Hideout είναι ένα ωραιότατο παιχνίδι που αξίζει τον χρόνο σας, είτε για να γνωρίσετε τη σειρά Atelier είτε για να μπείτε στον κόσμο των JRPGs με μια πιο ανάλαφρη ιστορία.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading