Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας του Γαλαξία μας!

Τρία χρόνια μετά την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας που κατάφερε να τραβήξουν συνεργατικά τα τηλεσκόπια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Event Horizon, έφτασε η ώρα να «δούμε» και την μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του δικού μας Γαλαξία (Milky Way)! Η σύμπραξη Event Horizon κατάφερε να πάρει λήψη της μαύρη τρύπας Sagittarius A*, η οποία βρίσκεται σε απόσταση «μόλις» 27000 ετών φωτώς από τη Γη, σαφέστατα πολύ πιο κοντά από την λήψη που είδαμε το 2019 (απόσταση 53 εκατ. έτη φωτός).

black-holes.jpg

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η Sagittarius A* έχει μέγεθος 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από αυτό του Ήλιου και τονίζουν ότι προφανώς δεν μπορούμε να την δούμε πραγματικά, αλλά αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος και τη θέση της λόγω των φωτεινών αέριων μαζών που την περιβάλλουν. Για να την εντοπίσει, τα τηλεσκόπια του Event Horizon στόχευσαν κοντά στα όρια των αστερισμών του Τοξότη και του Σκορπιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να πραγματοποιηθεί η λήψη χρειάστηκε να συντονιστούν οι ενέργειες διαφόρων ερευνητικών ομάδων και μάλιστα το όλο εγχείρημα κόστισε περίπου $60 εκατ.!

Loading