Αυτό το video του Barack Obama είναι μια εικόνα από το μέλλον των ψευδών ειδήσεων [Video]

Στις αρχές Φεβρουαρίου είχαμε αναφερθεί στο φαινόμενο των deepfakes, δηλαδή τα πορνογραφικά videos/gifs/φωτογραφίες που έχουν υποστεί επεξεργασία με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης για να απεικονίζουν το πρόσωπο κάποιας διασημότητας με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Εκείνη την περίοδο είχαν γίνει γνωστές οι ενέργειες των μεγάλων πορνογραφικών δικτύων, όπως και άλλων υπηρεσίων, τα οποία ανακοίνωσαν ότι θα μπλοκάρουν άμεσα τέτοιου είδους υλικό για ευνόητους λόγους.

Προφανώς, το να δεις το πρόσωπο σου ξαφνικά να πρωταγωνιστεί σε πορνογραφικό video είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, αλλά αναλογιστείτε πόσο πιο σοβαρή και ανησυχητική κατάσταση θα είναι να βλέπεις έναν ηγέτη μιας χώρας να προχωρά σε εμπρηστικές δηλώσεις και να μην γνωρίζεις αν το video που παρακολουθείς είναι αληθινό ή ψεύτικο. Ειδικά στην εποχή μας, όπου η πλειοψηφία του κοινού εξακολουθεί να "τρώει αμάσητα ό,τι του σερβίρει" το εκάστοτε "μέσο ενημέρωσης", αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν τα πράγματα.

Αυτά τα καμπανάκια θέλησε να χτυπήσει ο Jordan Peele, βραβευμένος με Όσκαρ πριν από μερικές εβδομάδες για το εξαιρετικό Get Out, ο οποίος χρησιμοποίησε συνδύασε το Adobe After Effects και την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνη FakeApp για την ανταλλαγή προσώπου έτσι ώστε να βλέπουμε και να ακούμε τον Barack Obama να λέει διάφορα, όπως για παράδειγμα "ο Donald Trump είναι «τρόμπας»". Ο ίδιος προειδοποιεί για ένα δυστοπικό μέλλον όπου ο κόσμος θα πρέπει να εκπαιδευτεί για να φιλτράρει όχι μόνο αυτά που διαβάζει, αλλά και αυτά που ακούει και βλέπει.

Παρακολουθώντας το video που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το πόσο εύκολο είναι να ξεγελάσεις το κοινό ακόμη και σήμερα, αρκεί να είναι λίγο απρόσεκτο (υπάρχουν ατέλειες στο video), να μπορείς να μιμηθείς την φωνή κάποιου (αν και βρίσκεται υπό ανάπτυξη το "Photoshop για τον ήχο") και να τοποθετήσεις έναν πιασάρικο τίτλο (π.χ. Δεν θα πιστεύεις τι δήλωσε ο Obama για τον Donald Trump).

[via]

Loading