Bill Gates: Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε να ενταχθεί στη ρουτίνα εμβολιασμού των νεογέννητων

Με το ίδρυμα Bill & Melinda Gates να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη και τη μαζική παραγωγή υποψήφιων εμβολίων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και της ασθένειας COVID-19, ο Bill Gates επανέρχεται στο προσκήνιο με ένα αναλυτικό άρθρο για να ενημερώσει το κοινό για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 115 υποψήφια εμβόλια για τον κορωνοϊό, αλλά από αυτά μόλις τα 8-10 αφήνουν πραγματικές υποσχέσεις. Παρόλα αυτά, το ίδρυμα του συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και την εξέλιξη των υπολοίπων για το ενδεχόμενο να τους έχει διαφύγει κάτι. Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μόλις βρεθεί το τέλειο εμβόλιο, τότε θα μπορούσε να ενταχθεί στη ρουτίνα εμβολιασμού των νεογέννητων, μια άποψη που σίγουρα θα συζητηθεί.

Σχετικά με τη δουλειά του ιδρύματος, ο Bill Gates τόνισε για μια ακόμη φορά πως τα εμβόλια θα πρέπει να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, γι’ αυτό θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες έως ότου κριθεί κάποιο κατάλληλο για χρήση παρά τις εντατικές ενέργειες και την πίεση που υπάρχει για να μειωθεί επισπευθεί η διαδικασία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διαφορετικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη εμβολίου ή/και φαρμάκου κατά της ασθένειας COVID-19. Ορισμένοι ερευνητές εργάζονται παραδοσιακά επάνω στην ανάπτυξη αδρανών εμβολίων, υπό την έννοια της έγχυσης του αντιγόνου στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, ο Bill Gates δηλώνει πιο ενθουσιασμένος για τις νέες τεχνικές με χρήση υλικού DNA ή RNA, έτσι ώστε να δίνεται στο σώμα ο κατάλληλος γενετικός κώδικας για να παράγει αυτό από μόνο του το αντιγόνο για την εκάστοτε παθογένεια. Όταν τα αντιγόνα εμφανιστούν στην εξωτερική πλευρά των κυττάρων, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα τους επιτίθεται και μαθαίνει ταυτόχρονα στην καταπολέμηση παρόμοιων μελλοντικών καταστάσεων. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι με αυτόν τον τρόπο το σώμα παράγει από μόνο του το εμβόλιο.

Ο Bill Gates ανέφερε ότι το ίδρυμα του εργάζεται επάνω στην ανάπτυξη εμβολίων RNA εδώ και μια δεκαετία για άλλες ασθένειες, όπως η ελονοσία, ενώ εξήγησε πως η κατασκευή τους είναι μεν αρκετά πιο εύκολη, αλλά η αποθήκευση και η μεταφορά τους είναι μια σοβαρή πρόκληση καθώς απαιτούν ψύξη στους -80ºC (αντί 4°C των συμβατικών εμβολίων).

Μια άλλη σημαντική αναφορά έγινε σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο Bill Gates θεωρεί ότι τα πρώτα εμβόλια δεν χρειάζεται να είναι τέλεια. Με μια απόδοση της τάξεως του 60% θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περίφημη “ανοσία της αγέλης” και έτσι οι ερευνητές θα κέρδιζαν ακόμη περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν πολύ πιο αποτελεσματικά εμβόλια που τότε, ενδεχομένως, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για τον εμβολιασμό των νεογέννητων. Επίσης, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ίσως θα χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις του εμβολίου για να προστατευτούν.

Ακόμη, η ανάπτυξη του εμβολίου και η έγκριση του είναι μόνο ένα κομμάτι της διαδικασίας. Από τη στιγμή που πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος, υπάρχει η τεράστια πρόκληση της παραγωγής τουλάχιστον 7 δισ. δόσεων του εμβολίου και προφανώς θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το που θα δοθεί πρώτα, αφότου φυσικά εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.

Πιστεύω ότι οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες θα πρέπει να λάβουν πρώτες το εμβόλιο, διότι οι πολίτες τους βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Η ασθένεια COVID-19 μπορεί να διαδοθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα στις φτωχές χώρες, καθότι είναι δυσκολότερο να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικού περιορισμού. Τα συστήματα Υγείας είναι σαφώς υποδεέστερα από τις προηγμένες χώρες και οι άνθρωποι πιθανότατα αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με την υγεία τους. Η διανομή του εμβολίου κατά προτεραιότητα σε αυτές τις χώρες θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την τοποθέτηση του Bill Gates εδώ.


Loading