Bill Gates: Η ευκαιρία που γέννησε η πανδημία του κορωνοϊού
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Bill Gates βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Λίγες ημέρες αφότου ανακοίνωσε την οριστική αποχώρηση του από ΔΣ της Microsoft για να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο φιλανθρωπικό ίδρυμά του, επικυρώθηκε η πανδημία του κορωνοϊού και ξεθάφτηκε η “προφητική” ομιλία του σε συνέδριο TED το 2015.
Σχεδόν άμεσα άρχισαν να (επανα)κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τον ίδιο και το “συνάφι” του, ενώ την ίδια στιγμή ο Bill Gates δήλωνε σε συνέντευξη του ότι σκοπεύει να χάσει δισεκατομμύρια προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή εργοστασίων για την μαζική παραγωγή 7 υποψήφιων εμβολίων κατά του κορωνοϊού (το ένα, μάλιστα, εγκρίθηκε ήδη για να μπει σε φάση κλινικών δοκιμών).
Τώρα, ο συνιδρυτής της Microsoft επιστρέφει στο προσκήνιο με μια συνέντευξη του στους Financial Times, απ’ όπου προέκυψαν αρκετά ενδιαφέροντα θέματα. Το πως μεταφέρονται, βέβαια, στους αναγνώστες είναι μια άλλη ιστορία και ο καθένας θα πρέπει από μόνος του να αντιλαμβάνεται ποιος θέλει να κλέψει κλικ, ποιος να τρομοκρατήσει και ποιος να συγκαλύψει.
Πιθανότατα θα πέρασε από το μάτι σας η φράση του Bill Gates ότι θα μπορούσε να συμβαίνει μια τέτοια πανδημία σαν του κορωνοϊού κάθε 20 χρόνια. Αν θες να τρομοκρατήσεις τον κόσμο, το αφήνεις εδώ, παίρνεις ποπ-κορν και κάθεσαι να απολαύσεις θεωρίες συνωμοσίας, μπινελίκια και άλλα τέτοια όμορφα. Η συνέχεια, όμως, της φράσης του ήταν ότι οι κυβερνήσεις (και ο κόσμος γενικά) θα είναι σημαντικά πιο έτοιμες για να αντιμετωπίσουν σωστά τέτοιου είδους κρίσεις.
Δυστυχώς, στην προκειμένη περίπτωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ακόμη και αν δεχτούμε ότι η Κίνα απέκρυψε σκοπίμως την κατάσταση και τους πραγματικούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων, οι υπόλοιπες χώρες είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν κατάλληλα. Η ιστορία έδειξε ότι μόνο ελάχιστες κινήθηκαν γρήγορα και σωστά, καθώς η πλειοψηφία δεν πίστευε πως θα ξέφευγαν τόσο τα πράγματα. Αυτό το μάθημα θα κοστίσει πολλές ζωές και πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια, ένα τίμημα σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό που θα πλήρωνε η Ανθρωπότητα εάν ήταν σωστά προετοιμασμένη.
Με δεδομένο ότι θα ξοδευτούν πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από αυτά που θα χρειαζόταν εάν ήμασταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο, οι κυβερνήσεις και ο κόσμος γενικότερα θα φροντίσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα διότι επλήγησαν και οι πλούσιες χώρες. Αυτή η πανδημία θα είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο γεγονός που θα βιώσουν πολλοί άνθρωποι σε όλη τους τη ζωή.
Θα πρέπει να έχουμε έτοιμα και σε αναμονή εργαλεία διάγνωσης. Θα πρέπει να έχουμε έτοιμες μεγάλες βιβλιοθήκες αντιβιωτικών. Θα πρέπει να έχουμε έτοιμα αντισώματα. Θα πρέπει να έχουμε έτοιμες εγκαταστάσεις για τη μαζική παραγωγή εμβολίων. Θα πρέπει να έχουμε έτοιμα συστήματα έγκυρης προειδοποίησης.
Το κόστος για όλα τα παραπάνω θα είναι σημαντικά μικρότερο σε σύγκριση με ό,τι περνάμε τώρα. Γι’ αυτό, λοιπόν, ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι είναι αρκετά πιθανό να περνάμε μια τέτοια πανδημία κάθε 20 χρόνια, διότι τόσος κόσμος μετακινείται παγκοσμίως και ένας ιός είναι εύκολο να εξαπλωθεί. Γι’ αυτό οι πολίτες περιμένουν από τις κυβερνήσεις τους πως θα δώσουν προτεραιότητα σε αυτές τις προετοιμασίες. Δεν θα κοστίσει όσο ο αμυντικός εξοπλισμός, αλλά θα είναι μια σημαντική επένδυση. Ένα μέρος αυτής θα βοηθήσει τον τομέα της Υγείας και σε άλλα ζητήματα. Τα φθηνά και γρήγορα διαγνωστικά εργαλεία ή μια εγκατάσταση μαζικής παραγωγής εμβολίων δεν είναι πράγματα που χρειάζονται μόνο στην περίπτωση μιας επιδημίας.
Εν ολίγοις, ο Bill Gates θέλει να πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις πήραν το μάθημα τους και θα αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση ως ευκαιρία για να προχωρήσουν σε κατάλληλες επενδύσεις με σκοπό την ενίσχυση των συστημάτων Υγείας και την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων. Εάν δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε καταστάσεις σαν αυτήν με την πανδημία του κορωνοϊού, τότε θα πρέπει τα κράτη να είναι προετοιμασμένα κατάλληλα.
Φαντάζομαι ότι κανείς δεν διαφωνεί με τα παραπάνω. Κατά πόσο θα ακουστούν αυτές οι συμβουλές και με ποιους τρόπους θα υλοποιηθούν είναι μια άλλη κουβέντα με πολλές οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις…
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη από εδώ.