Ερευνητές κατάφεραν να βιο-εκτυπώσουν δείγματα δέρματος και οστών για το ταξίδι στον πλανήτη Άρη [Videos]

Πολλοί παράγοντες θα παίξουν σημαντικό ρόλο για να καταστεί βιώσιμη μια επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη και ένας από αυτούς αφορά την ιατρική περίθαλψη του πληρώματος σε περίπτωση εγκαύματος ή κατάγματος.

Με αυτό το σκεπτικό, οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Δρέσδης προχώρησαν στην ανάπτυξη των πρώτων τρισδιάστατων βιο-εκτυπωμένων δειγμάτων δέρματος και οστών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο Διάστημα. Η δουλειά τους θεωρείται υψίστης σημασίας, διότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αναρρώσει με την ίδια ταχύτητα στο Διάστημα.

Όπως αναφέρει ο Tomasso Ghidini, επικεφαλής του τμήματος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) που επιβλέπει την έρευνα,

Για παράδειγμα, σε περίπτωση εγκαύματος θα μπορούσαμε να βιο-εκτυπώσουμε νέο δέρμα αντί να πάρουμε κομμάτι από κάποιο άλλο μέρος του σώματος του αστροναύτη, διότι έτσι θα προκαλούσαμε μια δεύτερη πληγή που πιθανότατα δεν θα έκλεινε τόσο εύκολα στο Διάστημα.

Οι ερευνητές είχαν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση για τη δημιουργία μια τεχνικής βιο-εκτύπωσης που θα μπορούσε να λειτουργήσει σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας. Αυτό που κατάφεραν ήταν να πυκνώσουν το πλάσμα του αίματος (χρησιμοποιείται για την βιο-εκτύπωση των δερματικών κυττάρων) με φυτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κατάσταση αλλοιωμένης βαρύτητας. Σε ό,τι αφορά τα οστά, πρόσθεσαν "τσιμέντο" φωσφορικού ασβεστίου για να εκτυπώσουν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα. Το θετικό με το φωσφορικό ασβέστιο είναι ότι απορροφάται από το σώμα όσο αναπτύσσεται το οστό.

Στο επόμενο στάδιο του project συμπεριλαμβάνεται η μελέτη για την κατασκευή του κατάλληλου εξοπλισμού που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε ένα διαστημικό σκάφος, αλλά και την εκπαίδευση του πληρώματος στη χρήση του.

[via]

Loading