Μια σπουδαία είδηση έρχεται από τους ερευνητές του Northwestern University (Illinois, ΗΠΑ), οι οποίοι ανακάλυψαν πως θα μπορούσαν να ξεγελάσουν τα καρκινικά κύτταρα για να "αυτοκαταστραφούν" χωρίς να υποβληθεί ο ασθενής σε επίπονες χημειοθεραπείες.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι κάθε κύτταρο περιλαμβάνει έναν "κώδικα αυτοκτονίας" που μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς την ώθηση από κάποιο τοξικό χημικό καταλύτη και χωρίς να γίνουν πειράματα στο γονιδίωμα του ασθενούς. Ο κώδικας αυτός βρίσκεται στο ριβουνουκλεϊκό οξύ (RNA) και υπολογίζεται από τους επιστήμονες ότι έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό εδώ και 800+ εκατομμύρια χρόνια για να προστατεύει το ανθρώπινο σώμα από τις ασθένειες.

Κατά κανόνα, το RNA των κυττάρων κάνει καλά τη δουλειά του, παρόλα αυτά, στις επιθετικές μορφές καρκίνου χρειάζεται υποβοήθηση από φαρμακευτική αγωγή. Αυτό που κατάφεραν οι ερευνητές είναι να δημιουργήσουν τεχνητά microRNAs που ενεργοποιούν τον μηχανισμό αυτοκαταστροφής για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων με σημαντικά μεγαλύτερη ισχύ σε σύγκριση με αυτά του οργανισμού μας.

Παρότι ακούγεται πολύ ελπιδοφόρο, όπως συμβαίνει κάθε φορά σε τέτοιες έρευνες, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια δοκιμών μέχρι να δούμε μια πραγματική θεραπεία για τους ασθενείς.

Όσοι θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο στον μηχανισμό αυτοκαταστροφής των κυττάρων και την έρευνα του Northwestern University, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ.

[via]

Advertisements