Chang’e 6: Η αθέατη πλευρά της Σελήνης ήταν ωκεανός μάγματος

Πρόσφατα ευρήματα από τα δείγματα που συνέλεξε η κινεζική αποστολή Chang'e 6 παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της Σελήνης, ιδίως της αθέατης πλευράς της.

Η αποστολή Chang'e 6 εκτοξεύτηκε στις αρχές Μαΐου 2024, προσγειώθηκε στον απέραντο Νότιο Πόλο-Αίτκεν (SPA) και επέστρεψε στη Γη με περίπου 4 κιλά από τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης στα τέλη Ιουνίου.

Η νέα έρευνα από επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωλογικών Επιστημών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science διαπίστωσε ότι η ανάλυση των δειγμάτων επιβεβαιώνει το καθιερωμένο μοντέλο πως το φεγγάρι ήταν ένας παγκόσμιος ωκεανός υγρού μάγματος κατά τις πρώτες ημέρες μετά το σχηματισμό του και πιθανότατα έμεινε σε αυτήν την κατάσταση για δεκάδες έως εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Αναλύοντας θραύσματα βασάλτη που ανακτήθηκαν από την περιοχή αυτή, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα πετρώματα αυτά έχουν παρόμοια σύνθεση με τους βασάλτες χαμηλής περιεκτικότητας τιτανίου που είχαν συλλεχθεί στο παρελθόν από τις αποστολές Apollo της NASA στην κοντινή πλευρά του φεγγαριού. Η σύνδεση αυτή βοηθά στη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας των ηφαιστειακών διεργασιών της Σελήνης.

Ταυτόχρονα, ορισμένα από τα υλικά των δειγμάτων του Chang'e 6 διέφεραν από εκείνα των αποστολών Apollo όσον αφορά την αναλογία ορισμένων ισοτόπων ουρανίου και μολύβδου. Εξηγώντας αυτό, η εργασία προτείνει ότι η γιγαντιαία πρόσκρουση που σχημάτισε τη λεκάνη SPA πλάτους περίπου 2.500 χιλιομέτρων πριν από περίπου 4,2 δισεκατομμύρια χρόνια τροποποίησε τις χημικές και φυσικές ιδιότητες του μανδύα του φεγγαριού σε αυτή την περιοχή.

Το Chang'e 6 ήταν η δεύτερη αποστολή επιστροφής σεληνιακών δειγμάτων της Κίνας, μετά την αποστολή Chang'e 5 του 2020 στην κοντινή πλευρά της σελήνης. Η αρχική ανάλυση των δειγμάτων του Chang'e 6 υποδηλώνει μια σειρά από διαφορές σε σχέση με τα δείγματα της κοντινής πλευράς, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στην πυκνότητα, τη δομή και τις συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών.

Περαιτέρω ανάλυση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αντιλήψεις και θεωρίες σχετικά με την προέλευση και την εξέλιξη της Σελήνης.

[via]

Loading