Codestral: Η πρώτη εξειδικευμένη AI για προγραμματισμό!

Η Mistral AI, η γαλλική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τα πρωτοποριακά γλωσσικά μοντέλα Mistral και Mixtral, ανακοίνωσε το Codestral, το πρώτο LLM που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθάει στον προγραμματισμό. Η εταιρεία δήλωσε ότι το νεότερο LLM της γνωρίζει άπταιστα πάνω από 80 γλώσσες προγραμματισμού, συμπεριλαμβανομένων των Python, Java, C, C++, JavaScript, Bash, Swift, ακόμη και της Fortran που βγήκε το 1957.

Παρόμοια με άλλα LLM κωδικοποίησης, το Codestral μπορεί να βοηθήσει τους προγραμματιστές να ολοκληρώσουν λειτουργίες, να γράψουν δοκιμές και να ολοκληρώσουν οποιονδήποτε μερικό κώδικα χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό συμπλήρωσης. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι προγραμματιστές και οι εταιρείες για τις οποίες εργάζονται μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση του Codestral επειδή θα μειώσει τον κίνδυνο λαθών και σφαλμάτων στον κώδικά τους.

Στην ανακοίνωση, η Mistral AI συνέκρινε το Codestral 22B με το CodeLlama 70B, το DeepSeek Coder 33B και το Llama 3 70B. Παρά τις λιγότερες παραμέτρους που χρησιμοποιεί το Codestral, έχει μεγαλύτερο παράθυρο περιβάλλοντος 32k και γενικά έχει καλύτερες επιδόσεις στην Python, την SQL και άλλες γλώσσες σύμφωνα με διάφορα benchmarks tests που πραγματοποιήθηκαν. Το Llama 3 70B μπόρεσε να ξεπεράσει το Codestral 22B στο benchmark SQL spider σημειώνοντας 67,1% έναντι 63,5% και το DeepSeek Code 3B μπόρεσε να νικήσει το Codestral 22B 80,2% έναντι 78,2% στο MBPP Python benchmark αλλά σε όλα τα άλλα, το Codestral ήταν αυτό που κέρδισε παρά τις λιγότερες παραμέτρους του.

Με λιγότερες παραμέτρους, αυτό σημαίνει ότι η υπολογιστική ισχύς που απαιτείται για την εκτέλεση του μοντέλου δεν είναι τόσο υψηλή. Αυτό θα ωφελήσει οποιονδήποτε χρησιμοποιεί αυτό το LLM σε πλατφόρμες όπως η Poe.com, όπου μπορείτε να στείλετε περισσότερα ερωτήματα σε μικρότερα μοντέλα.

Η Mistral AI είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς παίκτες στο χώρο της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά εξακολουθεί να είναι ευρέως γνωστή στο χώρο. Τον Φεβρουάριο, η Microsoft σύναψε συμφωνία με την Mistral AI, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί τα μοντέλα της στην πλατφόρμα Azure. Η συμφωνία σημαίνει επίσης ότι οι πελάτες του Azure AI Studio θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το Mistral Large, το πιο ισχυρό μοντέλο της εταιρείας.

Υπήρξαν αναφορές ότι η Microsoft επένδυσε κεφάλαια στην Mistral AI, αλλά το ποσό δεν αποκαλύφθηκε. Η Mistral AI ιδρύθηκε το 2023 από μηχανικούς AI που εργάζονταν προηγουμένως στη Meta και την Google. Την ίδια χρονιά, φέρεται να συγκέντρωσε περίπου 415 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει το έργο της.

Για να ξεκινήσετε με το Codestral, μεταβείτε στο Le Chat και κάτω από το πλαίσιο προτροπής πατήστε το αναπτυσσόμενο μοντέλο και επιλέξτε το Codestral.

[Mistral AI]

Loading