COVID-19: Το πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται, οι ανησυχίες για παγκόσμια πανδημία μεγαλώνουν και τα περιστατικά εκτός Κίνας προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία και την κοινωνία. Ο κόσμος φοβάται, τα σουπερμάρκετ αδειάζουν, τα χρηματιστήρια καταρρέουν, ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξάγονται χωρίς κόσμο, εκθέσεις τεχνολογίας (MWC 2020) ακυρώνονται και τώρα εκφράζονται φόβοι ακόμη και για την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στη σύγχρονη ιστορία τους, με εξαίρεση το διάστημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πρώτη ευχάριστη είδηση, πάντως, έρχεται από μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, τη Moderna, η οποία ανακοίνωσε πως έχει δημιουργήσει το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού COVID-19 που σύντομα θα είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το εμβόλιο θα γίνεται σε δύο δόσεις και τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τον προσεχή Ιούλιο. Αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο της Moderna θα διανεμηθεί στο ευρύ κοινό από το 2021.

Μέχρι τότε, η εταιρεία θα πρέπει να ενημερώσει πλήρως τον κόσμο για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της και φυσικά να αποδείξει ότι όντως θα μας προστατεύει από τον συγκεκριμένο κορωνοϊό. Για την ώρα, ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ιού και φυσικά οι αρχές κάθε χώρας να εντείνουν τα προληπτικά μέτρα για την προστασία των πολιτών τους.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα The Conversation.

[via]

Loading