Creative SXFI Theater: Μια μαγική εμπειρία ήχου σε ασύρματα ακουστικά [Review]

Ακόμη ένα σετ ασύρματων ακουστικών της Creative βρίσκεται στα χέρια μου (ή καλύτερα στ’ αυτιά μου) τον τελευταίο καιρό και αυτή τη φορά τολμώ να πω ότι η εταιρεία έχει καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες του μέσου χρήστη για παρακολούθηση ταινιών, μουσική και gaming.

Ο λόγος για τα Creative SXFI Theater, τα οποία όπως αντιλαμβάνεστε προσφέρουν στον χρήστη τη μοναδική εμπειρία της τεχνολογίας Super X-Fi Holography (SXFI), για την οποία έχουμε μιλήσει εκτενώς στο προηγούμενο review της Sound Blaster X3. Η κανονική τιμή τους είναι €199.99, αλλά αυτήν την περίοδο τρέχει promo μέσα από το επίσημο κατάστημα της εταιρείας και μπορείτε να τα αποκτήσετε με €159.99! Αλλά, ας τα δούμε λίγο καλύτερα.

creative-sxfi-theater-techgear-review-2.jpg

Κατασκευή - Σχεδιασμός

Το υλικό που κυριαρχεί, όπως είναι φυσιολογικό, είναι το πλαστικό, με τα ακουστικά να περιβάλλονται από μαλακό δέρμα που είναι εξαιρετικό για να μη ζεσταίνονται τα αυτιά σου και να τα νιώθεις ελαφριά και πιο άνετα όταν τα φοράς. Όλα τα κουμπιά έχουν τοποθετηθεί στην εξωτερική πλευρά του αριστερού ακουστικού. Συγκεκριμένα, θα παρατηρήσετε ξεχωριστά κουμπιά για ενεργοποίηση - απενεργοποίηση του SXFI, πλήρη σίγαση και άνοιγμα - κλείσιμο, ενώ υπάρχουν υποδοχές μικροφώνου, 3.5mm AUX και USB Type-C για ενσύρματη σύνδεση και φόρτιση αντίστοιχα. Δεν λείπει, φυσικά, το αναλογικό volume scroller για αυξομείωση της έντασης.

Να σημειώσω εδώ ότι το πακέτο περιλαμβάνει καλώδιο 3.5mm, αποσπώμενο μικρόφωνο με σφουγγαράκι και καλώδιο USB Type-C.

creative-sxfi-theater-techgear-review-1.jpg

Συνδεσιμότητα

Για να επιτευχθεί η ασύρματη σύνδεση αρκεί να συνδέσετε το USB stick SXFI TX που θα βρείτε στο κουτί με τον υπολογιστή σας (PC/Mac), το PS4 ή το Nintendo Switch. Στη συνέχεια, κρατήστε πατημένο το κουμπί power στο αριστερό ακουστικό και….αυτό ήταν! Χάριν στη σύνδεση μέσω του SXFI TX, η επικοινωνία γίνεται πολύ ταχύτερα σε σύγκριση με την τεχνολογία Bluetooth και σύμφωνα με την εταιρεία, έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη αυτονομία για τα ακουστικά. Το θεωρητικό ανώτατο όριο για συνεχή χρήση χωρίς φόρτιση τους είναι 30 ώρες, αν έχετε απενεργοποιήσει τα χρωματικά εφέ από το περίγραμμα των ακουστικών. Καλό θα είναι να το κάνετε, μιας και πρόκειται για μια παντελώς άχρηστη πινελιά από τη στιγμή που δεν το βλέπεις ποτέ ο ίδιος.

creative-sxfi-theater-techgear-review-11.jpg

SXFI

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να συνδέσετε τα SXFI Theater μέσω της υποδοχής 3.5mm, τότε καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι δεν θα μπορείτε να απολαύσετε την τεχνολογία SXFI. Η τελευταία ενεργοποιείται/απενεργοποιείται άμεσα με το πάτημα του ξεχωριστού κουμπιού στο αριστερό ακουστικό. Αν αναρωτιέστε πως θα αντιληφθείτε ότι έχει ενεργοποιηθεί, μη σκοτίζεστε. Είναι τόσο εμφανής η επίδραση της στον ήχο που φτάνει στ’ αυτιά σου που θα το καταλάβετε από το πρώτο millisecond. Εάν δεν θέλετε να χάσετε ούτε αυτό το χιλιοστό από την εμπειρία που προσφέρει το SXFI η λύση είναι να βγάλετε τα ακουστικα, να πατήσετε το κουμπί SXFI και να δείτε το χρώμα στο περίγραμμα τους (κίτρινο = κλειστό, πράσινο = ανοιχτό).

creative-sxfi-theater-techgear-review-9.jpg

Απόδοση

Αν βγάλουμε από την εξίσωση την τεχνολογία SXFI, τα Creative SXFI Theater είναι απλά ένα καλό ζευγάρι ακουστικών για μια ικανοποιητική εμπειρία ήχου σε ό,τι αποφασίσει να επιλέξει ο χρήστης (ταινίες, μουσική, gaming, podcasts, ραδιόφωνο κλπ.). Η όλη ιστορία αφορά καθαρά την τεχνολογία SXFI που στις περισσότερες των περιπτώσεων απογειώνει τον ήχο και εξηγούμαι:

Στην παρακολούθηση ταινιών / τηλεοπτικών σειρών είναι έγκλημα να μην ενεργοποιείς το SXFI. Τόσο οι διάλογοι των ηθοποιών, όσο και τα ηχητικά εφέ φτάνουν στ’ αυτιά σου σαν να βρίσκεσαι κυριολεκτικά μέσα σε κινηματογραφική αίθουσα χωρίς καμία υπερβολή. Το εκπληκτικό είναι ότι όλο το αποτέλεσμα δεν σου αφήνει καμία αίσθηση “τεχνητού”, μιας και ο ήχος δεν παρουσιάζει καμία απολύτως αλλοίωση. Το ίδιο σε γενικές γραμμές μπορώ να πω και για το gaming, αλλά αυτό εξαρτάται καθαρά από τα παιχνίδια που παίζει ο χρήστης και κατά πόσο θέλει να “χάνεται” μέσα σε αυτά.

Σε ό,τι αφορά τη μουσική τα πράγματα γίνονται πιο υποκειμενικά και φυσικά εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από τα προσωπικά γούστα και το είδος της μουσικής. Ειδικά στα είδη που παίζουν ταυτόχρονα πολλά όργανα (π.χ. jazz, κλασική) η εμπειρία γίνεται καθαρά συναυλιακή με γεμάτο ήχο, ενώ το ίδιο μπορώ να πω και για την ηλεκτρονική μουσική, καθώς τα μπάσα αποκτούν βάθος και καθαρότητα που σε μεταφέρουν σε club. Από την άλλη, ωστόσο, οι συνηθισμένες studio ηχογραφήσεις ίσως σας ακουστούν παράξενες διότι το SXFI αφήνει μια αίσθηση ηχούς στα φωνητικά που μάλλον ξενίζει.

Εδώ να σημειώσω ότι συνολικά ο ήχος, είτε με ενεργό είτε με κλειστό SXFI, σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνεται ούτε χάνεται η λεπτομέρεια στις υψηλές εντάσεις. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να παίξετε με το equalizer (EQ) από την εφαρμογή SXFI Control (διαθέσιμη δωρεάν για PC/Mac), έτσι ώστε να ρυθμίσετε όπως επιθυμείτε τον ήχο που φτάνει στα αυτιά σας, να αλλάξετε τα χρώματα στο περίγραμμα των ακουστικών (ναι, σίγουρα…) κ.ά.

creative-sxfi-theater-techgear-review-10.jpg

Επίλογος

Επειδή ο ήχος είναι πολύ υποκειμενική υπόθεση, αν το πετύχετε κάπου αφιερώστε λίγο χρόνο για να ακούσετε και να συγκρίνετε τα δύο modes. Είναι πολύ πιθανό στην αρχή υποσυνείδητα να προτιμήσετε το κλειστό SXFI, διότι έτσι έχουν συνηθίσει τα αυτιά όλων μας. Παρόλα αυτά, είμαι βέβαιος ότι μετά από λίγη ώρα με ενεργό το SXFI δεν θα ξαναγυρίσετε πίσω.

Αν με ρωτούσατε, θα πρότεινα με κλειστά μάτια τα Creative SXFI Theater, ειδικά αυτή την περίοδο που πωλούνται σε τιμή €159.99. Η Creative έχει κάνει πραγματικά καταπληκτική δουλειά με την τεχνολογία SXFI για να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ήχου σε ένα άνετο και ελαφρύ ζευγάρι ακουστικών.

Loading