Δείτε τι «βλέπουν» τα James Webb και Hubble αυτή τη στιγμή στο Διάστημα

Αν ψάχνετε για έναν χαλαρωτικό τρόπο να περιηγηθείτε στα συναρπαστικά αξιοθέατα του Διαστήματος στο μεσημεριανό σας διάλειμμα, τότε τα ενημερωμένα εργαλεία της NASA είναι ιδανικά για εσάς. Τα εργαλεία Space Telescope Live δείχνουν τους τρέχοντες στόχους των διαστημικών τηλεσκοπίων James Webb και Hubble, επιτρέποντάς σας να περιηγηθείτε στο Σύμπαν από την οπτική γωνία τους.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα διαδικτυακά εργαλεία στη διεύθυνση WebbTelescope για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και HubbleSite για το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Κάνοντας κλικ σε ένα link θα μεταφερθείτε σε ένα portal που δείχνει τις τρέχουσες και προηγούμενες παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου και ένα σωρό λεπτομέρειες σχετικά με αυτές.

Για παράδειγμα, πριν από μερικές ώρες το James Webb παρατηρούσε μια περιοχή που ονομάζεται HST10 χρησιμοποιώντας τα όργανα NIRSpec και MIRI. Η συγκεκριμένη παρατήρηση αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που χρησιμοποιεί την ολοκληρωμένη μονάδα πεδίου (IFU) του MIRI, μια λειτουργία φασματοσκοπίας που μπορεί να παρατηρήσει είτε μεμονωμένα αστέρια είτε μεγαλύτερους στόχους όπως νεφελώματα. Η μελέτη εξετάζει το αέριο, τη σκόνη και τα μόρια που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) στους πρωτοπλανητικούς δίσκους, οι οποίοι είναι οι δίσκοι ύλης από τους οποίους σχηματίζονται οι πλανήτες.

Οι εικόνες που βλέπετε στο σύστημα παρακολούθησης δεν είναι οι ζωντανές εικόνες που λαμβάνονται απευθείας από το τηλεσκόπιο, καθώς τα δεδομένα αυτά πρέπει να υποστούν επεξεργασία. Αντ' αυτού, χρησιμοποιούνται υπάρχοντα δεδομένα από προγράμματα όπως το Two Micron All Sky Survey και το Digitized Sky Survey 2 που δείχνουν εικόνες της περιοχής στην οποία είναι στραμμένο το τηλεσκόπιο αυτή τη στιγμή.

Όταν βλέπετε τον τρέχοντα στόχο μέσω του εργαλείου εντοπισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Observation Details (Λεπτομέρειες παρατήρησης) στην επάνω δεξιά γωνία για να αντλήσετε πληροφορίες σχετικά με τα όργανα που χρησιμοποιούνται, τα επιστημονικά θέματα που ερευνώνται, καθώς και το συγκεκριμένο έργο και τον κύριο ερευνητή της έρευνας. Μπορείτε επίσης να δείτε ένα χρονοδιάγραμμα με τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των παρατηρήσεων, καθώς και τη συνολική διάρκειά τους, οι οποίες συχνά είναι συντομότερες από ό,τι μπορεί να φαντάζεστε.

Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ σε παλαιότερες παρατηρήσεις χρησιμοποιώντας τα κουμπιά Previous Target (Προηγούμενος στόχος) και Next Target (Επόμενος στόχος). Εκτός του ότι σας δείχνει την ποικιλία των αντικειμένων που παρατηρούν τα τηλεσκόπια, από νεφελώματα έως αστέρια και γαλαξίες, σας δίνει επίσης μια αίσθηση του τρόπου με τον οποίο το τηλεσκόπιο παρακολουθεί τους στόχους του στον ουρανό - και δείχνει επίσης πόσες διαφορετικές παρατηρήσεις στριμώχνονται σε μια ημέρα.

Loading