Δείτε την απίστευτη πρώτη λήψη της Γης από τον νέο μετεωρολογικό δορυφόρο του ESA
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έθεσε σε τροχιά έναν νέο μετεωρολογικό δορυφόρο με τη βοήθεια του πυραύλου Ariane 5 και τώρα δημοσιεύει την πρώτη εξαιρετικά καθαρή και συνάμα εντυπωσιακή φωτογραφία του πλανήτη μας προς τέρψιν των απανταχού φίλων του Διαστήματος.
Ο δορυφόρος Meteosat Third Generation Imager-1 (MTG-I1) βρίσκεται σε ύψος περίπου 35,000km από την επιφάνεια της Γης και η λήψη που βλέπουμε τραβήχθηκε στις 18 Μαρτίου 2023 με την βοήθεια του Flexible Combined Imager. Σύμφωνα με τον ESA, μέχρι σήμερα δεν είχαμε τη δυνατότητα λήψης τόσο καθαρών εικόνων, αλλά η τρίτη γενιά Meteosat σαρώνει τη Γη μέσα σε μόλις 10 λεπτά και μπορεί να παραδίδει τις εικόνες μέσα σε μόλις 2.5 λεπτά μετά τη λήψη τους.
Ο MTG-I1 συνεχίζει την παράδοση των μετεωρολογικών δορυφόρων που τέθηκαν για πρώτη φορά σε τροχιά το 1977 και είναι ο πρώτος από τους συνολικά 6 που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ο ESA μέσα στα επόμενα 20 χρόνια προκειμένου να παρακολουθεί τις καιρικές συνθήκες και τις φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, φωτιές, καύσωνες και καταιγίδες) που έχουν προκαλέσει περισσότερους από 145,000 θανάτους στην Ευρώπη τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ η οικονομική ζημιά υπολογίζεται στα €500 εκατομμύρια.
Στην παρούσα φάση, ο ESA ακόμα βρίσκεται σε στάδιο ρύθμισης των οργάνων του MTG-I1 και μέχρι το τέλος του 2023 σκοπεύει να διανέμει τις πληροφορίες που λαμβάνει σε διάφορες υπηρεσίες και εφαρμογές καιρού.