Drones με πυραύλους Cruise και AI ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Σε μια τολμηρή στρατηγική κίνηση, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFSOC) σχεδιάζει να εξοπλίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper με πυραύλους cruise μικρού μεγέθους, όπως ο Black Arrow της εταιρείας Leidos. Πρόκειται για μια προσέγγιση που αποσκοπεί όχι απλώς στην ενίσχυση της ισχύος πυρός, αλλά και στην αξιοποίηση υπαρχουσών τεχνολογιών με χαμηλότερο κόστος, αποφεύγοντας την αγορά νέων, δαπανηρών μαχητικών.

Το πρόγραμμα Black Arrow δοκιμάστηκε τον Μάρτιο σε αεροσκάφος AC-130, με επιτυχία ως προς τη συμβατότητα. Εάν επεκταθεί και στα Reaper, θα προκύψει ένα μη επανδρωμένο σκάφος με δυνατότητα προσβολής στόχων σε απόσταση άνω των 900 χιλιομέτρων. Πρόκειται για τεράστιο άλμα στις επιχειρησιακές δυνατότητες του Reaper, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείτο κυρίως σε περιβάλλοντα χαμηλής έντασης, όπως επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας.

Ο αντιστράτηγος Michael Conley, σε πρόσφατη τοποθέτησή του στο πλαίσιο του Global SOF Foundation, τόνισε πως η παγκόσμια πραγματικότητα έχει αλλάξει: οργανώσεις όπως οι Χούθι στην Υεμένη χρησιμοποιούν πλέον πιο εξελιγμένα αμυντικά συστήματα, ενώ οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ επιχειρούν παγκοσμίως, από την Ασία έως τη Μέση Ανατολή.

Ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου είναι η ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τη μείωση του γνωσιακού φόρτου των χειριστών και την αυτοματοποίηση κρίσιμων φάσεων των επιθετικών επιχειρήσεων. Ο στόχος δεν είναι μόνο η αύξηση της ταχύτητας και ακρίβειας, αλλά και η μείωση των κινδύνων για το ανθρώπινο δυναμικό. Η AI θα βοηθήσει στην αναγνώριση στόχων, στη διαχείριση δεδομένων πεδίου και στη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Ωστόσο, η ενσωμάτωση ενός τέτοιου προηγμένου οπλικού συστήματος σε drone δεν είναι απλή υπόθεση. Όπως σημειώνουν στελέχη της Leidos, απαιτείται ενημέρωση λογισμικούεκτενής δοκιμή συμβατότητας και ασφάλειας, αλλά και εγκρίσεις από το Πεντάγωνο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: 

Δεν αρκεί να προσαρμόσεις έναν πύραυλο σε ένα drone, πρέπει να ενταχθεί σε ένα σύνθετο, ρυθμισμένο ψηφιακό οικοσύστημα.

Η AFSOC δεν περιορίζεται στη συνεργασία με μεγάλες εταιρείες όπως η Leidos, αλλά στρέφεται και σε καινοτόμες startups, αναζητώντας λύσεις διπλής χρήσης κατάλληλες τόσο για στρατιωτική όσο και για εμπορική χρήση. Μέσω αυτής της προσέγγισης, στόχος είναι η μετατροπή υπαρχουσών πλατφορμών, όπως το Reaper, οι οποίες θεωρούνται ώριμες ή ξεπερασμένες, σε σύγχρονα μέσα με προοπτική στο μέλλον.

Η επιλογή αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επανεφεύρουν τη στρατιωτική χρήση της τεχνολογίας, ενσωματώνοντας την καινοτομία χωρίς να βασίζονται αποκλειστικά σε νέες αγορές. Αν το πρόγραμμα πετύχει, το MQ-9 Reaper θα μετατραπεί από παρατηρητικό drone σε μακράς εμβέλειας επιθετικό όπλο, προσφέροντας στις ειδικές δυνάμεις ένα ισχυρό πλεονέκτημα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.

[via]

Loading