up_icon
Gadgets

Dyson Zone: Τα πρώτα ακουστικά καθαρισμού αέρα!

30 Μαρτίου 2022 Techgear Team

Dyson Zone: Τα πρώτα ακουστικά καθαρισμού αέρα!

Το Dyson Zone είναι η πρώτη φορητή συσκευή καθαρισμού αέρα της Dyson, που απορροφά τη ρύπανση της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων, αλλεργιογόνων και αιωρούμενων σωματιδίων, και ακυρώνει το θόρυβο με προηγμένη τεχνολογία ακύρωσης θορύβου και καθαρό, υψηλής ευκρίνειας ήχο.

Σήμερα, ο Jake Dyson παρουσίασε τα Dyson Zone air-purifying ακουστικά, το πρώτο βήμα της Dyson στην wearable τεχνολογία. Τα Dyson Zone είναι ένα σετ over-ear ακουστικών ακύρωσης θορύβου υψηλής ποιότητας, τα οποία ταυτόχρονα παρέχουν καθηλωτικό ήχο στα αυτιά και καθαρή ροή αέρα στη μύτη και το στόμα. Αποτέλεσμα έρευνας για πάνω από δέκα χρόνια, τα air purifying Dyson Zone™ ακουστικά αντιμετωπίζουν παράλληλα τα αστικά προβλήματα ποιότητας του αέρα και της ηχορύπανσης.

Καθώς ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 9 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως αναπνέουν αέρα που υπερβαίνει τα πρότυπα ποιότητας του ΠΟΥ. Ενώ η ρύπανση του διοξειδίου του αζώτου NO2 μειώθηκε στις πόλεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, τα επίπεδα επανήλθαν γρήγορα, και σε πολλές πόλεις ξεπέρασαν τα επίπεδα προ πανδημίας. Εκτιμάται πως περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 20% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, εκτίθενται μακροχρόνια σε θόρυβο που υπερβαίνει τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ.

Ο Jake Dyson, Επικεφαλής Μηχανικός είπε:

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα – μας επηρεάζει παντού. Στα σπίτια μας, στο σχολείο, στη δουλειά και καθώς ταξιδεύουμε, είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατο, είτε με δημόσια ή ιδιωτικά μέσα μεταφοράς. Το Dyson Zone™ καθαρίζει τον αέρα που αναπνέετε εν κινήσει. Και σε αντίθεση με τις μάσκες προσώπου, παρέχει ένα ρεύμα φρέσκου αέρα χωρίς να αγγίζει το πρόσωπό σας, χρησιμοποιώντας φίλτρα υψηλής απόδοσης και δύο μικροσκοπικές αντλίες αέρα. Μετά από έξι χρόνια ανάπτυξης, είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να προσφέρουμε καθαρό αέρα και καθαρό ήχο, οπουδήποτε.
dyson-zone-1.jpg

6 χρόνια & 500 πρωτότυπα

Τα ακουστικά καθαρισμού αέρα Dyson Zone™ είναι αποτέλεσμα της 30ετούς τεχνογνωσίας της Dyson στις τεχνολογίες ροής αέρα, φιλτραρίσματος και κινητήρων και της βαθιάς κατανόησης της ποιότητας του αέρα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Οι συμπιεστές σε κάθε ακουστικό αντλούν αέρα μέσω των φίλτρων διπλής στρώσης και προβάλλουν δύο ρεύματα καθαρισμένου αέρα στη μύτη και το στόμα του χρήστη, που διοχετεύονται μέσω της προσωπίδας ανέπαφα. Οι ειδικά σχεδιασμένες επιστροφές του αέρα στην προσωπίδα εξασφαλίζουν ότι η ροή του καθαρισμένου αέρα διατηρείται κοντά στη μύτη και το στόμα και αραιώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο από εξωτερικούς πλευρικούς ανέμους. Το Dyson Zone™ προσφέρει πλούσιο, καθηλωτικό ήχο και ανακούφιση από ανεπιθύμητους θορύβους της πόλης χάρη στην προηγμένη τεχνολογία ενεργής ακύρωσης θορύβου (ANC), τη χαμηλή αλλοίωση ήχου και την ουδέτερη απόκριση συχνότητας, για να αναπαράγει πιστά τη μουσική ή τον ήχο όπως τον έχει σχεδιάσει ο δημιουργός.

Αρχικά, σαν συσκευές που θύμιζαν αναπνευστήρα μαζί με ένα σακίδιο πλάτης για να συγκρατούν τον κινητήρα και τις εσωτερικές λειτουργίες, τα ακουστικά καθαρισμού αέρα Dyson Zone™ εξελίχθηκαν εντυπωσιακά κατά τη διάρκεια των έξι ετών που αναπτύσσονταν. Σε περισσότερα από 500 πρωτότυπα, το μοτέρ που αρχικά ήταν τοποθετημένο στον αυχένα μετατράπηκε σε δύο συμπιεστές, ένας σε κάθε ακουστικό και το στόμιο που έμοιαζε με αναπνευστήρα σε μια αποτελεσματική, προσωπίδα που παρέχει καθαρό αέρα χωρίς να έχει επαφή με όλο το πρόσωπο – ένας ολοκαίνουργιος μηχανισμός παροχής καθαρού αέρα.

Η ανάπτυξη μιας ανέπαφης λύσης ήταν απαραίτητη για τους μηχανικούς της Dyson, ώστε να αποφευχθεί η δυσφορία και ο ερεθισμός που συχνά συνδέονται με τις λύσεις πλήρους επαφής. Η προσωπίδα, επομένως, ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο. Οι διαδρομές ροής του αέρα και ο σχεδιασμός της προσωπίδας είναι καθοριστικής σημασίας για την παροχή καθαρού αέρα. Οι γεωμετρίες της προσωπίδας, μαζί με το κεντρικό πλέγμα που διαχέει τους δύο πίδακες ροής αέρα, διασφαλίζουν ότι ο καθαρισμένος αέρας που εξέρχεται από τα φίλτρα παρέχεται αποτελεσματικά στη μύτη και το στόμα πλευρικά και για το συγκεκριμένο σχήμα προσώπου του χρήστη. Ξεφεύγοντας από τις υπάρχουσες μεθόδους δοκιμών, οι μηχανικοί της Dyson χρησιμοποιούν ένα ανδρείκελο εξοπλισμένο με μηχανικούς πνεύμονες ιατρικού σκοπού και εξοπλισμό ανίχνευσης, όπου "εισπνέει" τη ρύπανση αναπαράγοντας τα ανθρώπινα μοτίβα αναπνοής σε έναν ελεγχόμενο θάλαμο. Στη συνέχεια, μετρούν το επίπεδο ρύπανσης μέσα στη μύτη και το λαιμό για να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος των σωματιδίων που διαφορετικά θα κατέληγαν στον τεχνητό πνεύμονα του Frank.

Οι σχεδιασμένοι με ακρίβεια συμπιεστές τραβούν αέρα μέσα στις θήκες ακουστικών μέσω των φίλτρων διπλής στρώσης, έξυπνα σχεδιασμένα ώστε να χωράνε μέσα στον περιοριστικό χώρο ενός ακουστικού. Το αρνητικά φορτισμένο μέσο ηλεκτροστατικού φίλτρου συγκρατεί εξαιρετικά λεπτά σωματίδια, όπως αλλεργιογόνα, και σωματίδια όπως η σκόνη των φρένων, οι βιομηχανικές καύσεις και κατασκευές, ενώ ένα στρώμα άνθρακα εμπλουτισμένο με κάλιο συγκρατεί τους ρύπους αερίων της πόλης, όπως διοξείδιο του αζώτου (NO2 ) και του θείου (SO2 ). Ο συμπιεστής διοχετεύει τον καθαρισμένο αέρα στη μύτη και το στόμα του χρήστη μέσω της προσωπίδας, η οποία σχηματίζεται με ελαστικές απολήξεις που διοχετεύουν τη ροή του καθαρισμένου αέρα στη μύτη και το στόμα του χρήστη.

dyson-zone.jpg

Μια επιστημονική προσέγγιση

Για πρώτη φορά στον κόσμο του ήχου, οι μηχανικοί της Dyson επέλεξαν την επιστημονική προσέγγιση, επιλέγοντας να μην βασίζονται στην προσέγγιση του "χρυσού ακροατή", όπως κάνουν πολλοί άλλοι. Η ομάδα μηχανικών ήχου και ακουστικολόγων της Dyson προσπάθησε να δημιουργήσει εξαιρετικό ήχο με βάση μετρήσεις, οι οποίες υποστηρίζονταν από εκτεταμένες δοκιμές ακρόασης. Το αποτέλεσμα ήταν: καθαρός, πλούσιος ήχος και προηγμένη ακύρωση θορύβου. Παρά τους περιορισμούς χώρου που συνεπάγεται μια φορητή συσκευή, οι μηχανικοί της Dyson ανέπτυξαν ένα υψηλής απόδοσης ηλεκτροακουστικό σύστημα νεοδυμίου μέσα σε κάθε ακουστικό. Ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων, ακριβής ισορροπία αριστερά-δεξιά και παραμόρφωση σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που μπορεί να ανιχνευθεί από το ανθρώπινο αυτί, προσφέρουν μια πιστή αναπαραγωγή όπως θα την ήθελαν οι μουσικοί ή οι δημιουργοί.

Μέσα από την επίλυση ενός προβλήματος που δημιούργησε η ίδια η Dyson, οι μηχανικοί ανέπτυξαν ένα προηγμένο σύστημα ακύρωσης θορύβου. Η παθητική απορρόφηση της συσκευής και το ANC, με τη μοναδική συστοιχία μικροφώνων, μειώνουν τον ανεπιθύμητο περιβαλλοντικό θόρυβο και τους ήχους των κινητήρων για να παρέχουν προηγμένη ακύρωση θορύβου στο σπίτι, στη δουλειά και εν κινήσει. Τα μεγάλα μαξιλαράκια αυτιών προσαρμόζονται γύρω από το αυτί του ακροατή, με την πυκνότητα του αφρού και τη δύναμη σύσφιξης του ιμάντα κεφαλής να έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άνεση και βέλτιστη μείωση του θορύβου.

Σχεδιασμένο για άνεση

Κάθε κεφάλι στον πλανήτη είναι μοναδικό. Ως το πρώτο wearable προϊόν της Dyson, οι μηχανικοί της Dyson έπρεπε να σκεφτούν την άνεση με έναν νέο τρόπο. Η λεπτομερής έρευνα σχετικά με τις γεωμετρίες του κεφαλιού και του προσώπου σήμαινε ότι οι μηχανικοί μπορούσαν να μετρήσουν πώς τα ακουστικά καθαρισμού αέρα Dyson Zone θα κάθονταν και θα λειτουργούσαν σε διαφορετικά κεφάλια – επηρεάζοντας τη δύναμη σύσφιξης του ιμάντα κεφαλής, τη γεωμετρία και τα υλικά της προσωπίδας, τη δυνατότητα ρύθμισης του μηχανήματος και πολλά άλλα.

Με έμπνευση από το σχήμα και το σχεδιασμό της σέλας ενός αλόγου, τα Dyson Zone έχουν σχεδιαστεί για να κατανέμουν το βάρος στις πλευρές του κεφαλιού και όχι στην κορυφή. Μια σέλα κανονικά καμπυλώνει πάνω από τη σπονδυλική στήλη του αλόγου, κατανέμοντας το φορτίο αριστερά και δεξιά της σπονδυλικής στήλης – μια μορφοποίηση που χρησιμοποιείται για το κεντρικό μαξιλαράκι στο στήριγμα κεφαλής.

Η ανάπτυξη των μαξιλαριών των αυτιών είναι σημαντική για τρεις λόγους: άνεση, σταθερότητα στο κεφάλι και παθητική απορρόφηση. Ο αφρός είναι μια προφανής επιλογή για τα μαξιλάρια αυτιών, αλλά οι μηχανικοί της Dyson έψαξαν εκτενώς τη σύνθεση των διαφορετικών ειδών αφρού για να επιλέξουν το καταλληλότερο υλικό με βάση την πυκνότητα, τον ρυθμό συμπίεσης και τον ρυθμό επαναφοράς – όλα αυτά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο η πίεση μεταφέρεται στο κεφάλι. Κατά την επιλογή του ιδανικού αφρού για τα μαξιλάρια αυτιών και κεφαλής, ήταν σημαντικό να εξισορροπηθεί η άνεση που παρέχει, η σταθερότητά του όταν προσαρμόζεται στο αυτί, αλλά κυρίως το ακουστικό όφελος που παρέχει. Η προσαρμογή γύρω από το αυτί αυξάνει το μέγεθος των σημείων επαφής, παρέχοντας καλύτερη στεγανοποίηση – και εμποδίζοντας την εισχώρηση πρόσθετου αστικού θορύβου στο αυτί. Το μαξιλάρι είναι σκόπιμα πιο επίπεδο από τα συμβατικά μαξιλάρια αυτιών τόσο για την απορρόφηση όσο και για την άνεση, και τα μαξιλάρια έχουν κλίση σύμφωνα με τη γωνία του αυτιού στο κεφάλι για βέλτιστη άνεση.

Μια παγκόσμια προσπάθεια

Τα ακουστικά καθαρισμού αέρα Dyson Zone έχουν σχεδιαστεί από ομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Κίνα, με ιδιαίτερη έμφαση στο λογισμικό στις πανεπιστημιουπόλεις μας στη Νοτιοανατολική Ασία. Η ανάπτυξη και η ενσωμάτωση της εφαρμογής ήταν ένα κρίσιμο έργο για να εξασφαλιστεί ένα ομαλό ταξίδι σύνδεσης και να παρέχονται έξυπνες, ουσιαστικές λειτουργίες παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης. Η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα είναι πρωταρχικής σημασίας για ένα προϊόν που πάει μαζί με το χρήστη. Όπως γίνεται με όλα τα μηχανήματα της Dyson, τα ακουστικά καθαρισμού αέρα Dyson Zone έχουν δοκιμαστεί σε ακραίες καταστάσεις – σε θαλάμους ελεγχόμενης θερμοκρασίας, δοκιμές πτώσης, δοκιμές φθοράς υλικών και υφασμάτων, ανθεκτικότητας κουμπιών και πολλά άλλα. Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί δοκιμών στο Κέντρο Ανάπτυξης της Dyson στη Μαλαισία είναι αναπόσπαστο μέρος αυτού, όπως και η γεωγραφική τοποθεσία του κέντρου – δοκιμάζοντάς τα σε θερμότερα κλίματα με υψηλότερη υγρασία σε σύγκριση με τις δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Techgear Team

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Sony WH-1000XM5: Επίσημα τα νέα ασύρματα ακουστικά με εξουδετέρωση θορύβου

13 Μαΐου 2022 Techgear Team

Η Sony ανακοίνωσε σήμερα τη νεότερη έκδοση της βραβευμένης σειράς 1000X – τα ασύρματα ακουστικά με εξουδετέρωση θορύβου WH-1000XM5. Αυτό το νέο μοντέλο φέρνει μια εντελώς νέα, καθηλωτική, χωρίς περισπασμούς ...

Sonos Ray: Η νέα all-in-one soundbar με compact μέγεθος και τιμή €299

12 Μαΐου 2022 Techgear Team

Η Sonos ανακοίνωσε σήμερα μια νέα soundbar που επεκτείνει την home theater γκάμα της, προσφέροντας στους ακροατές περισσότερους τρόπους για να συνδεθούν εύκολα με το περιεχόμενο που αγαπούν. Η εταιρεία ...

Pixel Watch: Αποκαλύφθηκε το πρώτο smartwatch της Google

12 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Ανάμεσα στις συσκευές που ανακοίνωσε η Google στο συνέδριο Google I/O 2022 βρίσκεται και το πρώτο smartwatch της εταιρείας, το οποίο ονομάζεται Pixel Watch και αναμένεται μαζί με τα Pixel 7 και Pixel 7 Pro το ...

Pixel Buds Pro: Επίσημα με βλέψεις να γίνουν τα AirPods για συσκευές Android

11 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Ασταμάτητη η Google στο συνέδριο Google I/O 2022, καθώς ανακοίνωσε επίσημα και τα Pixel Buds Pro με ξεκάθαρο στόχο να προσφέρει στους χρήστες συσκευών Android μια αντίστοιχη επιλογή ασύρματων TWS ακουστικών με ...

Lift: Το νέο κάθετο εργονομικό ποντίκι της Logitech

04 Μαΐου 2022 Techgear Team

Η Logitech παρουσίασε το κάθετο εργονομικό ποντίκι Lift, ένα ασύρματο ποντίκι σχεδιασμένο για άνεση όλη την ημέρα. Ο ευχάριστος, φυσικά διαμορφωμένος σχεδιασμός είναι ιδανικός και για μικρά έως μεσαία χέρια και...

HUAWEI Watch GT 3 Pro και Band 7, ανακοινώθηκαν επίσημα τα νέα gadgets της εταιρείας

29 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Εκτός από το πολύ εντυπωσιακό HUAWEI Mate Xs 2, η εταιρεία παρουσίασε και δύο νέα gadgets, το HUAWEI Band 7 και το HUAWEI Watch GT 3 Pro για την αγορά της Κϊνας, τα οποία λογικά θα δούμε και στην Ευρώπη μέσα ...

Pixy: Το drone τσέπης για το Snapchat με τιμή $249.99

29 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Η Snap Inc. συνεχίζει να πειραματίζεται με τις δικές της συσκευές (βλ. Spectacles) παρουσιάζοντας αυτή τη φορά το Pixy, μια ιπτάμενη κάμερα - drone τσέπης που θα δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα να τραβούν με ...

Polaroid Go, η πιο φορητή αναλογική φωτογραφική μηχανή του κόσμου

19 Απριλίου 2022 Techgear Team

Η Polaroid Go, η πιο μικρή και πιο φορητή αναλογική στιγμιαία φωτογραφική μηχανή του κόσμου, σπάει και πάλι τα όρια της δημιουργικότητας. ‘Go Create’. Φέτος, η Polaroid υμνεί με ακόμη περισσότερους ...

Meta: Τα AR glasses του metaverse έρχονται το 2024

19 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Η Meta έχει καταστήσει σαφές ότι έχει στρέψει όλες τις δυνάμεις της στην ανάπτυξη του metaverse και στην κατασκευή γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας, πιστεύοντας ότι όντως ο κόσμος θα στραφεί σε αυτό το ...

TP-Link Deco X50: Το νέο σύστημα mesh WiFi με Τεχνητή Νοημοσύνη

13 Απριλίου 2022 Techgear Team

Η TP-Link παρουσιάζει το νέο Deco X50, με mesh σύστημα Wi-Fi 6, που το καθιστά ιδανικό για μεγάλες κατοικίες ή πολυεπίπεδους χώρους. Με ταχύτητες έως και 3 Gbps (574 Mbps σε band 2,4 GHz και 2.402 Mbps σε band ...

Loader
techgear_icon