Dyson Zone: Τα πρώτα ακουστικά καθαρισμού αέρα!

Το Dyson Zone είναι η πρώτη φορητή συσκευή καθαρισμού αέρα της Dyson, που απορροφά τη ρύπανση της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων, αλλεργιογόνων και αιωρούμενων σωματιδίων, και ακυρώνει το θόρυβο με προηγμένη τεχνολογία ακύρωσης θορύβου και καθαρό, υψηλής ευκρίνειας ήχο.

Σήμερα, ο Jake Dyson παρουσίασε τα Dyson Zone air-purifying ακουστικά, το πρώτο βήμα της Dyson στην wearable τεχνολογία. Τα Dyson Zone είναι ένα σετ over-ear ακουστικών ακύρωσης θορύβου υψηλής ποιότητας, τα οποία ταυτόχρονα παρέχουν καθηλωτικό ήχο στα αυτιά και καθαρή ροή αέρα στη μύτη και το στόμα. Αποτέλεσμα έρευνας για πάνω από δέκα χρόνια, τα air purifying Dyson Zone™ ακουστικά αντιμετωπίζουν παράλληλα τα αστικά προβλήματα ποιότητας του αέρα και της ηχορύπανσης.

Καθώς ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 9 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως αναπνέουν αέρα που υπερβαίνει τα πρότυπα ποιότητας του ΠΟΥ. Ενώ η ρύπανση του διοξειδίου του αζώτου NO2 μειώθηκε στις πόλεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, τα επίπεδα επανήλθαν γρήγορα, και σε πολλές πόλεις ξεπέρασαν τα επίπεδα προ πανδημίας. Εκτιμάται πως περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 20% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, εκτίθενται μακροχρόνια σε θόρυβο που υπερβαίνει τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ.

Ο Jake Dyson, Επικεφαλής Μηχανικός είπε:

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα – μας επηρεάζει παντού. Στα σπίτια μας, στο σχολείο, στη δουλειά και καθώς ταξιδεύουμε, είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατο, είτε με δημόσια ή ιδιωτικά μέσα μεταφοράς. Το Dyson Zone™ καθαρίζει τον αέρα που αναπνέετε εν κινήσει. Και σε αντίθεση με τις μάσκες προσώπου, παρέχει ένα ρεύμα φρέσκου αέρα χωρίς να αγγίζει το πρόσωπό σας, χρησιμοποιώντας φίλτρα υψηλής απόδοσης και δύο μικροσκοπικές αντλίες αέρα. Μετά από έξι χρόνια ανάπτυξης, είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να προσφέρουμε καθαρό αέρα και καθαρό ήχο, οπουδήποτε.
dyson-zone-1.jpg

6 χρόνια & 500 πρωτότυπα

Τα ακουστικά καθαρισμού αέρα Dyson Zone™ είναι αποτέλεσμα της 30ετούς τεχνογνωσίας της Dyson στις τεχνολογίες ροής αέρα, φιλτραρίσματος και κινητήρων και της βαθιάς κατανόησης της ποιότητας του αέρα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Οι συμπιεστές σε κάθε ακουστικό αντλούν αέρα μέσω των φίλτρων διπλής στρώσης και προβάλλουν δύο ρεύματα καθαρισμένου αέρα στη μύτη και το στόμα του χρήστη, που διοχετεύονται μέσω της προσωπίδας ανέπαφα. Οι ειδικά σχεδιασμένες επιστροφές του αέρα στην προσωπίδα εξασφαλίζουν ότι η ροή του καθαρισμένου αέρα διατηρείται κοντά στη μύτη και το στόμα και αραιώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο από εξωτερικούς πλευρικούς ανέμους. Το Dyson Zone™ προσφέρει πλούσιο, καθηλωτικό ήχο και ανακούφιση από ανεπιθύμητους θορύβους της πόλης χάρη στην προηγμένη τεχνολογία ενεργής ακύρωσης θορύβου (ANC), τη χαμηλή αλλοίωση ήχου και την ουδέτερη απόκριση συχνότητας, για να αναπαράγει πιστά τη μουσική ή τον ήχο όπως τον έχει σχεδιάσει ο δημιουργός.

Αρχικά, σαν συσκευές που θύμιζαν αναπνευστήρα μαζί με ένα σακίδιο πλάτης για να συγκρατούν τον κινητήρα και τις εσωτερικές λειτουργίες, τα ακουστικά καθαρισμού αέρα Dyson Zone™ εξελίχθηκαν εντυπωσιακά κατά τη διάρκεια των έξι ετών που αναπτύσσονταν. Σε περισσότερα από 500 πρωτότυπα, το μοτέρ που αρχικά ήταν τοποθετημένο στον αυχένα μετατράπηκε σε δύο συμπιεστές, ένας σε κάθε ακουστικό και το στόμιο που έμοιαζε με αναπνευστήρα σε μια αποτελεσματική, προσωπίδα που παρέχει καθαρό αέρα χωρίς να έχει επαφή με όλο το πρόσωπο – ένας ολοκαίνουργιος μηχανισμός παροχής καθαρού αέρα.

Η ανάπτυξη μιας ανέπαφης λύσης ήταν απαραίτητη για τους μηχανικούς της Dyson, ώστε να αποφευχθεί η δυσφορία και ο ερεθισμός που συχνά συνδέονται με τις λύσεις πλήρους επαφής. Η προσωπίδα, επομένως, ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο. Οι διαδρομές ροής του αέρα και ο σχεδιασμός της προσωπίδας είναι καθοριστικής σημασίας για την παροχή καθαρού αέρα. Οι γεωμετρίες της προσωπίδας, μαζί με το κεντρικό πλέγμα που διαχέει τους δύο πίδακες ροής αέρα, διασφαλίζουν ότι ο καθαρισμένος αέρας που εξέρχεται από τα φίλτρα παρέχεται αποτελεσματικά στη μύτη και το στόμα πλευρικά και για το συγκεκριμένο σχήμα προσώπου του χρήστη. Ξεφεύγοντας από τις υπάρχουσες μεθόδους δοκιμών, οι μηχανικοί της Dyson χρησιμοποιούν ένα ανδρείκελο εξοπλισμένο με μηχανικούς πνεύμονες ιατρικού σκοπού και εξοπλισμό ανίχνευσης, όπου "εισπνέει" τη ρύπανση αναπαράγοντας τα ανθρώπινα μοτίβα αναπνοής σε έναν ελεγχόμενο θάλαμο. Στη συνέχεια, μετρούν το επίπεδο ρύπανσης μέσα στη μύτη και το λαιμό για να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος των σωματιδίων που διαφορετικά θα κατέληγαν στον τεχνητό πνεύμονα του Frank.

Οι σχεδιασμένοι με ακρίβεια συμπιεστές τραβούν αέρα μέσα στις θήκες ακουστικών μέσω των φίλτρων διπλής στρώσης, έξυπνα σχεδιασμένα ώστε να χωράνε μέσα στον περιοριστικό χώρο ενός ακουστικού. Το αρνητικά φορτισμένο μέσο ηλεκτροστατικού φίλτρου συγκρατεί εξαιρετικά λεπτά σωματίδια, όπως αλλεργιογόνα, και σωματίδια όπως η σκόνη των φρένων, οι βιομηχανικές καύσεις και κατασκευές, ενώ ένα στρώμα άνθρακα εμπλουτισμένο με κάλιο συγκρατεί τους ρύπους αερίων της πόλης, όπως διοξείδιο του αζώτου (NO2 ) και του θείου (SO2 ). Ο συμπιεστής διοχετεύει τον καθαρισμένο αέρα στη μύτη και το στόμα του χρήστη μέσω της προσωπίδας, η οποία σχηματίζεται με ελαστικές απολήξεις που διοχετεύουν τη ροή του καθαρισμένου αέρα στη μύτη και το στόμα του χρήστη.

dyson-zone.jpg

Μια επιστημονική προσέγγιση

Για πρώτη φορά στον κόσμο του ήχου, οι μηχανικοί της Dyson επέλεξαν την επιστημονική προσέγγιση, επιλέγοντας να μην βασίζονται στην προσέγγιση του "χρυσού ακροατή", όπως κάνουν πολλοί άλλοι. Η ομάδα μηχανικών ήχου και ακουστικολόγων της Dyson προσπάθησε να δημιουργήσει εξαιρετικό ήχο με βάση μετρήσεις, οι οποίες υποστηρίζονταν από εκτεταμένες δοκιμές ακρόασης. Το αποτέλεσμα ήταν: καθαρός, πλούσιος ήχος και προηγμένη ακύρωση θορύβου. Παρά τους περιορισμούς χώρου που συνεπάγεται μια φορητή συσκευή, οι μηχανικοί της Dyson ανέπτυξαν ένα υψηλής απόδοσης ηλεκτροακουστικό σύστημα νεοδυμίου μέσα σε κάθε ακουστικό. Ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων, ακριβής ισορροπία αριστερά-δεξιά και παραμόρφωση σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που μπορεί να ανιχνευθεί από το ανθρώπινο αυτί, προσφέρουν μια πιστή αναπαραγωγή όπως θα την ήθελαν οι μουσικοί ή οι δημιουργοί.

Μέσα από την επίλυση ενός προβλήματος που δημιούργησε η ίδια η Dyson, οι μηχανικοί ανέπτυξαν ένα προηγμένο σύστημα ακύρωσης θορύβου. Η παθητική απορρόφηση της συσκευής και το ANC, με τη μοναδική συστοιχία μικροφώνων, μειώνουν τον ανεπιθύμητο περιβαλλοντικό θόρυβο και τους ήχους των κινητήρων για να παρέχουν προηγμένη ακύρωση θορύβου στο σπίτι, στη δουλειά και εν κινήσει. Τα μεγάλα μαξιλαράκια αυτιών προσαρμόζονται γύρω από το αυτί του ακροατή, με την πυκνότητα του αφρού και τη δύναμη σύσφιξης του ιμάντα κεφαλής να έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άνεση και βέλτιστη μείωση του θορύβου.

Σχεδιασμένο για άνεση

Κάθε κεφάλι στον πλανήτη είναι μοναδικό. Ως το πρώτο wearable προϊόν της Dyson, οι μηχανικοί της Dyson έπρεπε να σκεφτούν την άνεση με έναν νέο τρόπο. Η λεπτομερής έρευνα σχετικά με τις γεωμετρίες του κεφαλιού και του προσώπου σήμαινε ότι οι μηχανικοί μπορούσαν να μετρήσουν πώς τα ακουστικά καθαρισμού αέρα Dyson Zone θα κάθονταν και θα λειτουργούσαν σε διαφορετικά κεφάλια – επηρεάζοντας τη δύναμη σύσφιξης του ιμάντα κεφαλής, τη γεωμετρία και τα υλικά της προσωπίδας, τη δυνατότητα ρύθμισης του μηχανήματος και πολλά άλλα.

Με έμπνευση από το σχήμα και το σχεδιασμό της σέλας ενός αλόγου, τα Dyson Zone έχουν σχεδιαστεί για να κατανέμουν το βάρος στις πλευρές του κεφαλιού και όχι στην κορυφή. Μια σέλα κανονικά καμπυλώνει πάνω από τη σπονδυλική στήλη του αλόγου, κατανέμοντας το φορτίο αριστερά και δεξιά της σπονδυλικής στήλης – μια μορφοποίηση που χρησιμοποιείται για το κεντρικό μαξιλαράκι στο στήριγμα κεφαλής.

Η ανάπτυξη των μαξιλαριών των αυτιών είναι σημαντική για τρεις λόγους: άνεση, σταθερότητα στο κεφάλι και παθητική απορρόφηση. Ο αφρός είναι μια προφανής επιλογή για τα μαξιλάρια αυτιών, αλλά οι μηχανικοί της Dyson έψαξαν εκτενώς τη σύνθεση των διαφορετικών ειδών αφρού για να επιλέξουν το καταλληλότερο υλικό με βάση την πυκνότητα, τον ρυθμό συμπίεσης και τον ρυθμό επαναφοράς – όλα αυτά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο η πίεση μεταφέρεται στο κεφάλι. Κατά την επιλογή του ιδανικού αφρού για τα μαξιλάρια αυτιών και κεφαλής, ήταν σημαντικό να εξισορροπηθεί η άνεση που παρέχει, η σταθερότητά του όταν προσαρμόζεται στο αυτί, αλλά κυρίως το ακουστικό όφελος που παρέχει. Η προσαρμογή γύρω από το αυτί αυξάνει το μέγεθος των σημείων επαφής, παρέχοντας καλύτερη στεγανοποίηση – και εμποδίζοντας την εισχώρηση πρόσθετου αστικού θορύβου στο αυτί. Το μαξιλάρι είναι σκόπιμα πιο επίπεδο από τα συμβατικά μαξιλάρια αυτιών τόσο για την απορρόφηση όσο και για την άνεση, και τα μαξιλάρια έχουν κλίση σύμφωνα με τη γωνία του αυτιού στο κεφάλι για βέλτιστη άνεση.

Μια παγκόσμια προσπάθεια

Τα ακουστικά καθαρισμού αέρα Dyson Zone έχουν σχεδιαστεί από ομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Κίνα, με ιδιαίτερη έμφαση στο λογισμικό στις πανεπιστημιουπόλεις μας στη Νοτιοανατολική Ασία. Η ανάπτυξη και η ενσωμάτωση της εφαρμογής ήταν ένα κρίσιμο έργο για να εξασφαλιστεί ένα ομαλό ταξίδι σύνδεσης και να παρέχονται έξυπνες, ουσιαστικές λειτουργίες παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης. Η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα είναι πρωταρχικής σημασίας για ένα προϊόν που πάει μαζί με το χρήστη. Όπως γίνεται με όλα τα μηχανήματα της Dyson, τα ακουστικά καθαρισμού αέρα Dyson Zone έχουν δοκιμαστεί σε ακραίες καταστάσεις – σε θαλάμους ελεγχόμενης θερμοκρασίας, δοκιμές πτώσης, δοκιμές φθοράς υλικών και υφασμάτων, ανθεκτικότητας κουμπιών και πολλά άλλα. Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί δοκιμών στο Κέντρο Ανάπτυξης της Dyson στη Μαλαισία είναι αναπόσπαστο μέρος αυτού, όπως και η γεωγραφική τοποθεσία του κέντρου – δοκιμάζοντάς τα σε θερμότερα κλίματα με υψηλότερη υγρασία σε σύγκριση με τις δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Loading