Έλεγχος των κρίσιμων υποδομών της Ευρώπης με AI δορυφόρους και drones

Σε μια εποχή όπου οι προκλήσεις στη θαλάσσια ασφάλεια της Ευρώπης εντείνονται, μια νέα τεχνολογική συμμαχία έρχεται να ενισχύσει την επιτήρηση των ευρωπαϊκών υδάτων. Η ιρλανδική εταιρεία Ubotica, που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη για δορυφόρους, συνεργάζεται με δύο ολλανδικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη μιας καινοτόμου πλατφόρμας παρακολούθησης, η οποία φιλοδοξεί να προσφέρει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενισχυμένες δυνατότητες ελέγχου του θαλάσσιου χώρου και προστασίας κρίσιμων υποδομών.

Συγκεκριμένα, η Ubotica ενώνει τις δυνάμεις της με τη Fugro, εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες γεωχωρικής χαρτογράφησης και υποβρύχιας εξερεύνησης, καθώς και με τη DTACT, μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας με εξειδίκευση στον αμυντικό τομέα. Ο κοινός τους στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος που θα αξιοποιεί δεδομένα από θάλασσα, αέρα και Διάστημα για την παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών, όπως αγωγοί φυσικού αερίου και υποθαλάσσια καλώδια.

Η πλατφόρμα συνδυάζει σε πραγματικό χρόνο πληροφόρηση από θαλάσσιες και εναέριες πηγές, αλλά και από δορυφόρους, δημιουργώντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα της δραστηριότητας στον θαλάσσιο χώρο. Τα drones και τα μη επανδρωμένα σκάφη της Fugro θα συλλέγουν γεωδεδομένα από την επιφάνεια και το βυθό των θαλασσών. Παράλληλα, οι δορυφόροι της Ubotica, εξοπλισμένοι με τεχνητή νοημοσύνη, θα παρακολουθούν κινήσεις πλοίων και θα εντοπίζουν ύποπτες δραστηριότητες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα αυτά θα επεξεργάζονται από τη DTACT, η οποία θα αναλαμβάνει τη σύνθεση και ανάλυσή τους σε ένα εργαλείο κυβερνοασφάλειας ειδικά σχεδιασμένο για θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο Fintan Buckley, διευθύνων σύμβουλος της Ubotica, δήλωσε ότι η προσέγγιση αυτή – από το Διάστημα μέχρι το βυθό – μπορεί να φέρει επανάσταση στην επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η συνεργασία με τη Fugro και τη DTACT προσφέρει μια ενιαία εικόνα του θαλάσσιου χώρου και μια δυνατότητα ταχείας αντίδρασης, ενισχύοντας την προστασία των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών για τα επόμενα χρόνια.

Η ανάγκη για τέτοιες τεχνολογίες ενισχύθηκε δραματικά μετά το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream το 2022, μια ενέργεια που αποκάλυψε τα τρωτά σημεία των υποθαλάσσιων συστημάτων μεταφοράς ενέργειας και επικοινωνίας. Η Ευρώπη, ιδιαίτερα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, έχει από τότε εντείνει τις προσπάθειές της για την προστασία αυτών των υποδομών, με φόντο τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τις ανησυχίες για ρωσική επιθετικότητα.

Ο Ivar de Josselin de Jong, διευθυντής στρατηγικής και διακυβερνητικών σχέσεων στον τομέα θαλάσσιας ασφάλειας της Fugro, τόνισε ότι η νέα αυτή συνεργασία θα επιτρέψει την ανάπτυξη "επιχειρήσεων βασισμένων στην πληροφόρηση", ενισχύοντας την ικανότητα των κρατικών φορέων να λαμβάνουν έγκαιρες και τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Η αρχική εφαρμογή της πλατφόρμας θα επικεντρωθεί στις κυβερνητικές υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική – δύο περιοχές ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε δοκιμαστικά πεδία για τεχνολογίες ναυτικής άμυνας λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας με τη Ρωσία και της σημασίας τους για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Στις περιοχές αυτές, ήδη διεξάγονται δοκιμές νέων τεχνολογιών. Οι δανικές ένοπλες δυνάμεις πειραματίζονται με αυτόνομα επιφανειακά drones στη Βαλτική, ενώ η ολλανδική εταιρεία Optics11 δοκιμάζει έναν πρωτοποριακό οπτικοηλεκτρονικό αισθητήρα στη Βόρεια Θάλασσα, ο οποίος χρησιμοποιεί το φως για να "ακούει" και να ανιχνεύει εχθρικά σκάφη.

[via]

Loading