Ελεύθερος ο Κινέζος επιστήμονας που τροποποίησε γενετικά ανθρώπινα έμβρυα

Όσοι παρακολουθείτε την ειδησεογραφία που αφορά διάφορες επιστημονικές έρευνες ίσως θυμάστε ότι πριν από 7 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δώσει την άδεια στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν την μέθοδο CRISPR-Cas9 για να τροποποιήσουν γενετικά ανθρώπινα έμβρυα, αλλά και τις αντίστοιχες απόπειρες στην Κίνα που οδήγησαν στην φυλακή τον επικεφαλής He Jiankui.

Ο τελευταίος είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκισης το 2019 επειδή τροποποίησε το γονίδιο CCR5 σε ανθρώπινα έμβρυα εθελοντών με σκοπό να προσδώσει ανθεκτικότητα απέναντι στον ιό HIV και μάλιστα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τα έμβρυα τοποθετήθηκαν στις μήτρες δύο γυναικών που γέννησαν τρία γενετικά τροποποιημένα μωρά. Πέρα από το ηθικό ζήτημα, ο He Jiankui και η ομάδα κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν μεθόδους τροποποίησης που δεν είναι πιστοποιημένοι για την ασφάλεια και την αποδοτικότητα τους, ενώ είχαν παραποιήσει τα σχετικά έγγραφα για να πείσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς που συμμετείχαν στο εγχείρημα, καθώς τους είπαν πως θα συμμετέχουν σε δοκιμή εμβολίου κατά του AIDS αντί για γενετική τροποποίηση.

Τα χρόνια πέρασαν, ο Jiankui εξέτισε την ποινή του και πλέον επιστρέφει στο προσκήνιο. Όπως αναφέρει η The New Yorker, ο Jiankui ευελπιστεί ότι όχι μόνο θα συνεχίσει την έρευνα του, αλλά σκοπεύει να επεκτείνει την γενετική τροποποίηση στα έμβρυα για την καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η Νόσος Alzheimer με απώτερο σκοπό να κάνει την Ανθρωπότητα καλύτερη.

Μέχρι στιγμής δεν αναφέρεται πως θα πάρει τις σχετικές άδειες για να συνεχίσει τα πειράματα του, αλλά το σίγουρο είναι ότι αφότου έγινε η αρχή (έστω με σκιώδεις τρόπους) δεν θα σταματήσουν οι έρευνες. Δυστυχώς δεν υπάρχει ενημέρωση για την πορεία της υγείας των τριών μωρών που γεννήθηκαν με τροποποιημένο το γονίδιο CCR5.

[via]

Loading