Μετά...τυρού και αχλαδίου (βλ. αλκοόλ και χόρτο), ο Elon Musk αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι σχεδιάζει ηλεκτρικό υπερηχητικό αεροπλάνο

Από μια ιδιαίτερη συνέντευξη στο κανάλι Joe Rogan Experience στο YouTube, όπου οι δύο συνομιλητές έπιναν ουίσκια και κάπνιζαν χόρτο, προέκυψε μια ενδιαφέρουσα είδηση, όσο σοβαρά μπορούμε να λάβουμε, βέβαια, τα όσα λέχθηκαν υπό αυτές τις συνθήκες. Για να μην το ξεχάσουμε, ο ένας εκ των δύο συνομιλητών ήταν ο....Elon Musk.

Ο εκκεντρικός επιχειρηματίας ανέφερε ότι έχει στα σχέδια του την κατασκευή ενός πρωτοποριακού ηλεκτρικού αεροσκάφους που θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλύτερη λύση απ' ό,τι υπάρχει διαθέσιμο σήμερα, με δυνατότητα κάθετης προσγείωσης/απογείωσης (VTOL - Vertical Take-Off and Landing) και υπερηχητική ταχύτητα σε μεγάλο υψόμετρο. Τόνισε, ωστόσο, ότι προτεραιότητα του παραμένει η Tesla και η SpaceX, ενώ χαρακτήρισε την εμμονή στα ορυκτά καύσιμα ως τη μεγαλύτερη βλακεία στην ιστορία της Ανθρωπότητας.

"Το έχω σκεφτεί αρκετά. Το κόλπο είναι να καταφέρεις να φτάσεις στα επίπεδα μιας πτήσης. Η κάθετη προσγείωση/απογείωση δεν είναι κατάλληλη για πτήση σε υψηλή ταχύτητα.

Το ενδιαφέρον σχετικά με το ηλεκτρικό αεροπλάνο είναι ότι θέλεις να φτάσεις σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο υψόμετρο, αλλά χρειάζεσαι μπαταρία συγκεκριμένης χωρητικότητας για να νικήσεις τη βαρύτητα. Εάν το καταφέρεις, τότε βρίσκεσαι σε μεγάλο υψόμετρο και η ενέργεια που απαιτείται για να κινηθείς είναι αρκετά μικρή, ενώ για την προσγείωση εκμεταλλεύσαι και πάλι τη βαρυτική ενέργεια. Επομένως, δεν δημιουργείται και τόσο μεγάλη ανάγκη για συμπληρωματικά καύσιμα

Το ηλεκτρικό αεροπλάνο δεν είναι τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σημαντικά, η ηλιακή ενέργεια είναι σημαντική και οι αποθήκες ενέργειας είναι σημαντικές. Αυτά θεωρώ πολύ πιο κρίσιμα σε σχέση με τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού, υπερηχητικού αεροπλάνου VTOL"

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενέργειας, ο Elon Musk πήρε πιο σοβαρό ύφος και δήλωσε τα εξής:

"Είναι γεγονός ότι παίζουμε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς. Η εξόρυξη τεράστιων ποσοτήτων άνθρακα από τα έγκατα της Γης και η εναπόθεση τους στην ατμόσφαιρα είναι πραγματικά τρελή. Δεν θα έπρεπε να το κάνουμε. Είναι πολύ επικίνδυνο. Θα έπρεπε να προωθήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Εννοώ ότι είναι εντελώς παράδοξο από τη στιγμή που κάποτε θα ξεμείνουμε από πετρέλαιο και ουσιαστικά είναι πεπερασμένα τα ποσά που μπορούμε να εξορύξουμε και να κάψουμε. Επομένως, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα τέρμα και είναι τρελό να συνεχίζουμε την εξόρυξη τρισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα από τη Γη για να καταλήξει στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς. Είναι ό,τι πιο ηλίθιο έχει κάνει ποτέ η Ανθρωπότητα"

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο τον έχει βαρέσει το ποτό και το χόρτο, αλλά μάλλον καλά τα λέει.

[via]

Loading